"Igazságtalan a hálapénzzel kapcsolatos javaslat"

Az orvosokra nézve etikátlannak és igazságtalannak tartja az orvoskamara hálapénzre vonatkozó javaslatát Cser Ágnes, Magyarországi Munkavállalók Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (MSZ EDDSZ) elnöke.

Ahogy már korábban megírtuk, a hálapénz adásának és elfogadásának törvényi tiltását tartaná helyesnek a Magyar Orvosi Kamara (MOK). Ez a nyilatkozat azonban Cser Ágnes szerint elkapkodott és zavart keltő. Ő úgy véli, méltatlan egy köztestülettől a beteg-orvos kapcsolatnak ilyen módon való, büntetőjogi megközelítése. 

hálapénz, paraszolvencia, orvosok, béremelés
A kamara javaslata kriminalizálja a hálapénzt. Fotó: iStock
A hálapénz adása és elfogadása döntően etikai kérdés, ezért meglepő az orvosi kamara javaslata, amely szerint büntetni kellene a paraszolvenciát, kriminalizálva azt - fűzte hozzá Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár.

Lépcsőzetes béremelés lesz

"A hálapénz nem más, mint védelmi pénz" - olvassa el korábbi cikkünket!

A napokban folytatódtak a sztrájktárgyalások az egészségügyi béremelésekről. Az egyezetés fontos részét képezik a humánerőforrás-intézkedések és az ágazat bérhelyzete is. A Magyar Orvosi Kamara új vezetése által elkészített orvosibér-javaslatot még egyeztetni kell a reprezentatív szakszervezetek bérajánlásaival is - a tárgyalások csak ezután folytatódhatnak. A cél, hogy elérjék az uniós egészségügyi átlagkereset 75 százalékát.
Az MSZ EDDSZ is a lépcsőzetes bérfelzárkóztatás mellett van. Fontos azonban, hogy az orvosi és szakdolgozói bérfejlesztés arányaiban ne térjen el egymástól, mert az bérfeszültséghez vezetne. Elengedhetetlen továbbá az ágazatban dolgozó, de nem egészségügyi végzettségű, műszaki-gazdasági területen tevékenykedők bérfelzárkóztatása is. A tárgyalásokon ez is szóba került.

Értékelje a cikket!

Hogy érzed magad? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapotod?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzed most magad fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzed magad?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső