Újból támadnak a kullancsok

Itt a nyár, egyre többen merészkednek ki a természetbe. Jönnek a napos hétvégék és a friss levegőre, a szabadba vágyunk. Ennél jobbat nem is tehetnénk szervezetünkkel, de a nemkívánatos veszélyekkel is számolni kell. Ezek egyike a kullancstámadás.

A legjobb védekezés a támadás...

...ellen az oltás. Egy-egy kirándulás alkalmával akár 4-5 kullancsot is összeszedhetünk, bár vadcsapások közelében járva ezt jóval meghaladó rekordokról is hallhattunk beszámolókat. Előfordult már, hogy valaki csak egyik lábából több mint 40 kullancsot szedett ki. Természetesen, a megfelelő ruházattal - zokniba tűrt nadrágszárral - és esetleg kullancsriasztó krém használatával valamelyest meg lehet előzni, hogy elárasszák testünket a kullancsok. A megfelelő öltözék egyébként azért fontos, mert a kullancsok nem szeretik a közvetlen napfénynek kitett bőrfelületet.

Ez a védelem azonban nem százszázalékos, az apró rovarok könnyen beférkőznek a ruha alá, és nyálukkal fertőző betegségek kórokozóit bocsáthatják belénk. Ezért nem árt, ha különösen a nagy természetjárók meggondolják a védőoltás beadatását. Az oltással, amely valójában egy oltássorozat, biztos és tartós a védelem.
Hazánkban egy tucat olyan kullancs van, ami az emberre veszélyes. A kullancsok többsége a lombos erdők lakója. Az állatok másfél méteres magasságban, főként a bokrokon és a magas aljnövényzetben élnek, innen mérik be alant "sétáló" áldozataikat. Természetesen nem csak és nem elsősorban az embert, hanem valamennyi melegvérű élőlényt.

Amit a kullanccsal együtt beszerezhetünk

Az igazi veszély azonban a kullancscsípés útján terjedő betegségekben rejlik. A legismertebbek egyike az agyvelőgyulladás, amelynél a fertőzést követő 7-14 nap múlva influenzára emlékeztető tünetek jelentkeznek, majd egy hét után panaszmentes lesz az illető. A betegség második fázisa azonban magas lázzal kezdődik, majd fejfájással, depresszióval, memóriazavarral és heves hányingerrel folytatódik. A betegek tizenöt-húsz százalékánál maradandó szövődményt okoz az agyvelőgyulladás, egy-két százalékuk pedig a leggondosabb kezelés ellenére is meghal. A kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás ellen van védőoltás.

A védőoltás csak akkor hatékony, ha megfelelő ellenanyagszint alakul ki az oltottak szervezetében. Nagyon fontos tehát az időben történő védekezés: azaz a kora tavaszi időszakban végzett vakcinálás.
A rendelkezésre álló oltóanyagok egyikével, a hivatalos ajánlásoknak* megfelelően, az alábbi oltási sémák biztosítanak védettséget:


Első oltás Második oltás Harmadik oltás Emlékeztető oltás
Általános séma 0. nap 1-3. hónap múlva 9-12. hónap múlva 3 évvel az 1. oltás után
GYORSÍTOTT SÉMA 0. nap 14. nap múlva 9-12 hónap múlva 3 évvel az 1. oltás után
*A "Johan Béla" Országos Epidemiológiai Központ módszertani levele a 2004. évi védőoltásokról;
Egészségügyi Közlöny LIV. Évfolyam 3. szám 2004. január. 22. 768-785. old
A másik ismert kullancs által terjesztett betegség a Lyme-kór, amely kevés egyértelmű tünetet produkál. A kullancscsípés helyéről kiinduló koncentrikus körökben jelentkező bőrpír korántsem jelentkezik minden esetben. A betegség - amelynek lappangási ideje akár évekig is elnyúlhat - jól gyógyítható antibiotikummal, csakhogy ehhez idejében észre kell venni. A hosszas lappangási idő miatt azonban sokszor sem az orvos, sem a beteg nem gondol rá, hogy az ízületi fájdalmak és egyéb tünetek hátterében egy régi, elfelejtett kullancscsípés állhat.

A megfelelő kezelés mellett is a felépüléshez hónapok szükségesek. Az agyhártyagyulladás védőoltás-sorozattal kiküszöbölhető, ám a Lyme-kór ellen még nincs védőoltás.

Riogatás vagy valós veszély?

Magyarország erdős, ligetes területein a kullancsveszély az elmúlt években növekedett. A korábbi évek adataiból kiderül továbbá, hogy hazánkban is gyakoribbá vált a kertes házak udvarán történt kullancscsípés.

Ne várja meg a kullancsokat, előzze meg a bajt: keresse fel háziorvosát, és kérje tanácsát a kullancsok által terjesztett agyhártyagyulladást (FSME) megelőzési lehetőségeiről!

Nézze meg Ön is: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+3, +8 °C
Minimum:
-1, +4 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt kezdetben borongós időre van kilátás, majd észak, északnyugat felől vékonyodni, szakadozni kezd a felhőzet.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag