Fizikoterápia derékfájásra: mit tudnak az otthoni gépek?

A derékfájást hatékonyan csillapítják a különféle fizikoterápiás eljárások és a hasonló elven működő otthoni gépek. De milyen kezelések tartoznak ide, és milyen gépet érdemes otthonra vásárolni? Szakértőnk válaszol.

A derékfájás kezelésére számos módszer létezik, a fizikoterápia az egyik legelterjedtebb, mert jelentős fizikai beavatkozás nélkül képes a fájdalmat mérsékelni vagy megszüntetni - mondta lapunknak dr. Megyaszai Márta, a Házipatika reumatológus szakértője. Ráadásul olyan kezeléseket is meg lehet vele valósítani, amelyeket egyéb módon nem lehetne elvégezni. Például az ultrahangos kezelés rezegteti a szöveteket, értágító hatású, jól oldja a nyaki merevséget.

A szakember felhívta a figyelmet, hogy a fizikoterápia nem összetévesztendő a fizioterápiával. Utóbbi a nagyobb csoport, és ennek része a fizikoterápia, amely főként fizikai erőkkel gyógyít. Fizikoterápia lehet: az elektromos stimuláció (TENS), az ultrahang, a lágylézer, a lökéshullám, a mágnes terápia, de a különféle mechanikai behatások is, mint például a gyógytorna, a masszázs, a csontkovács. Fizioterápia lehet: a gyógyvíz, a balneoterápia (amikor kémiai erőkkel is gyógyítanak) vagy a diéta, plusz az összes fizikoterápiás kezelés. "A szakorvosok gyakran kombinálják a kétféle eljárást a megfelelő hatás elérése érdekében. Például: gyógytorna gyógymasszázzsal és ultrahangos kezeléssel kiegészítve" - mondta Megyaszai Márta.

dsadsa
Krónikus derékfájás esetén érdemes lehet otthoni fizikoterápiás készüléket beszerezni. Fotó: Getty Images

Gépek otthonra

Mozgásszervi panaszokra a fenti fizioterápiás kezeléseket az állami egészségügyi ellátás keretében ingyenesen vehetjük igénybe. E mellett léteznek otthoni gépek is, amelyekkel szintén hatékonyan lehet csillapítani a derékfájdalmat. Ezeknek két nagyobb csoportja létezik: az ún. TENS berendezések, és a többfunkciós, nagyobb tudású gépek, amelyek a fájdalomcsillapító kezeléseken túl más elektroterápiás kezeléseket is biztosítanak, például bőrápolási, szépségápolási funkciókkal is rendelkeznek narancsbőr ellen. Piaci körképünk szerint Magyarországon egy megbízható TENS készülék ára átlagosan 18-20 ezer forintba, míg a többfunkciós gépek 30-35 ezerbe kerülnek. Érdekesség, hogy nálunk egyik gépet sem lehet receptre felírni (kivéve a TENS-t a bénultaknak), de például Németországban - konkrét típusokat - orvosi szakvélemény alapján igen.

A TENS-készülék úgy működik, hogy elektromos impulzusok sorozatát adja le, amelyek kapcsolatba lépnek a bőrben levő idegvégződésekkel. Ennek hatására csökken a fájdalomimpulzusok továbbítása az agy felé és megszűnik vagy csökken a fájdalomérzés. Elsősorban nyaki, deréktáji és háti-, csukló-, könyök-, kézízület csípő-, térd, boka- és lábízületi stb. eredetű fájdalmak esetében ajánlják. Fejfájás, migrén kezelésére, műtét utáni, nőgyógyászati eredetű és menstruációs vagy daganatos fájdalmak esetén nem alkalmazhatók. Szakértők szerint, érdemes többcsatornás készüléket vásárolni, mert minél magasabb a csatornaszám, annál nagyobb kiterjedésű fájdalmat lehet kezelni vele. Illetve általánosságban is ajánlott minőségi, ellenőrzött terméket venni, mert a gagyi gépek néhány alkalom után elveszítik hatékonyságukat, illetve tönkremennek vagy balesetveszélyessé válhatnak, például megégetik a bőrt.

Ha viszont ízületi és izomfájdalmak is jelentkeznek, illetve szükséges a rendszeres sportolás mellett a kisebb-nagyobb sérüléseket is kezelni, akkor már érdemes nagyobb tudású, multifunkcionális készüléket venni. A többfunkciós gépeket elsősorban ín-izommerevség (kontraktúra), atritisz, artrózis, reuma, epikondilitisz, ínhüvelygyulladás, lumbágó, isiász otthoni kezelésére ajánlják. Ezeknél a gépeknél az áram impulzusa is sokkal precízebb, azaz az impulzus paramétereit (frekvencia, pulzustartam, amplitudó) a készülék folyamatosan módosítja, így az agy nem tudja kiszűrni őket, így nem alakul ki hozzászokás sem. Illetve rendelkeznek EMS-izomstimulációval (amikor az ingeráram csak a beteg izmot ingerli és készteti összehúzódásra) és iontoforézissel is (amikor egyenáram segítségével a feloldott gyógyszert a bőrön keresztül bejuttatják).

Megyaszai Márta szerint kiemelte: a gyógytornát semmilyen passzív gyógymód nem tudja helyettesíteni, így a mozgásszervi panaszok esetén döntően ez az elsődleges terápia. A fizioterápia tehát mindig másodlagos, bár enyhe esetben önálló kezelés is lehet. Szerinte akkor ajánlott egy komolyabb otthoni készüléket beszerezni, ha krónikus fájdalommal küzdünk, mert ezek a készülékek segítenek enyhíteni a fájdalmakat, oldani az izomgörcsöt, csökkenthetik a gyulladást, és egyes készülékek serkentik a csontgyógyulást is. Ráadásul fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő krém felszívódását is segítik a bőrön, így összeadódnak a kedvező hatások.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)