Újabb nehézség keseríti meg a krónikus betegek életét

Az egészségügyért felelős miniszter 2011. december 23-i rendeletében a korábban vényre kiváltható szerek közül február 1-jei határidővel átsorolt a tételes elszámolású gyógyszerek körébe. Ezek a készítmények a reumatoid arthritis, a psoriasis (pikkelysömör), illetve a Crohn-betegség súlyosabb formáiban alkalmazott szerek.

Ez azt jelenti, hogy a betegek ezentúl gyógyszereiket a felírás helyén, a fekvőbeteg-intézményekben kapják meg, és a továbbiakban a minimális 300 forintos térítési díjat nem kell kifizetniük.

A hivatalos indoklás szerint az intézkedés célja egyrészt az volt, hogy az orvosok pontosabban nyomon tudják követni betegeik állapotának változását, a gyógyszerek hatását, a betegek pedig kényelmesebben, a kezelés helyén jussanak hozzá a gyógyszereikhez.

A páciensek e gyógyszereiket, azokból is egyszerre csupán egyhavi adagot a kórházakban, egészen pontosan a 21 erre kijelölt kezelőcentrum egyikében válthatják ki. Amivel aztán ott helyben látják el őket – holott egyes injekciókat otthon, maguknak is beadhatnának.

Ez egyes szakértők szerint a kórházi betegforgalom és a várakozási idő indokolatlan növekedését eredményezheti, hiszen azoknak a betegeknek is el kell jutnia minden hónapban a legközelebbi kijelölt kórházig az új gyógyszeradagért, akiknek ez komoly távolság, ezért nagy fáradtságot jelent.

Problémák forrása lehet, hogy a szükséges mennyiségek beszerzési ideje igen hosszú, így a rendszer viszonylag rugalmatlannak tűnik. Remélhetőleg sikerül úgy kialakítani a végső jogi és technikai kereteket, hogy ellátási problémák vagy hozzáférési nehézségek egyetlen beteg esetében se lépjenek fel, de sajnos egyenlőre úgy tűnik, a felsorolt betegségekben szenvedők újabb kényelmetlenségekkel számolhatnak.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: