Csökkenti az EU a fluorgáz használatát

Kevesebb klímakárosító fluorgázt fog előállítani és használni az Európai Unió, ez pedig egy újabb lépés lesz afelé, hogy teljesen felhagyjon a gázok használatával - közölte az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA).

Egyre több veszélyes gáz van a légkörben - részletek itt!

A fluorgázok szintetikus kemikáliák, amelyeket többek között a hűtőszekrényekben és a klímaberendezésekben használnak. Ezek azonban jelentősen hozzájárulnak az ember által előidézett klímaváltozáshoz, ezért használatuk csökkentése az unió emissziókorlátozást célzó stratégiájának egyik központi része.

környezetvédelem, klímavédelem, klímaváltozás, üvegházhatású gázok, fluorgáz, EU
környezetvédelem, klímavédelem, klímaváltozás, üvegházhatású gázok, fluorgáz, EU

Egyre kevesebbet használunk

A fluorozott szénhidrogének (ipari üvegházhatású gázok) kibocsátásának mértéke - 15 évnyi töretlen emelkedés után - 2015-ben esett vissza. 2018 sorozatban a harmadik év volt az unióban, amikor az engedélyezettnél kevesebb fluor-szénhidrogén került a piacra. Legutóbb már 46 százalékkal kevesebbet használt el az EU, mint amennyi az előírt éves limit volt. A cél az, hogy a fluorgázok emisszióját 2030-ig a 2014-es évhez képest kétharmadával csökkenjen az unióban.

A termelők és az importőrök is kötelesek betartani az éves kvótákat, különben büntetésre kell számítaniuk.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső