Mutatjuk, miért jó állva dolgozni

Az ülőmunka egészségkárosító hatásait egyre több kutatás bizonyítja, ezért egyre több munkahelyen nyílik lehetőség az állva dolgozásra is. De vajon tényleg egészségesebb ez a megoldás?

Világszerte egyre többen szereznek be maguknak olyan asztalt, ami előtt nem csak ülve, hanem állva is dolgozhatnak. Az ülő/álló asztalok (sit-stand desk, SSD) már az irodákban is megjelentek, hatékonyságukról azonban még nem sok szó esett. A Pitthsburgh-i Egyetem kutatói ezért megpróbálták kideríteni, hogy valóban mérsékelheti-e az ülőmunka egészségkárosító hatásait egy ilyen bútordarab.

munka, álló munka, ülő munka,
Egyre többen dolgoznak állva. Fotó: 123rf

Az ülő/álló asztalokkal kapcsolatban viszonylag sok kutatás született az elmúlt években, de a szakértők szerint ezek leginkább csak a felszínt kapargatták. Éppen ezért szerették volna összegyűjteni mindazt, ami idáig tudható volt, és kitalálni, hogyan lehet valóban hatékonyan használni ezeket az eszközöket.

Panaszenyhítő és tartásjavító tippek mindenkinek - kattintson!

Nem jelent gyors megoldást

Az összegyűjtött adatokból kiderült, hogy az ülő/álló asztalokat használó dolgozók valóban többet álltak és kevesebbet ültek munka közben. Az eszköz miatt ráadásul a komfortérzetük is nőtt a munkahelyükön. Ezzel szemben az az elvárás már nem teljesül, miszerint az ülő/álló asztalok gyors és hatékony gyógymódot jelentenek majd az ülőmunka miatti elhízásra. A kutatók szerint ugyanis a gyakori felállás már önmagában elég ahhoz, hogy több kalóriát égessünk el, és könnyebben elérjük az egészséges testsúlyt.

Az ülő/álló asztalok használata azonban valóban jár néhány egészségügyi előnnyel : csökkenti például a vérnyomást, és enyhíti a derékfájdalmakat. A szakértők szerint ezek az eredmények egyáltalán nem elhanyagolhatók, viszont további vizsgálódásra lesz szükség ahhoz, hogy kiderüljön, pontosan hogyan kellene ezeket az asztalokat használni ahhoz, hogy a lehető legtöbbet hozhassuk ki belőlük. Egyelőre ugyanis a legtöbben pontos instruciók nélkül, a saját belátásuk szerint használják az ilyen munkaállomásokat, miközben könnyen lehet, hogy a megfelelő használat mikéntje egyénenként változó lehet.

Forrás: sciencedaily.com

)
Béres Csepp 50 (X)

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Meglepő, mikor küldték el az első SMS-t

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +2, +6 °C
Minimum: -6, +3 °C

Erősen felhős lesz az ég, párás marad a levegő, elszórtan fordul elő kisebb eső, szitálás, északnyugaton esetleg kevés hó. Élénk lökésekkel kísért délkeleti szél mellett 2, 6 fokos maximumhőmérséketeket mérhetünk. Csütörtökön még marad a frontmentes idő, de most is felléphetnek ízületi panaszok, keringési- és vérnyomásproblémák és koncentrálási panaszok is. A nyirkosság miatt alacsony hő- és komfortérzettel kell számolni, fennáll a megfázás veszélye. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: