Egészségmegőrzés? Egyszerűbb, mint gondolná!

Naponta halljuk a jobbnál jobb tippeket az egészséges életmódhoz, ám ezek gyakran megvalósíthatatlanul bonyolultnak, drágának és időrablónak tűnnek. Pedig az egészséges életmódhoz és a betegségek elkerüléséhez nem is kell olyan sok minden!

Sőt tulajdonképpen elég, ha a három legfontosabb "pillérre" koncentrálunk: rendszeres mozgás, kiegyensúlyozott táplálkozás és minőségi pihenés. A legfontosabb szabály pedig az, hogy apró dolgokon változtassunk és adjunk magunknak elegendő időt az új szokásokhoz való alkalmazkodáshoz. Ne akarjuk egyik pillanatról a másikra felforgatni az életünket - lehet, hogy ez a tévéműsorokban vagy a romantikus regényekben működik, a való életben azonban inkább csak csalódás a vége.

Mozduljon meg!

A mozgás maga az egészség: minél többet mozog valaki, annál egészségesebb lesz, és annál kevesebb súlyos krónikus betegség veszélyezteti. A rendszeres testmozgás csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek, a diabétesz és bizonyos daganattípusok kialakulásának veszélyét. A segítségével megelőzhető a csontritkulás, javítható az ízületek mozgékonysága, az egyensúlyérzék és az erőnlét. Ráadásul a mozgás bizonyítottan jót tesz az önbecsülésnek, csökkenti a depressziót, a stresszt és a feszültséget.

Ezekhez a pozitív hatásokhoz az is elegendő, ha naponta fél órát sétálunk, biciklivel járunk munkába vagy a lift helyett a lépcsőt részesítjük előnyben. Már tíz percnyi könnyű gimnasztikának is jól érezhető eredményei lesznek! Ha pedig úszni, jógázni vagy táncolni szeretünk, még könnyebb dolgunk van - keressünk olyan mozgásformát, amit élvezünk!

Egye azt, ami egészséges!

Van Önön néhány felesleges kiló? Nincs ideje enni? Szeretné jobban érezni magát a bőrében? Felejtse el a divatos villámkúrákat, a csodaszereket és a készételeket! Az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás lényege, hogy friss, főként idényzöldségek és -gyümölcsök kerüljenek az asztalra, ezt egészítse ki sovány húsokkal, teljes kiőrlésű pékárukkal, egészséges olajokkal és sok folyadékkal! A kedvenc ételeiről sem kell lemondania, mindössze tanuljon meg mértéket tartani. Tanulja meg élvezni az ízeket és ne riadjon vissza a kísérletezéstől sem.

Természetesen, minél tudatosabban éli az életét, annál hatékonyabban tudja összeállítani az étrendjét! Legyen tisztában azzal, milyen vitaminokra és ásványi anyagokra van szüksége a testének!

Csak nyugalom - a stresszmentes élet titka

Hajlamosak lehetünk elfeledkezni arról, hogy az egészség nemcsak a fizikai jól-létet jelenti, hanem a lelki, szellemi kiegyensúlyozottságot is. A stressz, az állandó hajtás, az idegeskedés és az aggodalmaskodás megmérgezheti a mindennapjainkat és bizony komoly betegségeket is okozhat - ha nem is egyik napról a másikra. Törődjünk tehát a lelki egészségünkkel is: keressünk egy olyan hobbit, amit élvezünk és ami hosszabb időre is feltölthet. Ne hanyagoljuk el a barátainkat, ismerőseinket: egy-egy jó beszélgetés megfizethetetlen! Kapcsoljuk ki a tévét - helyette olvassunk, menjünk el színházba vagy hallgassunk zenét. A pihenésről is könnyű elfeledkezni, pedig a rossz alvás, a kényelmetlen ágy vagy az álmatlanság is súlyos, krónikus betegségek kialakulásához járulhat hozzá, az elhízástól a hátfájásig. Tanuljon meg nemet mondani és szunyókáljon egy fél órával többet! Meglátja, a szervezete hálás lesz ezért!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: