Őrület, mennyi jég tűnt el a Himalájáról

Negyven év alatt 11,5 milliárd tonna jég tűnt el a Himalája gleccsereiről.

Műholdak felvételeit vizsgálták

A Himalája gleccsereit a speciális körülmények miatt többnyire csak külön lehet vizsgálni, egy új tanulmányban azonban a hetvenes években készült kémfelvételek segítségével sikerült a kutatóknak a teljes térségre vonatkozó következtetéseket levonniuk - írja az Index.hu.

A kutatók az amerikai KH-9 Hexagon műholddal készített felvételek segítségével világítottak rá a jégolvadás mértékére a Science Advances szaklapban publikált tanulmány szerint, amelyet a Hexagon kódnevű művelet részeként lőtték fel titokban a világűrbe, tizenkilenc másik műholddal együtt. A műholdak rengeteg képet készítettek a Föld felszínéről a hetvenes és a nyolcvanas években, így az akkoriban kevésbé dokumentált Himalájáról is. A titkosítást 2011-ben oldották fel a kémprogram anyagáról, a kutatók pedig most a képekből létrehozott domborzati térkép segítségével állapították meg, hogy mennyi jég volt akkoriban a hegyen.

Duplájára nőtt a himalájai gleccserek olvadásának mértéke
2000 előtt fele akkora volt az olvadás üteme, mint most. Fotó: 123rf

Duplájára nőtt az olvadás mértéke

Két időszakra lebontva meg tudták becsülni az olvadás mértékét, amely alapján az első időszak az 1975 és 2000 közötti volt, ahol a jégpáncél vastagságában évente körülbelül 0,2 méteres csökkenés volt megfigyelhető. A második időszak 2000 és 2016 közötti, amikor már évi 0,4 méternyit olvadtak ugyanezek a gleccserekígy a csökkenés mértéke a duplájára nőtt. Az első időszakban összesen nagyjából 4 milliárd tonna, míg a másodikban 8 milliárd tonna jég tűnt el. Ez azt jelenti, hogy 28 százalékos csökkenés volt megfigyelhető a hegyen az 1975-ös állapothoz képest.

A kutatás eredményei azért fontosak, mert most először látható, hogy a gleccserek olvadása az egész himalájai régióban felgyorsult - ez pedig összefügg a globális felmelegedéssel. A régió 250 millió lakosának jelentenek kulcsfontosságú vízkészletet a Himalája gleccserei, és 1,65 milliárd ember van kiszolgáltatva a hegységekből eredő nagy folyóknak. Éppen ezért lehet rendkívül megérteni, hogy pontosan hogy hat a klímaváltozás a hegység jégborítására. 

Biztosan eltűnik a jégborítás harmada

Egy februárban megjelent tanulmány ráadásul igencsak sötét képet fest: eszerint ugyanis akkor is el fog tűnni a Himalája és a Hindukus hegység jégborításának több mint egyharmada a globális átlaghőmérséklet emelkedése miatt 2100-ig, ha a világ kormányai szigorú lépéseket tesznek a 2015-ös párizsi klímaegyezményben foglaltak betartásáért, és 1,5 Celsius-fokban korlátozzák a Föld felmelegedését az iparosodás előtti korszakhoz képest.

70 évvel korábban olvad a kanadai permafroszt

A klímaváltozás miatti jégolvadás nem csak a Himalája gleccsereit veszélyezteti. A tudósokat megdöbbentette, hogy az előrejelzésekhez képest Kanada északi-sarkköri vidékének permafrosztja, vagyis az állandóan fagyott talaja 70 évvel korábban kezdett felolvadni.

A fairbanksi Alaszkai Egyetem kutatói expedíciójuk során döbbentek rá, hogy a szokatlanul forró nyár milyen gyorsan megpuhította az évezredeken át fagyott, föld alatti gigászi jégtömbök felső rétegeit. "- Ez azt jelzi, hogy a klíma melegebb ma, mint az elmúlt ötezer évben bármikor" - mondta telefonon a Reutersnak Vladimir E. Romanovsky, az egyetem geofizikai tanszékének professzora. Romanovsky és kollégái 2016-ban a területen tett utolsó expedíciójuk óta elemezik az adatokat, melyek kutatásuk alapját adják.

Felismerhetetlenül változott a táj

A kutatócsoport repülővel szállt a településektől távoli vidékek fölé, és elmondták, hogy a táj felismerhetetlenül megváltozott, mióta nagyjából egy évtizede először találkoztak vele. A talajon mostanra dombocskák láthatók, köztük kis tavak, a permafroszt olvadásakor a felszín beroskadásával keletkezett úgynevezett termokarsztok, a hajdan ritkás növényzet pedig az állandó széltől védett helyeken burjánzásnak indult. " - Nagyon valószínű, hogy a jelenség sokkal nagyobb területen uralkodott el, ez lesz a következő, amit kutatni fogunk" - mondta Louise Farquharson, a tanulmány másik szerzője. A permafroszt stabilitása azért ennyire aggasztó a tudósok szerint, mert a gyors olvadás nagy mennyiségű üvegházhatású gázt bocsáthat ki, ez pedig tovább gyorsítja a globális felmelegedést.

Az utóbbi években tapasztalt szélsőséges időjárás mögött az emberi tevékenység és a természetes klímafolyamatok együttes hatása áll. Alábbi cikkünkben éghajlattörténésszel próbáltuk megfejteni, hogy milyen időre számíthatunk a Kárpát-medencében úgy 30-40 év múlva.

Uralkodóvá válik a szélsőséges időjárás

Juhász Árpád geológus az M1 csatornán beszélt arról, hogy a globális felmelegedés hatására a szélsőséges időjárás válik uralkodóvá. " - A globális felmelegedés hatására a légköri folyamatok intenzívvé válnak, és általában a szélsőségek válnak uralkodóvá" - mondta el a geológus, akinek véleménye szerint az egyre melegebb magyarországi időjárásra más logikus magyarázatot nem lehet találni, mint a globális felmelegedést.


A geológus hozzátette, hogy a hőségriadók száma az elmúlt években egyre gyarapodott, ami már trendszerű, másrészt viszont a csapadék eloszlása is egyre egyenetlenebb. Voltak már a múltban is olyan időszakok, amikor nagy meleg és szárazság volt az országban: példaként a geológus az 1800-as évek második felében a Velencei-tó kiszáradását említette, amely hatására már azt tervezték, hogy felparcellázzák a tó medrét.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+10, +16 °C
Minimum:
+3, +8 °C

Hazánkban kedden délelőtt nagyon változékony idő lesz.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag