Két nap helyett két óra alatt elmúlhat egy rettenetes fejfájás - interjú dr. Ertsey Csabával

"A fejfájás olyan gyakori dolog, hogy az a csoda, ha valakinek nincs" - írta a XVII. században Pápai Páriz Ferenc. Ma már fejfájás-ambulanciákon derítik ki a fájdalom okát - és enyhítik az emberek szenvedéseit.

- Lehet veszélyes egy fej­fájás? - kérdezem dr. Ertsey Csabát, a Magyar Fej­fájás Társaság elnökét.

- Az önálló fejfájások, például a migrén, nem számítanak orvosilag veszélyesnek - bár rendkívül kellemetlen. Aki migrénes, az tudja, hogy ez akár 2 nap kiesést jelent a munkából - ezt pedig sok munkáltató nem tolerálja. Az illető 1-2 napig fekszik, mert már a mozgás is rontja az állapotát, nem bír ránézni az ételre, hányingere van, esetleg hány is, fények, hangok, illatok zavarják - de ez a szó orvosi értelmében nem veszélyes.

Orvosi értelemben a más betegségekhez kapcsolódó fejfájást tekintjük veszélyesnek, illetve magát azt a betegséget, ami a fejfájást okozta. Például az egyre gyakoribb, egyre erősebb fejfájás veszélyt jelez, az agy szerkezeti problémáját, akár agydaganatot is - bár ez elég ritka. Komoly veszélyt, betegséget jelez az, ha valakinek életében először van nagyon erős fejfájása, vagy ugyan régebben fájt már a feje, de most nagyon furcsa, eddig ismeretlen, más - nagyon erős - fejfájás kapta el.

Ha egyik pillanatról a másikra hevesen, mintegy ütésszerűen kezdődik erős fejfájás - legtöbbször tarkótájon, akkor az koponyán belüli, ún. subarachnoidealis (pókhálóhártya alatti) vérzésre utal. Fizikai erőkifejtés, emelés, birkózás közben szokott jelentkezni ez a veszélyes állapot.

- Ha nem betegséghez kötődik a fejfájás, akkor el kell fogadnunk, hogy "ez van", ki kell bírni?

- Ha egy orvos azt mondja, hogy tanuljunk meg ezzel együtt élni, akkor azért ezt nem úgy kell érteni, hogy ne tegyünk semmit. Mert a krónikus fejfájás az öngyilkosság kockázatát is növeli - ezért a fájdalmat komolyan kell venni. Igaz ugyan, hogy gyógyítani nem tudjuk a migrént, tehát olyan eszköz nincs, ami után az illető soha többé nem szenved fejfájástól. Vannak azonban készítmények, amelyek az eddig kétnapos migrént lerövidíthetik másfél-két órára!

- Ha valaki orvosnál még nem volt, akkor kísérletezgethet bátran, hogy hátha valamelyik fájdalomcsillapító segít?

- Ha valakinek egy hónapban maximum 3-4 alkalommal fájdul meg a feje, akkor mindegy, milyen vény nélkül kapható gyógyszert használ csillapításra - ha nem allergiás valamelyik összetevőjére, akkor várhatóan nem fog ártani a szervezetének ekkora mennyiség. Ha azonban ennél többször fáj, akkor már olyan mennyiségű gyógyszert szed, hogy azt érdemes orvossal egyeztetni!

- Mennyit vehetünk be a készítményekből?

- Ibuprofenből például 600-800 mg alkalmas migrén enyhítésére, ha nem hat, akkor a szabályokat betartva később még egy adagot be lehet venni. Alapvetően igaz a migrénre, hogy a szokottnál nagyobb dózisban kell adni a fájdalomcsillapítót, hogy hasson. Paracetamolból például 1000 mg a hatékony, aszpirinból szintén. A hatékony gyógyszer 2 órán belül megszünteti a fájdalmakat. Ha azonban nem segít, akkor ne kísérletezzünk - forduljunk orvoshoz, aki felírhat receptköteles fájdalomcsillapítót vagy beutalhat fejfájás-ambulanciára.

- Mi történik a fejfájás-ambulancián?

- Nincs ott semmi misztikus. Van egy részletes neurológiai vizsgálat, ez mindössze 8-10 perc. Majd áttekintjük a kórelőzményt, és nagyon részletes fejfájás-anamnézist veszünk fel: például mióta, mennyit, mikor, pontosan hol fáj, és mihez köthető a jelentkezése. Mivel a vizsgálat nagy időigénye miatt várólistát vezetünk, ezért bejelentkezéskor azt szoktuk kérni, hogy a beteg a sorra kerülésig írjon fejfájás-naplót. Ehhez elég egy darab papír, amire feljegyzi az illető, hogy mikor fájt a feje, esetleg mi provokálta a fejfájását, mit vett be rá, milyen egyéb tünetei voltak, mitől múlt el. Ebből kiderül számunkra sok minden.

MRI vizsgálatra küldjük a beteget akkor, ha a tünetekből úgy véljük, hogy szervi oka lehet a fájdalomnak. A beteg egy része sajnos sokszor úgy éli meg ezt, hogy ha az orvos nem küldi el őket MRI-re, akkor biztos nem veszi komolyan őt. Pedig higgyék el, a migrént nem lehet MRI-vel megmagyarázni!

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció