Szaporítóktól ezért ne vásároljunk kutyát

Ne szaporítóktól vásároljunk kutyát, inkább a menhelyekről vagy a gyepmesteri telepekről fogadjunk örökbe - tanácsolja Kozma Tamás állatorvos. Mutatjuk, miért.

Az állatorvos szerint a szaporítóktól vásárolt kutyák nagyon gyakran a menhelyeken kötnek ki, hiszen ezek az emberek nem fordítanak hangsúlyt arra, hogy a fajtajellegzetes genetikai betegségeket kiszűrjék. Az állatokat felelőtlenül pároztatják és nem megfelelő körülmények között tartják őket - hangsúlyozta a szakember. Kutyaszaporítóknak azokat nevezzük, akik kizárólag jövedelemszerzés céljából "termelik" és árusítják a legtöbb esetben beteges állatokat.

Nagy gondot jelentenek a szaporítók

Ahogy korábban megírtuk, Magyarország az állatszaporítás és az illegális állatkereskedelem fellegvára. A becslések szerint országunkban 10-ből 9 kutya illegális körülmények között születik vagy cserél gazdát. Ez azt jelenti, hogy a megvásárolt, általában fajtatisztaként hirdetett kölykök túlnyomó többsége úgynevezett szaporítótelepekről származik.

Miért jó, ha menhelyről választunk háziállatot? Mutatjuk!

Egy jó tenyészetből származó, törzskönyvvel, illetve a genetikai szűréseket igazoló orvosi papírokkal rendelkező kölyökkutya ára több százezer forintnál kezdődik. Ezt azonban nagyon sok ember nem tudja vagy akarja kifizetni. A könnyebb megoldást választva ezért inkább felmennek valamelyik népszerű apróhirdetési portálra, ahol kedvükre válogathatnak az olcsóbbnál olcsóbb szaporított kölykök közül.

állatmenhely, menhelyi kutya, örökbefogadás, szaporítók, állattartás, háziállat, kutyák, kutyatartás
Jobban tesszük, ha inkább menhelyről választunk háziállatot. Fotó: iStock

Már az ár is gyanús

Egy felelős tenyésztőnek nem érné meg 20-30 ezer forintért adni a kölyköket, hiszen a velük járó kezdeti költségek ennél sokkal magasabbak. Egy szaporító viszont könnyen kínálhatja őket ennyiért, mivel gyakorlatilag nem költ semmit sem a kutyák egészségére, sem tápra, hiszen többnyire a kölykök még az anyjuk alól kerülnek el. Ezért érdemes gyanakodni, ha az általunk kiszemelt állatot "túl jó áron" kínálják. Ilyenkor nagy valószínűséggel egy házi szaporítóval van dolgunk.

Ha pedig ezen szeretnénk spórolni, az szinte minden esetben megbosszulja magát. A szaporított kölykökön ugyanis egy idő után sorra ütköznek ki a különféle genetikai betegségek, így könnyen megeshet, hogy a gazdik már néhány hónap alatt a tenyésztői ár többszörösét fizetik majd ki az ebek orvosi kezeléseiért. A szaporított állatok az esetek többségében gyenge immunrendszerű, beteges állatok. Ráadásul gyakran súlyos betegséget hordoznak, és pár nappal a vásárlást követően meghalnak.

A különféle állatvédő szervezetek azonban már évek óta küzdenek az állatok szaporítása és adás-vétele ellen. A felvilágosító kampányokra pedig szükség is van, hiszen idehaza a legtöbben házi szaporítóktól vásárolnak kiskutyát vagy kiscicát.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)