Sportkórház - nem csak sportolóknak

Az Országos Sportegészségügyi Intézet - népszerű nevén Sportkórház - nem csak a sportolók kórháza. Jól megközelíthető, idilli környezetben várja a betegeket Budán, a városközpontban. Kiváló orvosai és szakemberei sportoló családok generációit gyógyítják.

Az Országos Sportegészségügyi Intézet 2007-ben a HáziPatika.com "Év Kórháza" szavazásán Ellátás kategóriában első helyezést ért el, az összetett versenyben pedig harmadik lett. Gratulálunk!

Olvassa el képgalériával kibővített cikkünket a díjátadásról, valamint interjúinkat a díjátadókkal és a nyertes intézmények vezetőivel!

A Sportkórház elődjét I. Ferenc József császár avatta

A budai lankákon több holdas parkban épült kórházat 1884. október 19-én avatta fel I. Ferenc József császár, és feleségéről Erzsébet kórháznak nevezte el. Az intézmény a maga idejében egyedülálló, okkal megcsodált egészségügyi intézmény volt, nem csoda hát, hogy a megnyitóünnepségen a királyi család számos tagja és több prominens személy is részt vett: Auguszta német császárné, József főherceg, Klotild főhercegnő, Tisza Kálmán stb..
A császár által a főépület lépcsőházi falába, ezüsttokba zárt alapító okiratra 1951-ben találtak rá. Az ereklyét a Semmelweis Orvostudományi Múzeum őrzi.
A főépület lépcsőházát két Feszty Árpád által készített freskó díszítette, amelyek Árpád-házi Szent Erzsébetet és a Vöröskereszt háború idején végzett áldozatos munkáját ábrázolta.
A főépületből és négy pavilonból álló, a kor ízlésének megfelelően nyerstégla homlokzattal rendelkező kórház már a múlt század közepén is mintakórházként működött. E régi épületekben működő Országos Sportegészségügyi Intézetet, vagyis a "Sportkórházat" 1952-ben alapították.

A Sportkórház nem csak a sportolóké

Sokan tévesen úgy gondolják, hogy a Sportkórház csak az élsportolóké. Nem így van: bárki igénybe veheti az intézet fekvő- és járóbeteg osztályait, hisz felvevőterülete gyakorlatilag az egész ország.
Dr. Berkes István főigazgató főorvos elmondása szerint a betegek 65 százaléka regisztráltan nyilvántartott sportoló, 15-20 százalék élsportoló, a többi pedig sportjellegű tevékenységből fakadó sérült, rekreációs sportoló. A Sportkórház fekvőbeteg osztályai 150 ággyal, és minden osztályon kialakított VIP kórtermekkel állnak a kórházi kezelésre szoruló betegek rendelkezésére. A VIP kórtermek egyágyasok, fürdőszobásak, mosdó, TV, telefon található bennük. A betegek szakszerű ellátásáért a következő osztályok felelnek: a Kondicionáló és Belgyógyászati Osztály biztosítja a belgyógyászati betegek kezelését, és az elhízott betegeket segíti személyre szabott diétával és mozgásprogrammal. A Sportsebészeti Osztály a sportsérülések műtéti- és konzervatív kezelését végzi.
A Rehabilitációs és Fizioterápiás Osztály a legkorszerűbb technikákkal szolgálja a műtét utáni rehabilitációt, felépülést.
Szakavatott munkatársak segítségével a járóbetegek ellátását az intézetben 21 szakrendelés és 3 központi diagnosztikai egység biztosítja. A Sportkórház magáénak vallja a népegészségügy feladatait is, és erőforrásaival nem csak az élsportolókat és a válogatottakat fogadja, hanem természetesen más betegek előtt is nyitva áll.

Specialitásuk a sport

Az egyedülálló természeti környezetben lévő intézet az ország egyetlen sport-specifikus, saját területén nemzetközi elismertségű intézménye, ahol hatékonyan működik az egészséges, sérült illetve beteg sportolók ellátása.
Mindemellett az Országos Sportegészségügyi Intézet az Egészségügyi Minisztérium gyógyító-megelőző, szervezési-módszertani, irányító továbbképző és tudományos-kutató alapintézménye.
De működteti a válogatottakat ellátó keretorvosi-, valamint az országos sportorvosi hálózatot is. Ez utóbbi az ország teljes területét lefedve 115 szakrendeléssel biztosítja minden szintű sportoló versenyzéshez szükséges sportorvosi vizsgálatát, de tervezik 7 regionális sportorvosi központ létrehozását is.
Az intézetben képzett szakemberek dolgoznak, akik nagyon tapasztaltak a sportorvosi- és a sportsebészeti problémák diagnosztikájában és gyógykezelésében. Az intézet kiemelkedő profilja a mozgásszervi rehabilitáció, valamint az artroszkópiás sebészeti módszerek, főleg térd-, váll-, boka és könyökizületek műtétei.
A kutatásra is nagy hangsúlyt fektet az intézmény, évek óta folynak sportgenomikai kutatások. Szolgáltatásai kiszélesítése érdekében tervezi az intézmény egy sportbiztosító egyesület létrehozását is.
A siker, a töretlen fejlődés, és a megújulni tudás a szakemberek kiváló csapatmunkájának köszönhető.

Cél: Közép-Kelet Európa vezető sportegészségügyi centruma

A hosszú évtizedek becsületes munkája meghozta a gyümölcsét az intézmény számára, a betegek bizalommal fordulnak a kórházhoz, tehát a betegelégedettség jó, így nem meglepő, hogy családok generációi járnak ide.
A főigazgató elmondása szerint a kórház hosszú távú célja az, hogy Közép-Kelet Európában vezető sportegészségügyi centrum legyen, és ehhez minden lehetőség adott.
Érdemi kutatómunka zajlik közös együttműködésben a szomszédos Testnevelési Egyetemmel, de jó kapcsolatot ápol a kórház a hazai és a külföldi egészségügyi intézetekkel is (pl. a kanadai Western Ontario University-vel). Sikerként lehet elkönyvelni azt is, hogy 2001 óta működik a Semmelweis Egyetemen sportsebészeti- és rehabilitációs tanszék.
A szakmai munkát nagyban elősegíti, hogy a fenntartók mindenben támogatásukról biztosítják a Sportkórház nagyra törő terveit.
A kiváló szakmai munkát fényesen bizonyítja az a tény is, hogy egyre több külföldi állampolgár keresi fel az intézményt problémájával, betegségével kapcsolatban.
A fenntartást évi kétmilliárd forintból kell megoldani, ennyi volt a kórház 2005-ös költségvetése. Természetesen a kórház is sokat tesz azért, hogy bevételekhez jusson: fejleszti a fizetőköteles szolgáltatásai körét, menedzserszűrést, illetve egyéb szűrővizsgálatokat végez, szerepet vállal az oktatásban, tanfolyamokat tart és bérbeadásokkal is javítja a pénzügyi feltételeket.
A kórház várhatóan idén költözhet a modern, korszerű és jobb műszerezettséggel ellátott új épületkomplexumba, amit már mindenki nagyon vár. Az új létesítmény birtokba vételével még jobb körülmények közé kerül majd a magyar sportegészségügyi ellátás.

A Sportkórház egy hungarikum

A magyar sportegészségügy egész országot lefedő rendszere, valamint az egy intézetben együttesen megvalósuló fekvő- és járóbeteg-ellátás, kutatás, oktatás, továbbképzés valóban igazi hungarikumnak számít.
Az intézet számos orvosa állandó kutatótevékenységet folytat, hazai- és nemzetközi konferenciákon előadásokat tart, és több illusztris szakmai folyóiratban publikál.
Gyógytornászai méltán országos hírűek, orvoshiány nincs, és elenyészően kicsi a fluktuáció. A kórházban érzékelhetően családias, otthonos a hangulat.
Az intézet orvosai, szakdolgozói és munkatársai példamutatással járnak elől az egészség megőrzésében, hiszen saját sportegyesülettel is rendelkeznek, így elmondható, hogy a sportos-, egészséges életmódról nemcsak beszélnek, hanem tesznek is érte.

Sport, siker, csillogás - Sportkórház

Az intézetben több évtizede folyó szakmai munkát már többször elismerték.
2000-ben az intézet szakember gárdája teljesítette az ISO minőségbiztosítási-, majd 2003-ban az ISO 9001-es minőségirányítási rendszer követelményeit és ennek tanúsításával is rendelkezik. 1996-ban az Európai Artroszkópiás Társaság Kongresszusának adott otthont az intézmény, a 2002-es budapesti Sportorvos Világkongresszusnak pedig a Sportkórház volt az egyik főszervezője.
A kórház kiváló szakemberei közül többen elnyerték a Magyar Olimpiai Bizottság kitüntetését, az intézet pedig 50 éves fennállása alkalmából elismerő oklevelet vehetett át az Egészségügyi Minisztériumtól és a Nemzeti Sporthivataltól.

Az Országos Sportegészségügyi Intézet fóruma


Tekintse meg az Országos Sportegészségügyi Intézetről készült képgalériánkat!
Országos Sportegészségügyi Intézet - Budapest
Főigazgató: Dr. Berkes István
Kórházalapítás: 1952
Osztályok száma: 3 fekvőbeteg, 21 hagyományos szakrendelés és 3 diagnosztikai osztály
Vonzáskörzet: országos
Ellátott fekvőbetegek száma: 8000 fő/év
Ellátott járóbetegek száma: 400 000 fő/év + sportegészségügyi hálózat: 330 000fő/év
Orvos létszám: 150 fő
Egészségügyi szakdolgozói létszám: 270 fő
Aktív betegágyak száma: 150
Alapítvány: Sportkórházért Alapítvány
Bankszámla száma: 10200902-32710344-00000000
Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+24, +29 °C
Minimum:
+9, +16 °C

Hazánkban szerdán délelőtt sok napsütés várható helyenként fátyol-és, gomolyfelhőkkel.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag