Ne legyen a mobbing áldozata!

Egy rosszindulatú pletyka a munkahelyen. Kiközösítés, fúrás, ugráltatás. Nap mint nap látunk ilyet, halljuk, és olykor el is szenvedjük. Hogyan küzdhetünk ellene?

A kutatások igazolták, hogy bizonyos feltételek mellett mindenkiből válhat a többiek céltáblája. A nyomasztó munkahelyi légkör, a feszültség, a helytelen vezetői magatartás a legfontosabb tényező a mobbing kialakulásában. A leépítések, a munkanélküliségtől való félelem, a túlterheltség, a rosszul elosztott feladatok és tisztázatlan célok, a vezetői utasítások érthetetlensége, a hatáskörök kuszasága, a vezetői hibák megmérgezik a közösség életét, és egyes emberek majdnem biztos, hogy margóra kerülnek. Ezt fontos tudni, hisz sokan magukat okolják, amely még jobban tönkreteszi amúgy is megtépázott önbecsülésüket.

Mindazonáltal bizonyos embereknek nagyobb esélyük van áldozattá válni. A gyengébb képességűeknek és a másokat túlszárnyalóknak például. Áldozattá válásra hajlamosító személyiségjegy a gyenge érdekérvényesítő képesség, az alacsony stressztűrés, a sértődékenység, a visszavonulásra, alárendelődésre, beletörődésre és pesszimizmusra való hajlam, a gyenge önbizalom, a rossz helyzetfelismerési képesség, a konfliktuskerülő magatartás, az indulatkontroll hiánya.

Tippek, hogy megvédje magát!

  • Ne adja fel a harcot, álljon ki magáért!
  • Téves feltételezés, hogy a munkahelyváltás majd megnyugvást fog hozni, ha az ember önbizalma romokban hever. Ez ugyanis nem csak azért történt, mert valakik bántották, hanem azért is, mert nem védte meg magát.

  • Beszéljen a problémáról!
  • Vállalja a nyílt konfrontációt, ne söpörje a szőnyeg alá a problémát! Akár vigye egy szinttel feljebb, a feletteshez a történeteket. Tudatosítsa a zaklatóban, hogy látja, mit csinál, és azt is, hogy "nem hagyom magam".

  • Álljon ki magáért!
  • Az úgynevezett asszertív viselkedés fél siker. Ez tulajdonképpen egy olyan magatartásformát jelent, melynek során képes az ember kifejezni érzéseit, gondolatait, érvényesíteni jogait és elérni céljait úgy, hogy közben tekintettel van másokra. (Ha ez utóbbi feltétel nem teljesül, akkor pusztán agresszióról beszélhetünk.) Asszertív viselkedésre csakis ép önbecsülésű ember képes, a legfontosabb tehát az önbizalom helyreállítása. Érdemes olyan hobbit, szabadidős tevékenységet választani, amiben megélheti az ember a sikert, ha már a munkahelyén mások furkálása miatt nem érezheti. A család, a barátok elfogadó szeretete is nagyon fontos.

  • Legyen határozott!
  • A magabiztos fellépés bizonyos mértékig elsajátítható - ha szükséges, segítséggel. A zaklatók pontosan érzékelik az áldozat gyengeségét, ezért mernek támadni. A tekintet, a testtartás, a mimika, a hangerő üzen az ellenfélnek.

  • Uralkodjon az érzésein!
  • Az érzelmek kifejezésének kontrollját is érdemes gyakorolni, hiszen az áldozat behódolása, túlzott nyájassága, sértődékenysége vagy robbanékonysága sokat ronthat a helyzeten. Meg kell tanulni továbbá nemet mondani és elviselni a jogos kritikát.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Melegfront

Maximum:
+2, +7 °C
Minimum:
-7, +2 °C

Hazánkban kedden délelőtt a változó felhőzet mellett hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap, csapadék nem valószínű.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag