A stressz nem kibekkelhető, de van megoldás!

Ahány forrása van a munkahelyi stressznek, annyi megoldási út is létezik. Esztergályos Cecíliát a premierek, Barabás Évit a napi élő műsor, Geszti Pétert pedig a határidős és kreatív megoldást igénylő feladatok égetik örökké.

Mindenki másra esküszik

Esztergályos Cecília művésznő a buktára esküszik, Barabás Évi televíziós műsorvezetőt legjobban a séta és a futás regenerálja, a szabadműves szövegelő Geszti Péter pedig nem enged a napi hatórányi alvásból. De hogy is megy ez náluk pontosan?

Az ember azt gondolná, hogy Esztergályos Cecília hivatásából adódóan hangosan éli meg a munkahelyi konfliktusait.

Pedig nem. A művésznő híresen konfliktuskerülő hírében áll, és saját bevallása szerint messze menekül attól a helytől, ahol nézeteltéréssel kerülhet szembe. Egy színész számára sok minden okoz stresszt: ha egy előadás nem a tervek szerint sikerül, ha kiveszik a darabból, ha olyanba teszik be, ami - finoman szólva - nem áll közel az ő világához. Ezekkel mind kénytelen valamennyi színész szembesülni, hiszen mindez a munkájukkal jár. S hogy a művésznőnek milyen fegyvertáram van ellene?

"Először is, a legfontosabb alapelvem, hogy nem hagyom magam tönkretenni. Innen indulok. Egy kolleganőm esetében sajnos elég közelről tapasztaltam, milyen komoly idegrendszeri problémákat tud okozni a folyamatos stressz. Ennyit pedig soha semmilyen munka okozta konfliktus nem ér meg. Szóval, a konfliktusokra én válaszként egyszerűen bólogatok, és többnyire igazat adok a másiknak" - vallja magáról a művésznő, majd így folytatja: "Ezzel sokszor el is veszem a dolgok élét, és máris nyugodtabbnak érzem magam. Máskor, ha ez nem működik, egyszerűen felállok, és kisétálok abból a helyzetből. Indulatok és ajtócsapkodás nélkül. Igyekszem megőrizni a hidegvéremet és a jó kedvemet ilyenkor is, és arra gondolni, ez az egész csak játék. Színjáték. Pont, mint a színpadon. Amikor idáig eljutok, már túl is vagyok az egészen."

Valóban nem szabad túlságosan mélyen átélni ezeket a helyzeteket. Kis távolságtartással az ember egész jól ellehet, s bár igaz, hogy a stressz nem kibekkelhető, sok mindent tehetünk ellene. A művésznő megosztja velünk még egy titkát: a buktáét! "Ha valaki olyasmit mond, ami nekem nem tetszik, egyszerűen becsukom a fülemet, és egy jelentés nélküli mondatot ismételgetek magamban: 'Na, egyél te is sok buktát!' Persze csak magamban, mert ha kihallatszana, már ott is lenne egy újabb konfliktus..."

Inkább nagyban nézem a dolgokat

Barabás Évi, az RTL Klub műsorvezetője egyszer élő adásban próbálta ki, milyen pulzusszám-emelkedést vált ki a munkája.
"Amikor egy felmérés alkalmával kiderült, hogy az élő műsor nagyobb stresszforrásnak számít, mint a műsorra való felkészülés és a szerkesztés, rendkívül furcsállottam, mert én ezt pont fordítva érzem" -mondja a népszerű műsorvezető. Majd gyorsan hozzáteszi: "Az ilyen jellegű stressz kivédhetetlen, épp ezért a munkából adódó egyéb konfliktusokat igyekszem elkerülni. Többnyire diplomatikusan oldom meg a helyzeteket, megtanultam, hogy sokat segít, ha az ember kicsit felülemelkedik a problémán. Inkább nagyban nézem a dolgokat, így sok apró gond és kellemetlenség megelőzhető."

Évi hajlamos rá - bár már javulást mutat -, hogy túlvállalja magát munkával. "Most épp egy ilyen időszakban vagyok, a fizikai teljesítőképességem határán. Ilyenkor a megoldást az jelenti, hogy nagyon szigorúan trenírozom magam: ettől eddig tart a feladat, és ekkor befejeződik" - vall magáról. Otthon már nem dolgozik, hétvégén pedig kikapcsolja a munkahelyi telefonját és leteszi az óráját. Ez utóbbi jelenti számára a szabadságot, az idővel való szabad gazdálkodás lehetőségét. Levezetésként a kutyájával fut vagy sétál, reggelenként pedig nyújtógyakorlatokat végez, mert nála a stressz és a túlterheltség legtipikusabb fizikai megnyilvánulása a nyak- és hátfájdalom. Ezért reggelenként néhány percig jógaszerű nyújtógyakorlatokat végez. "Azt hiszem, az ilyen típusú rövid tornára mindenkinek van ideje, és az izmaink meghálálják!"- említi a műsorvezető.

Természetesen mindemellett nagyon fontosnak tartja a nyugodt alvást is. Többek között azt is elárulja, hogy igazán a kerti munka kapcsolja ki, ahogy "szöszmötöl" a kertben, gyönyörködik a virágokban, fákban, madarakban, s ettől teljesen megnyugszik, kikapcsolódik. "Ilyenkor jön rá az ember, hogy a világ sokkal színesebb, szebb és kerekebb annál, minthogy a munka, a folyamatos stressz foglyul ejtse. Van ellene megoldás, amit érdemes módszeresen, apró lépésekben elkezdeni"- javasolja végezetül Évi.

Geszti-stresszteszt

Geszti Péter szabadúszó alkotó. Ami azt is jelenthetné, hogy nem kell mindennap szembesülnie a munkahelyi konfliktusok okozta stresszel, de ez persze nem így van.
Neki kevés "beülök az íróasztal mögé" munkahelye volt, azonban bármilyen csapatmunkánál óhatatlanul megjelenik a konfliktus.

"Engem legjobban a határidőkkel járó stressz visel meg. Ilyen volt legutóbbi munkám, a Nemzeti Vágta megszervezése is. Nem kifejezetten a szellemi részére gondolok, hiszen azzal már régen elkészültünk, hanem maga a gyártás, a logisztikai feladatok levezénylése jelentett megmérettetést. Mint kiderült, olyan sokismeretlenes egyenlettel kerültünk szembe, ami rengeteg napi feszültséget, és hát sajnos kisebb konfliktusokat, sértődéseket gerjesztett."

Ezekben a helyzetekben, az idő szorításában, a szó szerinti vágtában a legnehezebb az, hogy az ember tudjon ember maradni, akkor is, ha éppen "vadállati" indulatok feszültek benne. "A konfliktusok közepette a méltóságunkat kell megőrizni magunk és mások miatt is, hogy lehetőleg ne okozzunk sérüléseket. Megtanultam, hogy sokszor bele kell nyugodni a dolgokba, akkor is, ha valójában mást tennénk" - mondja a médiafenomén. "Természetesen ez is egyfajta fegyver a stressz ellen. Hosszú évek tapasztalata pedig azt mutatja, egyáltalán nem omlik össze a világ attól, ha éppen nem úgy sikerül valami, mint ahogy elterveztem" - vallja a higgadt sztár.

Korábban annyira túldolgozta magát, hogy sikerült a fizikai teljesítőképessége határára jutni. Csak azt vette észre, mintha furcsán, össze-vissza kalapálna a szíve. Ez elég volt ahhoz, hogy megálljt parancsoljon magának és lassítson a tempón. "Évek óta nem engedek abból, hogy hetente legalább háromszor sportoljak: többnyire teniszezem vagy futok. Napi 6-8 órát alszom, visszafogottan élek és táplálkozom, igyekszem semmit nem túlzásba vinni. A napi munka stressz, bár az én esetemben ezt nem a klasszikus főnök-beosztott munkahelyi viszony okozza. Elkerülhetetlen, de jó, ha tudjuk, hogy megoldások mindig vannak, minden nehéz helyzetre"- adja útravalónak Geszti.

Tanuljuk meg kezelni a munkahelyi stresszt!

A munkahelyi stressz kezelhető, leküzdésére különféle módszerek léteznek. Próbáljuk ki akár a hírességek technikáit, vagy dolgozzunk ki saját ötleteket. Ezzel mindenképpen jót teszünk a szívünknek, hiszen a stressz egyike a szív- és érrendszeri betegségeket kiváltó rizikófaktoroknak.

Néhány tipp a stresszkezelésre
  1. Ahhoz, hogy a stressz ne merítsen ki hosszú távon, fontos, hogy megtanuljuk felismerni és megoldani azokat a helyzeteket, amelyek szorongást vagy agressziót váltanak ki belőlünk.
  2. Bármennyire sok dolgod is van, próbáljunk meg egy időben csak egy feladattal foglalkozni.
  3. Ehhez segítség lehet, ha minden hét elején - aztán minden nap reggelén - átgondoljuk a fő feladatokat, és listát írunk róluk. Ne próbáljunk görcsösen ragaszkodni ehhez a listához, inkább csak iránymutatásként szolgáljon.
  4. A jó hangulat kellemesebb munkahelyi légkört teremt. Ismerjük meg jobban a kollégáinkat, olykor beszélgessünk velük ne csak munkáról.
  5. Egy szépen berendezett, szobanövényekkel ellátott iroda otthonosságot sugároz, ami az ember lelki erejét is "megnövelheti".
  6. Streszhelyzetben tudatosan igyekezzünk lelassítani a légzést. Ezzel azt üzenjük az idegrendszernek, hogy megnyugodhat, nincs vészhelyzet. Máris képesek leszelünk higgadtabban szemlélni az eseményeket.
  7. Ha problémánk adódik valamelyik kollégánkkal, igyekezzünk mihamarabb rendezni a helyzetet.

TERMÉKEK A KINÁLATÁBÓL

szponzorált tartalom
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+16, +21 °C
Minimum:
+2, +9 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt a kevés felhő mellett alapvetően napos idő lesz, a ködfoltok is feloszlanak.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag