+10° - +25°
Nincs front

Sportkórház - nem csak sportolóknak

Az Országos Sportegészségügyi Intézet - népszerű nevén Sportkórház - nem csak a sportolók kórháza. Jól megközelíthető, idilli környezetben várja a betegeket Budán, a városközpontban. Kiváló orvosai és szakemberei sportoló családok generációit gyógyítják.

Az Országos Sportegészségügyi Intézet 2007-ben a HáziPatika.com "Év Kórháza" szavazásán Ellátás kategóriában első helyezést ért el, az összetett versenyben pedig harmadik lett. Gratulálunk!

Olvassa el képgalériával kibővített cikkünket a díjátadásról, valamint interjúinkat a díjátadókkal és a nyertes intézmények vezetőivel!

A Sportkórház elődjét I. Ferenc József császár avatta

A budai lankákon több holdas parkban épült kórházat 1884. október 19-én avatta fel I. Ferenc József császár, és feleségéről Erzsébet kórháznak nevezte el. Az intézmény a maga idejében egyedülálló, okkal megcsodált egészségügyi intézmény volt, nem csoda hát, hogy a megnyitóünnepségen a királyi család számos tagja és több prominens személy is részt vett: Auguszta német császárné, József főherceg, Klotild főhercegnő, Tisza Kálmán stb..
A császár által a főépület lépcsőházi falába, ezüsttokba zárt alapító okiratra 1951-ben találtak rá. Az ereklyét a Semmelweis Orvostudományi Múzeum őrzi.
A főépület lépcsőházát két Feszty Árpád által készített freskó díszítette, amelyek Árpád-házi Szent Erzsébetet és a Vöröskereszt háború idején végzett áldozatos munkáját ábrázolta.
A főépületből és négy pavilonból álló, a kor ízlésének megfelelően nyerstégla homlokzattal rendelkező kórház már a múlt század közepén is mintakórházként működött. E régi épületekben működő Országos Sportegészségügyi Intézetet, vagyis a "Sportkórházat" 1952-ben alapították.

A Sportkórház nem csak a sportolóké

Sokan tévesen úgy gondolják, hogy a Sportkórház csak az élsportolóké. Nem így van: bárki igénybe veheti az intézet fekvő- és járóbeteg osztályait, hisz felvevőterülete gyakorlatilag az egész ország.
Dr. Berkes István főigazgató főorvos elmondása szerint a betegek 65 százaléka regisztráltan nyilvántartott sportoló, 15-20 százalék élsportoló, a többi pedig sportjellegű tevékenységből fakadó sérült, rekreációs sportoló. A Sportkórház fekvőbeteg osztályai 150 ággyal, és minden osztályon kialakított VIP kórtermekkel állnak a kórházi kezelésre szoruló betegek rendelkezésére. A VIP kórtermek egyágyasok, fürdőszobásak, mosdó, TV, telefon található bennük. A betegek szakszerű ellátásáért a következő osztályok felelnek: a Kondicionáló és Belgyógyászati Osztály biztosítja a belgyógyászati betegek kezelését, és az elhízott betegeket segíti személyre szabott diétával és mozgásprogrammal. A Sportsebészeti Osztály a sportsérülések műtéti- és konzervatív kezelését végzi.
A Rehabilitációs és Fizioterápiás Osztály a legkorszerűbb technikákkal szolgálja a műtét utáni rehabilitációt, felépülést.
Szakavatott munkatársak segítségével a járóbetegek ellátását az intézetben 21 szakrendelés és 3 központi diagnosztikai egység biztosítja. A Sportkórház magáénak vallja a népegészségügy feladatait is, és erőforrásaival nem csak az élsportolókat és a válogatottakat fogadja, hanem természetesen más betegek előtt is nyitva áll.

Specialitásuk a sport

Az egyedülálló természeti környezetben lévő intézet az ország egyetlen sport-specifikus, saját területén nemzetközi elismertségű intézménye, ahol hatékonyan működik az egészséges, sérült illetve beteg sportolók ellátása.
Mindemellett az Országos Sportegészségügyi Intézet az Egészségügyi Minisztérium gyógyító-megelőző, szervezési-módszertani, irányító továbbképző és tudományos-kutató alapintézménye.
De működteti a válogatottakat ellátó keretorvosi-, valamint az országos sportorvosi hálózatot is. Ez utóbbi az ország teljes területét lefedve 115 szakrendeléssel biztosítja minden szintű sportoló versenyzéshez szükséges sportorvosi vizsgálatát, de tervezik 7 regionális sportorvosi központ létrehozását is.
Az intézetben képzett szakemberek dolgoznak, akik nagyon tapasztaltak a sportorvosi- és a sportsebészeti problémák diagnosztikájában és gyógykezelésében. Az intézet kiemelkedő profilja a mozgásszervi rehabilitáció, valamint az artroszkópiás sebészeti módszerek, főleg térd-, váll-, boka és könyökizületek műtétei.
A kutatásra is nagy hangsúlyt fektet az intézmény, évek óta folynak sportgenomikai kutatások. Szolgáltatásai kiszélesítése érdekében tervezi az intézmény egy sportbiztosító egyesület létrehozását is.
A siker, a töretlen fejlődés, és a megújulni tudás a szakemberek kiváló csapatmunkájának köszönhető.

Cél: Közép-Kelet Európa vezető sportegészségügyi centruma

A hosszú évtizedek becsületes munkája meghozta a gyümölcsét az intézmény számára, a betegek bizalommal fordulnak a kórházhoz, tehát a betegelégedettség jó, így nem meglepő, hogy családok generációi járnak ide.
A főigazgató elmondása szerint a kórház hosszú távú célja az, hogy Közép-Kelet Európában vezető sportegészségügyi centrum legyen, és ehhez minden lehetőség adott.
Érdemi kutatómunka zajlik közös együttműködésben a szomszédos Testnevelési Egyetemmel, de jó kapcsolatot ápol a kórház a hazai és a külföldi egészségügyi intézetekkel is (pl. a kanadai Western Ontario University-vel). Sikerként lehet elkönyvelni azt is, hogy 2001 óta működik a Semmelweis Egyetemen sportsebészeti- és rehabilitációs tanszék.
A szakmai munkát nagyban elősegíti, hogy a fenntartók mindenben támogatásukról biztosítják a Sportkórház nagyra törő terveit.
A kiváló szakmai munkát fényesen bizonyítja az a tény is, hogy egyre több külföldi állampolgár keresi fel az intézményt problémájával, betegségével kapcsolatban.
A fenntartást évi kétmilliárd forintból kell megoldani, ennyi volt a kórház 2005-ös költségvetése. Természetesen a kórház is sokat tesz azért, hogy bevételekhez jusson: fejleszti a fizetőköteles szolgáltatásai körét, menedzserszűrést, illetve egyéb szűrővizsgálatokat végez, szerepet vállal az oktatásban, tanfolyamokat tart és bérbeadásokkal is javítja a pénzügyi feltételeket.
A kórház várhatóan idén költözhet a modern, korszerű és jobb műszerezettséggel ellátott új épületkomplexumba, amit már mindenki nagyon vár. Az új létesítmény birtokba vételével még jobb körülmények közé kerül majd a magyar sportegészségügyi ellátás.

A Sportkórház egy hungarikum

A magyar sportegészségügy egész országot lefedő rendszere, valamint az egy intézetben együttesen megvalósuló fekvő- és járóbeteg-ellátás, kutatás, oktatás, továbbképzés valóban igazi hungarikumnak számít.
Az intézet számos orvosa állandó kutatótevékenységet folytat, hazai- és nemzetközi konferenciákon előadásokat tart, és több illusztris szakmai folyóiratban publikál.
Gyógytornászai méltán országos hírűek, orvoshiány nincs, és elenyészően kicsi a fluktuáció. A kórházban érzékelhetően családias, otthonos a hangulat.
Az intézet orvosai, szakdolgozói és munkatársai példamutatással járnak elől az egészség megőrzésében, hiszen saját sportegyesülettel is rendelkeznek, így elmondható, hogy a sportos-, egészséges életmódról nemcsak beszélnek, hanem tesznek is érte.

Sport, siker, csillogás - Sportkórház

Az intézetben több évtizede folyó szakmai munkát már többször elismerték.
2000-ben az intézet szakember gárdája teljesítette az ISO minőségbiztosítási-, majd 2003-ban az ISO 9001-es minőségirányítási rendszer követelményeit és ennek tanúsításával is rendelkezik. 1996-ban az Európai Artroszkópiás Társaság Kongresszusának adott otthont az intézmény, a 2002-es budapesti Sportorvos Világkongresszusnak pedig a Sportkórház volt az egyik főszervezője.
A kórház kiváló szakemberei közül többen elnyerték a Magyar Olimpiai Bizottság kitüntetését, az intézet pedig 50 éves fennállása alkalmából elismerő oklevelet vehetett át az Egészségügyi Minisztériumtól és a Nemzeti Sporthivataltól.

Az Országos Sportegészségügyi Intézet fóruma


Tekintse meg az Országos Sportegészségügyi Intézetről készült képgalériánkat!
Országos Sportegészségügyi Intézet - Budapest
Főigazgató: Dr. Berkes István
Kórházalapítás: 1952
Osztályok száma: 3 fekvőbeteg, 21 hagyományos szakrendelés és 3 diagnosztikai osztály
Vonzáskörzet: országos
Ellátott fekvőbetegek száma: 8000 fő/év
Ellátott járóbetegek száma: 400 000 fő/év + sportegészségügyi hálózat: 330 000fő/év
Orvos létszám: 150 fő
Egészségügyi szakdolgozói létszám: 270 fő
Aktív betegágyak száma: 150
Alapítvány: Sportkórházért Alapítvány
Bankszámla száma: 10200902-32710344-00000000
Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+19, +25 °C
Minimum:
+10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt a napsütést keleten zavarja több felhő, de számottevő csapadék nem valószínű.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag