"Az ölében próbálta ki a körfűrészt"

Egy vasárnap délelőtt hívást kaptunk, hogy valaki "belevágott a lábába". Valljuk be, ez azért elég tág értelmezési tartományt foglal magában. Valamiért abban a hitben voltunk, hogy biztos megvágta magát késsel vagy valami üveg belepattant. Mindenesetre siettünk, ahogy szoktunk - és mint kiderült, nagyon jól tettük.

Egy 40 körüli férfi hazaért a vasárnapi piacról, és még ebéd előtt ki akarta próbálni házi műhelye legújabb ékességét, egy körfűrészt. Csakhogy amint áram alá helyezte, kiugrott a kezéből, és mivel ülve nézegette, az ölébe esett. Gyakorlatilag félig átvágta a combja oldalsó részét. Nagyon sok ér fut ott, ráadásul van köztük egy artéria is, az egyik legnagyobb artériánk.

A körfűrész rengeteg eret, köztük egy artériát is átvágott
A körfűrész rengeteg eret, köztük egy artériát is átvágott (fotó: iStock - illusztráció)

Ilyen esetben a kivérzés villámgyorsan történik, a túlélési esélyek szakszerű beavatkozás nélkül nem túl jók. Mivel ezt az állapotot sebészi úton lehet rendezni az érintett ér elszorításával, majd reparálásával, nagyon gyorsan be kellett érnünk a kórházba. A beteget beraktuk az autóba, és igyekeztünk elnyomni a vérzést, ami lényegében úgy nézett ki, hogy kétszeresére növeltük a comb körfogatát kötszerrel, illetve két kézzel szorítottam a comb felett a nyomáspontot. Közben több vénán keresztül is ömlött bele az infúzió, és a gépkocsivezető kolléga is kitett magáért: az ő reszortja ilyenkor a "gázpedálterápia".

Amikor átadtuk a sokktalanítóban, már szomnolens, azaz aluszékony volt a hatalmas vérveszteségtől, de már útban volt számára a vér. Hogy mi lett a sorsa? Fogalmam sincs. Érdekes dolog ez a mentőzés: nagyon sokszor nem tudjuk meg, hogy az erőfeszítéseinket végül siker koronázta-e. Ezt igazán sosem bántam.

Amikor több vért vélünk látni

Egy másik alkalommal szintén spriccelő vérzéshez hívtak minket, és már a kapuban azzal várt a hozzátartozó, hogy lehet, hogy későn érkeztünk, mert "elvérzett" a beteg. A lakásba lépve, mint egy horrorfilmben, vérnyomok vezettek az ajtótól a fürdőig. A kád szélén ülve egy 50 év körüli férfit találtunk, aki nagyon távol állt az elvérzéstől, sőt, már nem is vérzett. Történt ugyanis, hogy a lábán elpattant egy visszér , a vér pedig az érben addig felgyülemlett nyomás következtében spriccelve távozott, ami nyilván sokkoló látvány volt. Befedtük a sebet, és otthon hagytuk. Érdekes jelenség, hogy a laikusok túlnyomó többsége átlagban négyszer-ötször nagyobb mennyiségű vért vél látni, mint amennyi valójában kifolyik. Ez nyilván a vér látványának alapvetően sokkoló voltával függ össze.

Persze, a vérzéseket általában igenis komolyan kell venni. Alapvetően háromféle típust különböztetünk meg.

  • Kapilláris vérzés: ilyen például a horzsolás, vagy amikor az ember megvágja az ujját. Kevés vér ürül, az ellátás fertőtlenítést és fedőkötést jelent.
  • Vénás vérzés: bőséges vérfolyással járhat - itt már nyomókötést használunk, illetve direkt nyomást is bevetünk.
  • Artériás vérzés: a vér lüktetve ürül, esetleg spriccel. Itt is nyomókötést helyezünk fel, és direkt nyomást alkalmazunk. A fent említett nyomáspontok keresése már nem javasolt.

Az erős vérzéseknél érdemes figyelni a kivérzéses sokk tüneteit. Ilyen a sápadtság, az aluszékonyság, a szájszárazság. Ebben az esetben fektessük vízszintesen a beteget, lábait pedig emeljük fel úgy 20-25 centiméter magasra, hogy az alsó végtagokból a vér a fej felé haladhasson. Ezt Trendelenburg-fektetésnek is nevezzük. Minden erős vérzés esetén hívjunk mentőt!

A szerző mentőápolóként dolgozik.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +19, +25 °C
Minimum: +4, +11 °C

A reggeli ködfoltok feloszlása után változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Mérsékelt marad szél, 19, 25 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Csütörtökön tovább tart a frontmentes idő. A nagy napi hőingás vérnyomás-ingadozást válthat ki, emellett a migrénhajlam fokozódására is készülni kell. A kopásos ízületi bántalmak a hajnali órákban lehetnek a legintenzívebbek. A fokozottan érzékenyek tartós tünetekre számítsanak. Érdemes megnézni a meteogyógyász alábbi napi tanácsait is! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: