Szívvel-lélekkel a betegekért

Az 1999-ben alapított pécsi Szívgyógyászati Klinika fennállása rövid története során már bizonyította, hogy nélkülözhetetlen a magyar egészségügy számára. A Prof. Dr. Papp Lajos által vezetett intézmény mérföldkőnek számít a hazai szívgyógyászatban.

A pécsi Szívgyógyászati Klinika 2007-ben a HáziPatika.com "Év Kórháza" szavazásánÁpolás és szakszemélyzet kategóriában első helyezést ért el, Orvos-szakmai ellátás kategóriában pedig második lett. Gratulálunk!

Olvassa el interjúinkat a díjátadókkal és a nyertes intézmények vezetőivel!

Világszínvonal Baranyában, de nem csak Baranyáért

A pécsi Szívgyógyászati Klinika közel másfélmillió lakost lát el, hisz Baranya, Somogy és Tolna megye tartozik vonzáskörzetébe. Égetően szükség volt az intézet létrehozására, mert Dél-Dunántúl ezen szegletében 1999-ig nem volt megoldott a szívbetegek ellátása.

Az intézet vezetője, Dr. Papp Lajos szívsebész professzor és kollégái olyan intézetet hoztak létre, amely nyugodtan megállná a helyét bármely fejlett nyugati társadalomban. Nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy a beteg minden szolgáltatást megkapjon, ami az ellátásához szükséges. Így működik itt belgyógyászati kardiológia osztály, egy rendkívül nagy forgalmú kardiológiai szakambulancia, hemodinamikai osztály, ahol a szívkatéteres vizsgálatok és beavatkozások zajlanak. Továbbá van elektrofiziológiai labor, ahol a ritmuszavarok felderítése, ellátása és kezelése zajlik, ezen kívül szívsebészeti osztály három műtővel, kardiológiai és szívsebészeti intenzív osztály ugyancsak fogadja a betegeket, és létezik a teljes körű pacemakeres ellátás.

Lehetőség van MRI vizsgálatra is, amelyet viszont az intézet orvosai Kaposvárott vagy Budapesten végzik.

Mindezen szolgáltatáskört világszínvonalú eszköz- és műszerellátással biztosítják. Az intézet vezetője olyan csapatot "gyűjtött" maga köré, akik közül kivétel nélkül mindenki külföldön tanult (3-8 évig), és szerzett értékes tapasztalatot.

Az intézeten látszik, hogy mindenre figyeltek a műszerezettségnél: még arra is van lehetőség, hogy a könyvtárszobából, - ahol a konzíliumokat szokták tartani - monitoron keresztül on-line kapcsolatot létesítsenek a műtőszobákkal.

A tisztaság és higiénia nem luxus, hanem alapkövetelmény

A kórházban szinte hotelszolgálattal felérő ellátás "uralkodik". Az ember, ha belép, azt hiszi, hogy Amerikában van.

Itt alapkövetelmény a rend, fegyelem, tisztaság és a higiénia. Az illemhelyek tiszták, rendezettek, sőt a mozgássérültek számára külön e célra kialakított helyiségek vannak.

A kórház falait természetfotók díszítik, a folyosókon pedig virágok teszik barátságosabba a betegek számára feszélyezett kórházi körülményeket.

A tisztasággal és a higiéniával nagymértékben lehet csökkenteni a fertőzések kialakulását - indokol a főigazgató.

A szobák egy- két és négyágyasak, és mindegyik fürdőszobás, telefonos, nővérhívóval és TV-vel ellátott.

A legnagyobb érték az ember

A Szívgyógyászati Klinika az év minden napján, ünnep- és szabadnapokon is, éjjel-nappal várja és ellátja a betegeket.

Működik a bejelentkezési rendszer is, ami a zsúfoltság ellenére gördülékenyen működik, de természetesen az akut sürgősségi esetek prioritást élveznek. A szervezettség és logisztika csodálatos a családorvos, a mentősök, a rendőrség és az intézet orvosai, szakdolgozói között. Ha a mentősök - akár - éjszaka riasztást kapnak, mire a beteg beér a kórházba, már készen áll minden a műtétre. Ez a fantasztikus együttműködés olyan, mint az óraszerkezetben a kis- és a nagy fogaskerekek kifogástalan összhangja.

Az intézet vezetője szerint itt az embereket nem behívni, hanem hazaküldeni kell a munkahelyükről. Sajnos volt olyan munkatárs, aki szó szerint az életét adta a betegekért: Habon László 46 éves örök mosolygós, jókedvű, soha nem panaszkodó kollégánk a sugárszennyezés miatt vesztette életét - említi Papp professzor.

Az intézet dolgozói örökös "csúcsterhelés" alatt állnak.

Hetente egyszer regionális konferenciát tartanak, ahol a régió kardiológusai találkoznak, és megbeszélik a kérdéses eseteket.

Az intézet fontosnak tartja a prevenciót, a megelőzést is, így havi rendszerességgel működik az ún. Szívklub, amelyet nyugdíjas szívsebészek tartanak az intézet - minden extrával felszerelt - száz férőhelyes oktatótermében.

E lelkiismeretesség és áldozatvállalás példa értékű. Nem csoda, hogy az intézet szakemberei Nyugat-Európa számos országából is műtöttek már olyan betegeket, akik az ő szaktudásukban és szakértelmükben bíztak.

Ami nagyon hiányzik

Az intézet nagy szívfájdalma, hogy a Szív-MRI vizsgálat géphiány miatt helyben nem kivitelezhető - bár jóllehet az intézet orvosai végzik -, de ezért Kaposvárra vagy Budapestre kell utazni.

Az is sajnálatos tény, hogy a szakterülethez elengedhetetlen rehabilitáció intézeten belül még nem valósulhatott meg. Ennek támogatására már többször érkezett ígéret, de eddig nem sikerült előre lépnünk - említi az intézet vezetője. Ennek ellenére nem adjuk fel - teszi hozzá elszántan. A rehabilitáció hiánya mindenkinek rossz, a betegnek és a szakembernek is.

A másik gond a kevés ágy, melynek kihasználtsági aránya 90-100% körüli, így az intézeti ápolási időt rendkívüli mértékben redukálni kell. Nem nehéz belátni, hogy a közel másfélmilliós felvevőkörzetre eső 78 betegágy elenyésző. És ami még fontos lenne, hogy gördülékenyebben menjen a helikopteres betegszállítás. A helikopter leszálló 50 méterre található az intézet bejáratától, tehát mindenre gondoltak a szakemberek, mégis financiális okokból kifolyólag a helikopteres mentés csak döcög.

Lépést tartani a világgal

Papp Lajos professzornak saját doktori (PhD) kurzusa van, ahol maga oktatja a jövő számára kiváló szakemberek tucatjait.

Az intézet szoros kapcsolatot ápol neves szívsebészeti centrumokkal a világ több pontján: Egyesült Államok, Anglia, Németország, Finnország.

Nemcsak a PhD hallgatók, hanem az intézet gyakorló orvosai is részt vesznek külföldi kutatásokban, nagyszabású projektekben, és rendszeresen publikálnak veretes nevű szaklapokban.

Ha a világban valamilyen újdonság vagy kutatási eredmény kerül napvilágra, az intézet orvosai repülőre szállnak, és néhány hét múlva már itthon is vannak a legfrissebb eredményekkel. Így is próbálnak lépést tartani az orvostudomány fejlődésével.

Van mire büszkének lenni

Papp Lajos professzor a kollégáira a legbüszkébb, akik az év minden napján, 0-24óráig "bevetésre" állak, és mindent megtesznek a betegekért, egyetlen panasz vagy zokszó nélkül.

Az intézet fiatal kora ellenére már számos, korszakos jelentőségű újításokat végzett. Itt vezették be először Magyarországon azt a szemléletet, miszerint a koszorúér szűkületben szenvedő intézetbe kerülő betegeket nem gyógyszeresen kezelik, hanem a cél az ér azonnali kitágítása, a vérrög kiszívása, eltávolítása. Ezt a szemléletet később több hazai szívklinikai is átvette.

Nagy fegyvertény, hogy az intézet a szívgyógyászat teljes repertoárjával rendelkezik, és itt végeztek hazánkban először koszorúér-fúrást, továbbá kísérleti stádiumban van az ún. exchimer lézer alkalmazása is.

Az intézet vezetése felismerte, hogy az intra-aortikus-ballonpumpát (szív-és agykeringést fokozó segédeszköz) már preventív céllal is nagyon jó hatásfokkal lehet alkalmazni, így csökkent a halálozás.

A Prof. Dr. Papp Lajos szívsebész által vezetett intézmény dolgozói mérföldkőnek számító újításokkal, kezdeményezésékkel fémjelzik az itt zajló áldozatkész munkát.

A betegek is hálásak

A betegek saját bőrükön érzik az itteni team szakszerű munkáját. A maguk módján ki is fejezik hálájukat: van aki pár kedves sort ír, van aki telefont, TV-készüléket vásárol vagy más olyan értékes berendezési tárggyal jutalmazza az intézményt, ami OEP költségvetésből megvalósulhatatlan lenne.

Egy, a folyosón vizsgálatra várakozó megkérdezett beteg említette: "Erről a klinikáról csak jót tudok mondani. Látszik, hogy az itt dolgozók lelkiismeretesen, mindent megtesznek a betegekért".

A PTE ÁOK OEC Szívgyógyászati Klinika fóruma

Tekintse meg a PTE ÁOK OEC Szívgyógyászati Klinikáról készült képgalériánkat!

PTE ÁOK OEC Szívgyógyászati Klinika
Klinika igazgató: Professzor Dr. Papp Lajos
Kórházalapítás: 1999
Osztályok száma: 8 és a járóbeteg szakambulancia
Vonzáskörzet: Baranya, Somogy, Tolna megye kb. 1 millió lakos + egyéb régiók
Műtétek: 1000 fölött/év
Orvos létszám: 47 fő
Egészségügyi szakdolgozói létszám: 162 fő
Aktív betegágyak száma: 78 db.
Alapítvány: Pécsi Szívgyógyászat Alapítvány
Bankszámla száma: 50800111-12527791

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +29, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Több órára kisüt a nap, a megjelenő gomolyfelhőkből csak kevés helyen lehet zápor, zivatar. Megélénkül a nyugatias szél, 29, 35 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Kedden frontmentes marad az idő, és a következő napokhoz hasonlóan újra a kánikula okozza majd a legtöbb tünetet. Alvásproblémák léphetnek fel, napközben pedig álmosságérzet, koncentrálási problémák és kábaság jelentkezhet, csökken a teljesítőképesség. Fokozódik a migrénhajlam. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)