Mutatjuk, mennyivel drágultak az élelmiszerek

A G7 gazdasági lap mérése szerint már 34 százalék feletti az élelmiszer-infláció. A kenyér, a zsemle, a kifli és a spagetti tészta ára több mint a duplájára emelkedett egy év alatt.

Az élelmiszerek ára töretlenül emelkedett az elmúlt időszakban, a G7 saját mérése szerint minden hónapban 5 százalékkal nagyobb volt a drágulás mértéke. Az áprilisi 20 százalékról májusban már 25 százalék közelébe emelkedett a bevásárlás összköltsége alapján számított drágulás, majd júniusban durván 30, júliusban pedig már csaknem 35 százalék volt a növekedés. 

120 százalékkal drágult a zsemle

A lap hónapok óta vásárolja ugyanazokat a termékeket négy boltláncban, az Aldiban, a Lidlben, a Penny Marketben és a Tescóban. A kutatáshoz a ténylegesen alaptermékeket vizsgálták, vagyis az elérhető legolcsóbb termékverziók árának változását mérték fel. A vizsgált 42 termékből csupán négy ára csökkent valamelyest (sárga- és fehérrépa, alma és vöröshagyma). A reális, azaz árstoppal nem torzított tejár változása a mérések szerint éves szinten 50-60 százalék körül van, és nem meglepő módon a tejtermékek (vaj, tejföl, kefir, joghurt, sajt) is rendre ezt a mértéket hozzák. A húsoknál 30 százalék körüli a piaci alapú emelkedés, ebből lehet következtetni arra, hogy árstop nélkül a csirkemell 1500 forint helyett már a kilónkénti 2000 forintos szintet ostromolná.

A száraz tészta csaknem a duplájára drágult egy év alatt. Fotó: Getty Images
A száraz tészta csaknem a duplájára drágult egy év alatt. Fotó: Getty Images

A rekorder zsemle és kifli csaknem 120 százalékkal drágult egyetlen év alatt, de a félbarna kenyér ára is 107 százalékkal emelkedett meg. A spagetti tésztáért is több mint kétszer annyi pénzt kell kifizetni most, mint egy évvel ezelőtt, ennél a terméknél 102 százalékos emelkedést mértek. A lap mérése szerint a nagy bevásárlás összköltsége egy év alatt 34,3 százalékkal emelkedett meg, a tavaly mért 16 324 forinthoz képest most 21 930 forintotot fizettek az üzletben.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +10, +20 °C

A napsütés mellett a gomolyfelhők is megnövekszenek, elszórtan kell záporra, zivatarra készülni, de nem fog mindenhol esni. Élénk lesz az északkeleti szél, a legmelegebb órákban 26, 32 fok közötti hőmérsékleteket mérhetünk. Szombaton frontmentes idő lesz, de továbbra is kettősfront jellegű tünetek jelentkezésére kell számítani. Görcsös és migrénes fejfájás is felléphet, gyakoriak lehetnek a keringési panaszok. Többen ok nélküli ingerlékenységet tapasztalhatnak. A hőérzet ingadozó, helyenként az esernyő is kellhet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)