+10° - +25°
Nincs front

Kényszerítve

A kényszerbetegséget régebben ritka és kezelhetetlen kórképnek tartották. Ma már tudjuk, hogy a negyedik leggyakrabban előforduló pszichiátriai betegség. Kialakulásában genetikai, biológiai és pszichológiai tényezők is szerepet játszanak.

Életünket szokások, szertartások keretezik, teszik könnyebbé. Kialakult rend szerint tartjuk tisztán önmagunkat, lakókörnyezetünket. Vallási szertartásokhoz, népszokásokhoz igazodunk. Ez hasznos, mert lerövidül az egyes tevékenységekre fordított idő, illetve erősödik a közösséghez tartozás érzése. Előfordul azonban, hogy az ember - nyugalmának helyreállítása céljából - többször mos kezet, többször ellenőrizni, hogy elzárta-e a gázt, vagy becsukta-e az ajtót. Ez másokat mosolyra késztethet, de ha ezek az ismétlődő cselekedetek, vagy az ezekkel kapcsolatos visszatérő gondolatok az egyén életéből, pl.: egy órát lefoglalnak, akadályozva a megszokott életvitelt, már kényszerbetegségről beszélhetünk.
A kényszerbetegséget régebben ritka és kezelhetetlen kórképnek tartották. Ma már tudjuk, hogy a negyedik leggyakrabban előforduló pszichiátriai betegség. Gyakoribb, mint a pánik vagy a szkizofrénia. A felmérések szerint a lakosság 2,5-3 százalékát érinti, függetlenül társadalmi rendszertől, gazdasági helyzettől, intellektustól, vallástól és kultúrától.
Férfiak és nők egyenlő arányban betegszenek meg, de férfiaknál hamarabb - a 11. és 18. év között - indul, nőknél 20-24 éves korban alakulhat ki. Kialakulásában genetikai, biológiai és pszichológiai tényezők játszanak szerepet. Családi halmozódás is megfigyelhető. Egypetéjű ikreknél az együtt előfordulás aránya 63 százalékos! Biokémiai vonatkozásban - a depresszióhoz és fóbiához hasonlóan - szerotonin rendszer érintettségére utalnak az adatok.

Pozitron-emissziós tesztvizsgálattal bizonyos agyterületek elváltozását találták, amely a sikeres kezelést követően normalizálódott akkor is, ha gyógyszert nem alkalmaztak. Kiemelendőnek tartom, hogy ez volt az első adat, ami a pszichoterápia biológiai hatását igazolta. Analitikus megközelítésben: 2-3 éves korában éri lelki törés a beteget, pl. a szobatisztaságra nevelés szélsőségeiből adódóan. A "szigorú felettes én" és az elfojtott ösztöntörekvések következtében szorongás lép fel, ami később kényszeres tünetekben nyilvánul meg. Tanuláselméleti szempontból a kényszer aktív elkerülő viselkedés, tanult magatartásformával és egy új tanulási folyamattal megváltoztatható.
A fenti teóriák nyomán érzékelhető a gyógyszeres és pszichoterápiás kezelés lehetősége. Különbséget kell tennünk a kényszeres személyiség és a kényszerbeteg között. Előbbi jellemzője az aprólékosság, a merev szabálytisztelet, a túlzott precízség, az erős teljesítmény orientáció. Az ilyen személyiségűek nem szenvednek saját tulajdonságaiktól, gyakoribb, hogy környezetüket próbálják zsarnoki módon irányítani. A kényszerbetegség kialakulásában nem feltétel a kényszeres személyiség.
A kényszerbeteg szenved a tüneteitől, és a szégyen tartja leginkább távol a gyógyítási lehetőségektől.
De nézzük a tüneteket kissé részletesebben. Két fő csoportjuk a kényszergondolatok - obszessziók - és a kényszercselekvések - kompulziók. Az előbbiek akarattól függetlenül jelentkeznek, visszatérőek, szorongást keltőek, rendszerint idegenszerűek az egyén számára, aki tisztában is van irracionalitásukkal. Az utóbbiak a kényszergondolatokra adott válaszok, céljuk a szorongás csökkentése, sokszor ismétlődő, túlzott mértékű, értelmetlen cselekvéssorozattal. Például: a fertőzéstől, beszennyeződéstől való félelem tisztálkodási kényszercselekvést, az agresszív kényszergondolatok ellenőrzési kényszercselekvést, a vallási kényszergondolatok imádkozási rituálékat váltanak ki.
A betegek, bár tisztában vannak állapotukkal, csak akkor fordulnak orvoshoz, ha már nagyon súlyos a helyzet. Gyakran családok is bevonódnak - pl. mindenki kóros precízséggel ruhát cserél hazaérkezés után, az utcai ruhák azonnal fertőtlenítő mosásba mennek -, de kezeletlen esetben a megterhelő szokások az ellehetetlenülésig fokozódhatnak.
A társult szorongás, a depresszív tünetek elfedhetik az alapbetegséget.
Kezelésére van mód, de gyors sikerre nem számíthatunk. Legjobb hatásfok itt is a gyógyszeres- és pszichoterápia kombinációjától várható. Viselkedésterápiás módszerek, az önismeret fejlesztése bizonyulnak hatékonynak.
A javulás hónapról hónapra észlelhető, a gyógyszert - ebben az esetben a hozzászokás veszélye nem fenyeget - gyakran több évig kell szedni. Az is komoly sikernek számít, ha a tünetek harmadukra, felükre csökkennek. A helyzet tehát nem könnyű, de nem is reménytelen. Forduljanak bizalommal szakemberhez!
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+19, +25 °C
Minimum:
+10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt a napsütést keleten zavarja több felhő, de számottevő csapadék nem valószínű.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag