Koronavírus: változnak az otthoni munkavégzés szabályai

Rugalmasabbá válnak a távmunka szabályai a veszélyhelyzet idején - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium azt követően, hogy megjelent a Magyar Közlönyben a távmunkáról szóló kormányrendelet. Eszerint a veszélyhelyzet időtartama alatt a munkáltatók és a munkavállalók a Munka törvénykönyve távmunkavégzésre vonatkozó előírásaitól eltérően is megállapodhatnak.

A távmunka rugalmasabbá váló szabályai biztonságosabbá teszik a munkavégzést a koronavírus-járvány idején, és csökkentik az egészségügyi kockázatokat a munkahelyeken - vélekedett Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Elmondása szerint az átmeneti szabályozás hozzájárul ahhoz is, hogy a vállalkozások a veszélyhelyzet alatt is talpon maradjanak, tehát a magyar gazdaságot és a munkahelyeket is védi.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus otthoni munka, koronavírus távmunka, koronavírus munka, koronavírus dolgozók,
Rugalmasabbá válnak a távmunka szabályai. Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

Sok területen már bevált

A cél, hogy a minél korszerűbb szabályozás elősegítse a nem hagyományos foglalkoztatási formák terjedését. A koronavírus -járvány első hullámának tapasztalatai szerint a távmunka sok területen bevált, és egyaránt előnyösnek bizonyult a vállalkozások és a foglalkoztatottak számára - állapította meg az ITM. A kormány rendelete pedig számos további könnyítésre teremt lehetőséget. A munkavégzés helye például szabadon választhatóvá válik, a távmunka pedig akár részlegesen is megvalósulhat, a munkanapok csak egy részében..

Költségtérítés is lehetséges

A munkáltató emellett költségtérítés formájában hozzájárulhat az otthonról dolgozó munkavállalójának kiadásaihoz. Ennek mértéke havonta legfeljebb a mindenkori minimálbér összegének 10 százaléka lehet. A munkáltató továbbá köteles tájékoztatni a munkavállalót a munkavégzéshez szükséges, egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkakörülmények szabályairól, a munkavállalónak pedig ezek teljesülésére figyelemmel kell megválasztania a munkavégzés helyét az új típusú koronavírus okozta helyzet idejére.

A cégeknek érdemes a távmunka mellett dönteniük, ha tevékenységi köreik és működési sajátosságaik ezt lehetővé teszik, és az átállás nem gátolja munkavállalóikat feladataik teljes értékű elvégzésében - hangsúlyozta az ITM közleménye.

A kórház előtt szerenádozott feleségének a 81 éves férfi - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27, +33 °C
Minimum: +11, +20 °C

Pár órára kisüt a nap, de időnéóként erősen felhős lesz az ég. Nagyobb eséllyel a Dunától keletre alakulnak ki záporok, zivatarok. Időnként megélénkülő északkeleti szél mellett 27, 33 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn nem jön front, de melegedés kezdődik. A fokozottan érzékenyeknél fáradékonyság, dekoncentráltság léphet fel, egyesek alvásproblémákat is tapasztalhatnak. A keringési panszokkal küzdők a következő napokban tartós tünetekre készüljenek. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)