Már ennyi alkohol is nagyon káros

Nem igaz az elmélet, miszerint napi egy-két pohár szeszes ital megvéd a szélütésről - közölték brit és kínai kutatók egy nagyszabású genetikai kutatás eredményei alapján.

Minél több alkoholt fogyaszt az ember, annál inkább emelkedik a vérnyomása, ráadásul a stroke kockázata is jelentősen megnő. Sőt, még a mérsékelt alkoholfogyasztás sem tesz jót az egészségnek - figyelmeztetnek a kutatók, akik mintegy félmillió kínai felnőtt adatai alapján készítették el tanulmányukat.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése szerint a világon mintegy 2,3 milliárd ember fogyaszt szeszesitalt, az átlagos napi fogyasztás 33 gramm tiszta alkohol. Ez három deciliter bornak, 750 milliliter sörnek és két 40 milliliter röviditalnak felel meg. Ha kíváncsi, hogyan hat önre, ha nem iszik alkoholt, kattintson ide!

Az alkohol káros hatásai

A résztvevők közül sokan az alkohollal szembeni genetikai érzékenység miatt nem fogyasztottak alkoholt. Az alkoholisták viszont naponta négyszer vagy többször ittak szeszes italokat, főként röviditalokat. Esetükben jelentős vérnyomás-növekedést mutattak ki, valamint 35 százalékkal nőtt a stroke kockázata.

mentő, agyvérzés, sztrók, stroke, szélütés
A mérsékelt alkoholistákat is fenyegeti a stroke kockázata. Fotó: 123rf

A mérsékelt alkoholisták - vagyis a napi 10-20 gramm tiszta alkoholt fogyasztók - esetében is nőtt a szélütés kockázata, 10-15 százalékkal. "A tanulmány fő üzenete, hogy a stroke tekintetében a mérsékelt alkoholfogyasztásnak nincs védő hatása" - magyarázta Csen Zseng-ming, az Oxfordi Egyetem népegészségügyi karának professzora, a tanulmány társszerzője.

A világon az egy főre jutó legtöbb alkoholt Európában fogyasztják. Ez annak ellenére is igaz, hogy 2010 óta 10 százalékkal csökkent a kontinensen az alkoholfogyasztás a WHO szerint.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +10, +20 °C

A napsütés mellett a gomolyfelhők is megnövekszenek, elszórtan kell záporra, zivatarra készülni, de nem fog mindenhol esni. Élénk lesz az északkeleti szél, a legmelegebb órákban 26, 32 fok közötti hőmérsékleteket mérhetünk. Szombaton frontmentes idő lesz, de továbbra is kettősfront jellegű tünetek jelentkezésére kell számítani. Görcsös és migrénes fejfájás is felléphet, gyakoriak lehetnek a keringési panaszok. Többen ok nélküli ingerlékenységet tapasztalhatnak. A hőérzet ingadozó, helyenként az esernyő is kellhet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)