Ne olvassunk rossz híreket? Megmondják, miért ne tegyük

A negatív hírek folyamatos olvasása komoly testi és lelki problémákhoz vezethet egy új tanulmány szerint.

Toxikus lehet, ha túl sok rossz hírt olvasunk. Hogy mennyire, arra egy, a Health Communication tudományos lapban megjelent kutatás világít rá. Ebből kiderül, hogy mintegy 1100 megkérdezett emberből 16,5 százalék mutatta a "súlyosan problémás" hírfogyasztás jeleit, ami nagyobb stresszhez, szorongáshoz és az egészségi állapot romlásához vezet. A súlyosan problematikus hírfogyasztás jeleit mutatók 74 százaléka számolt be mentális és 61 százaléka testi problémákról – számolt be a kutatás eredményeiről a Guardian hírportálja.

A tudatos hírfogyasztás fontos. Fotó: Getty Images
A tudatos hírfogyasztás fontos. Fotó: Getty Images

A híréhség veszélyei

A 24 órás hírkövetés egyes embereknél "állandó készültségi állapotot" idézhet elő, ami miatt a világ "sötét és veszélyes helynek" tűnik - összegezte Bryan McLaughlin, a Texasi Műszaki Egyetem kutatója, a tanulmány vezető szerzője. "Ezeknél az embereknél ördögi kör alakulhat ki: ahelyett, hogy kikapcsolódnának, még jobban belemerülnek, megszállottan figyelik a híreket, éjjel-nappal frissítéseket keresnek, hogy enyhítsék szorongásukat" – tette hozzá.

A megkérdezettek mintegy 27,3 százaléka bizonyult "mérsékelten problémás" hírfogyasztónak, 27,5 százalékukat minimálisan befolyásolta az olvasott hír, 28,7 százalékuk pedig nem tapasztalt semmilyen problémát. Azok a válaszadók, akik nehezen tudnak elszakadni az olvasott negatív hírektől, magas pontszámot értek el a kutatók által felsorolt öt problémás hírfogyasztási dimenzióban: elmerültek a hírek tartalmában, a hírekkel kapcsolatos gondolatokkal voltak elfoglalva, több hír fogyasztásával próbálták csökkenteni a szorongást, nehezen tudták elkerülni a híreket, valamint a hírfogyasztás zavarta a mindennapi életüket.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +4, +9 °C
Minimum: +0, +5 °C

Kezdetben erősen felhős, borult lesz az ég, vegyes halmazállapotú csapadék is előfordul, reggel átmenetileg ónos eső is lehet, majd délután nyugat felől csökken a felhőzet, és egyre többfelé kisüt a nap. Élénk lesz az északnyugatira forduló szél, a legmagasabb hőmérséklet 4, 9 fok között alakul. Kedden hidegfronti hatás érvényesül, a távozó front mögött egész nap felléphetnek tünetek. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, illetve ingadozhat a vérnyomás is. A napsütés hatására viszont javulhat a hangulat és kissé a közérzet is. Gyengül az immunrendszer. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: