A stressz és a vele való küzdelem

Korunk népbetegsége a stressz. A stresszt kiváltó ingerek sokasága bombáz minket. Elég, ha csak a mindennapi közlekedésre vagy a munkahelyi kihívásokra gondolunk. A stressz megismerése, kezelése és mérése a pszichológiában is fontos szerepet játszik.

Stresszből is van kétféle...

A pszichológiában kétféle stresszről beszélhetünk, a személy számára pozitív jelentésűről (eustressz), mint például amit az első randevún érzünk, és a személy számára negatív jelentésűről (distressz).

A distressz olyan lelki állapot, amely akkor jelentkezik, ha az embert kellemetlen vagy fenyegető hatások érik. Ilyen hatások manapság egyre gyakrabban érnek minket. Kiváltó oka bármi lehet, ami a személyt alkalmazkodásra kényszeríti. A distresszt kiváltó okok éppen ezért személyenként eltérőek lehetnek, hiszen van, akit vezetés közben egy agresszívebb sofőr is feldühít, míg mások nem is vesznek róla tudomást.

Küzdeni kell...

A stresszel való megküzdésnek két fő módja létezik, amelyekkel mindannyian élünk. A kellemetlen belső állapot nem tudatos feldolgozását elhárításnak nevezzük. Ez esetben nem szándékosan, hanem tudtunk nélkül próbáljuk a belső feszültségünket csökkenteni. Ha a kellemetlen belső állapotot akaratlagosan próbáljuk kordában tartani, megküzdésről (coping) beszélünk.

A megküzdés tulajdonképpeni folyamatát személyiségvonásként, valamint az ember és környezete közötti kölcsönhatásként is értelmezhetjük, de mindenképpen két alapvető formáját különböztethetjük meg. Az első forma, a feladatorientált megküzdés, amikor a személy a probléma elhárításával próbálja a rá nehezedő nyomást csökkenteni. A másik forma az érzelemközpontú megküzdés, ahol a személy elsődleges célja a kellemetlen érzés megszűntetése, anélkül hogy a kiváltó okkal foglalkozna. A feladatorientált megküzdésre jó példa lehet, ha a szoros határidejű munkát valaki idő előtt elvégzi, vagy segítséget kér a megoldás érdekében, míg érzelemközpontú az, ha valaki a problémát elfogadja, vagy együttérzést keres. Ezeken felül beszélhetünk még egyéb megküzdési módokról is, mint amilyen a viselkedéses elkerülés, például a probléma elől az alkoholba menekülés.

A stressz mérésének módjai

A stressz nem csak a hozzá kapcsolódó kellemetlen érzések miatt fontos számunkra. Már-már közhelynek számít, hogy a hosszantartó stressz olyan súlyos egészségügyi problémákhoz vezet, mint a gyomorfekély, szív- és érrendszeri megbetegedések vagy szexuális jellegű problémák. Ezek természetesen hosszú távon negatív hatással lehetnek a társas kapcsolatokra is. Ennek fényében nem meglepő, hogy mérésükre számos módszert kidolgoztak a kutatók, amelyek közül az alábbiakban csak a legfontosabbakat emeljük ki.

Már a korai kutatások feltárták, hogy melyek azok a legfontosabb események az életünkben, amelyek a legnagyobb stresszt váltják ki, és ezért nehéz hozzájuk alkalmazkodni. Ezen a listán megtalálható többek között a házastárs halála, a terhesség illetve az iskola kezdete vagy vége. Az ilyen helyzetekkel való megküzdésre, azok formáira részben utalnak egyes személyiségtesztek, mint amilyen a széles körben alkalmazott CPI-teszt. Léteznek azonban olyan mérőeszközök is, amelyek kizárólag ezzel a kérdéssel foglalkoznak. Ilyen az Oláh-féle Megküzdési Mód Preferencia Kérdőív.

Ez a kérdőív olyan fogalmak mérését szolgálja, amelyek szerepet játszanak a stresszel való megküzdésben, mint amilyen a problémacentrikus reagálás, támaszkeresés vagy a figyelem elterelése. Ezen tulajdonságok erősségét a kérdőív 51 kérdésére adott válaszából számolja ki a szakember. Ezek után már világos képet kap arról, hogy milyen gondolkodási, érzelmi és viselkedéses eszköztár jellemzi a teszt kitöltőjét, ha egy stresszhelyzet megoldása számára a cél. Ez segítséget adhat későbbi életvezetési tanácsok megfogalmazásához is, amivel csökkenthetővé válik a negatív stressz, és javulhat az egészség.

Értékelje a cikket!

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
0, +5 °C
Minimum:
-6, 0 °C

Hazánkban szerdán délelőtt alapvetően napos idő lesz, csapadék nem várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag