Ennyire súlyos itthon a védőnőhiány

A koronavírus-járvány a védőnők dolgát is jelentősen megnehezítette, a legnagyobb problémát azonban a szakemberhiány jelenti - mutatott rá Csordás Ágnes Katalin, a Magyar Védőnők Egyesületének elnöke.

A járvány ettől is megfosztotta a munkavállalókat.

A védőnők életébe is új kihívásokat hozott a világjárvány. Hiszen ez idő alatt is el kellett látniuk a szokásos feladataikat - a fiatalok egészségfejlesztését, az általános szűréseket, illetve a védőoltások megszervezését -, az online térben azonban ezt nem olyan egyszerű megoldani egy olyan, főként a személyes találkozásokra épülő szakmában, mint amilyen a védőnőké. A családok kényszerű bezárkózása például megakadályozta a várandósok és a csecsemők meglátogatását. A legnagyobb problémát mégis inkább a szakemberhiány jelenti, emiatt sok településen leterheltek a védőnők - ismertette a Magyar Védőnők Egyesületének elnöke a Spirit FM Aktuál című műsorában.

védőnő, szakemberhiány, magyar egészségügy
Sok településen leterheltek a védőnők, a járvány miatt pedig a családlátogatások is elmaradnak. Fotó: Getty Images

Több száz védőnő hiányzik a rendszerből

Jelenleg 350-400 védőnő hiányzik a rendszerből Csordás Ágnes Katalin elmondása szerint. A legsúlyosabb szakemberhiány Pest, Szabolcs, Borsod és Somogy megyét sújtja. Ezekben a térségekben még a kiüresedett körzetekben való helyettesítést is meg kell oldaniuk a dolgozóknak, így rájuk sokkal nagyobb teher hárul.

A kötelező oltás így alakítja a helyzetet

Mint ismert, a magyar kormány kötelezővé tette a koronavírus elleni védőoltás beadatását az egészségügyi dolgozóknak. Ez a szabály a védőnőkre is vonatkozik - emlékeztetett az elnök asszony. Hozzátette ugyanakkor, hogy tudomása szerint a védőnők körében csaknem 100 százalékos az átoltottság, így az oltatlanok esetleges elbocsátása csak csekély mértékben növeli tovább a szakemberhiányt.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26, +37 °C
Minimum: +17, +23 °C

A változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk, nyugaton és északon lehet zápor, zivatar. Élénk, erős lesz az északnyugati szél, a legmelegebb órákban nyugaton 26, 30, máshol 31, 37 fokot mérhetünk. Kedden a hőség mellett egy lassan mozgó hidegfront jelenti a terhelést. Nyugaton görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, keleten pedig a hőkimerülés, a fáradékonyság és az erős gyulladásos panaszok lesznek a legjellemzőbbek. A keleti tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A keringési rendszert országszerte nagy igénybevétel éri. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: