Emberekről gyűjtenek adatokat Szegeden

Élő szervezetekről adatokat gyűjtő, intelligens szenzorokra épülő rendszereket fejlesztenek a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatói egy 810 millió forintos uniós támogatást elnyert projektben - közölte az intézmény.

Az infokommunikációs technológia egyik legdinamikusabban fejlődő területe az IoT (Internet of Things - A dolgok internete), amelynek lényege, hogy a mindennapokban használt eszközök elérhetők az interneten keresztül és képesek egymással akár önállóan is kommunikálni. Az IoT egyik legfontosabb alkalmazási területe az élő szervezetekről adatokat gyűjtő intelligens szenzorokra épülő rendszerek fejlesztése, amelyet speciális jellege miatt IoLT-nek (Internet of Living Things) neveznek.

IoLT
Az IoLT élőlényekről, például emberekről gyűjt, dolgoz fel és oszt meg adatokat

Az SZTE szakemberei a korábbi kutatás-fejlesztési eredményeikre alapozva olyan platformot hoznak létre, amely segíti az IoLT alkalmazások fejlesztését. A platform támogatja a nagyon kis erőforrású szenzorok magas szintű programozását, fokozott figyelmet fordítva a biztonságos adatgyűjtésre és feldolgozásra. A projektben valós növénybiológiai, pszichiátriai és automatizált okos laboratóriumi alkalmazásokkal igazolják az IoLT platform felhasználási lehetőségeit.


A projekt keretében olyan olcsó, de okos eszközöket fejlesztenek például, amelyek alkalmasak lesznek egyedileg azonosított cserepekben nevelt növények környezeti körülményeinek - például fény, pára, hőmérséklet -, valamint növekedésének és fiziológiai állapotának nyomon követésére. Az így nyert tapasztalatok hasznosíthatóak lesznek szántóföldi növénymonitorozó szenzorhálózatok kifejlesztésére is.

A személyre szabott kezelést segíti elő az a chip, amely naponta majdnem 300-szor méri meg a diabéteszes vércukorszintjét, és az értékeket tárolja vagy továbbítja az orvos számítógépére. Részletek!

Egy másik intelligens IoLT eszköz egy okos karperec, az "aktigráf" lesz, amely gyorsulásmérővel precíz, nagy mennyiségű mérési adatot szolgáltat. Ezek feldolgozása új kutatási lehetőségeket nyit többek közt a pszichiátriában. Használható például a népbetegségnek számító kedélybetegségek állapotváltásainak előrejelzésében, lehetővé téve a korai beavatkozást, a súlyos állapotrosszabbodás megelőzését.

Olyan miniatürizált automata sejttenyésztő, -mérő és -adatelemző rendszert is kidolgoznak, amely a hatékonyság növelésével eredményesebb kutatómunkát tesz lehetővé többek között a sejtbiológiai és a gyógyszeripari kutatások területén.

Forrás: MTI 

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+4, +9 °C
Minimum:
+1, +6 °C

Hazánkban hétfon délelőtt általában borult időre kell készülni, gyenge eső is előfordulhat néhol.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag