Mi a fájdalom?

A fájdalom alábecsült és félreismert testi tünet, melyre ellenségként tekintünk, pedig szervezetünk gyógyulása, sőt túlélése szempontjából nagyon is fontos szerepet tölt be. Hogyan alakul ki a fájdalom és miként érezzük azt? Tartsanak velünk, kiderül!

A fájdalom megértéséhez ismernünk kell az érzékelés élettanát. Az érzőműködés általános feladata, hogy külső és belső környezetünkről információt nyújtson, amely jelentős hatással van viselkedésünkre, aktivitásunkra. Érzőrendszerünk tájékoztat minket arról, hogy milyen jellegű a szervezetünket ért inger, milyen intenzitású, honnan jön és mennyi ideig tart.

Szokott megmagyarázhatatlan eredetű fájdalmakat érezni?
Vajon állhatnak-e idegi problémák mindeddig tisztázatlan fájdalmai mögött?
Töltse ki a tesztet centrumhoz !

Környezetünk ingereit receptoraink veszik fel, melyek az ingereket miniatűr elektromos jelekké alakítják át, majd azt központi idegrendszer felé továbbítják. A gerinces emlősök, köztük az ember testében háromféle testérzést, és az ezek érzékelésére szolgáló receptorok csoportjait különíthetjük el. Ezek a mechanikai érzetek, a hőérzés valamint a fájdalom (nociceptív ingerület). Ezeket többféle, úgynevezett szomatoszenzoros receptor érzékeli.

A fájdalom érzékelése

A fájdalomérzés élettana alapvetően különbözik a többi szomatoszenzoros működéstől, mivel célja nem az, hogy agyunk a testet ért inger nagyságáról vagy minőségéről (hidegérzet, tapintásérzet stb.) nyerjen információt, hanem az, hogy a központi idegrendszerünk azt tudja meg minél hamarabb, hogy az adott ingerkárosító hatású. Azaz amikor szögbe lépünk, az agyat elsősorban nem az érdekli, hogy a szög forró-e vagy jéghideg, kicsi-e vagy óriási, hanem az, hogy komoly sérülést okoz, ezért gyorsan fel kell kapnunk a lábunkat.

Ebből a szempontból fájdalomérzetünk bár kellemetlen, mégis rendkívül hasznos, ha az érzékelését követően olyan válasz reakció születik, mely megszünteti a károsító hatást, azaz esetünkben például felkapjuk sérült lábunkat.

Fájdalomcsillapítás

A fájdalom helye, időtartama és hevessége nagyon fontos a diagnózis szempontjából, de amint az okok kiderültek, sőt gyakran már előtte is, csillapítani kell, mert a nagyon erős fájdalom sokkhatást és jelentős szenvedést, akár a szervezet összeomlását) okozhatja.

Természetesen nagyon sok vény nélkül kapható fájdalomcsillapító gyógyszerhez hozzáférhetünk a patikákban, de hosszantartó, kínzó és látszólag ok nélküli fájdalom esetén, melyek a neuropátiás vagy idegi fájdalmak csoportjába sorolhatók, a hagyományos fájdalomcsillapítók nem hatnak, ezért ilyen jellegű fájdalmakkal forduljunk szakemberhez. Egyrészt mert ezek a készítmények nem arra valók, hogy orvosi felügyelet nélkül, tartósan, hónapokig szedje őket valaki, főleg nem, ha az említett neuropátiás fájdalomról van szó, másrészt a cél hosszútávon a fájdalom megszüntetése, azt pedig csak okainak kiderítésével lehet elérni. Ezek megtalálása az orvos feladata: a modern és folyamatosan fejlődő gyógyszeripar pedig újabb és újabb megoldásokat kínál a komolyabb, komplikáltabb kóroktanú fájdalmak kezelésére is.

A neuropátiás fájdalom megkülönböztetésére a "közönséges" (ún. nociceptív) fájdalomtól kiválóan alkalmas a DN4 kérdőív, mely itt található , Ha Ön a hét kérdés közül négyre vagy többre igennel felelt, akkor fájdalma valószínűleg neuropátiás jellegű. Kitöltés után nyomtassa ki a kérdőívet és vigye magával orvosához!

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +30, +40 °C
Minimum: +16, +24 °C

Megnövekszik a felhőzet, de napos időszakok is lesznek. Egy hidegfront mentén délutántól nyugat felől egyre többfelé számíthatunk záporra, zivatarra. Keleten még marad a hőség. Megerősödik, helyenként viharossá fokozódk a délnyugati szél, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 40 fok között alakul. Pénteken eleinte a hőség jelenti az igénybevételt, majd egy érkező hidegfront miatt fokozódik a terhelés. Erős fejfájás, migrén jelentkezhet, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők és a szívbetegek állapota. A kinti programok során az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: