Humánmeteo: meggyötörhet a hidegfront (2020.10.06.)

Szerdán hidegfront vonul át felettünk sok esővel, ami számos egészségügyi panaszt is okozhat.

Szerdán hidegfront érkezik térségünkbe. A front számos panaszt okoz az érzékenyek körében, emellé társulnak még a változékonyság okozta tünetek. A levegő lehűl, délután mindössze 13, 17 fokot mérhetünk, bár a front előtt - a keleti területeken - ennél pár fokkal melegebb lehet. A hidegfront komoly egészségügyi kockázatot jelent, erről bővebben a Meteo Klinika Frontjelentésében olvashat.

Az arra érzékenyek vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak szerdán. Fotó: Getty Images
Az arra érzékenyek vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak szerdán. Fotó: Getty Images

Nő a megfázásveszély

A Frontjelentésben szereplő panaszok mellett a változékony idő vérnyomás-ingadozást, rosszulléteket okozhat és intenzív tünetek is felléphetnek. Jobb, ha felkészülünk arra, hogy a hő- és komfortérzet is alacsony lesz, emiatt nagyobb a megfázásveszély is. A hűvös időben érdemes rétegesen öltözni. A megterhelő helyzetben ajánlott kímélni az emésztőrendszerünket, naponta inkább többször együnk kisebb adagokat.

Jelentős csapadékra számíthatunk

A szabadtéri tevékenységeknek nem kedvez az idő, amennyiben kültéri programot tervezünk szükségünk lesz az esernyőre vagy esőkabátra. Főképp mivel az Orzságos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint szerdán többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, csak estétől kezd csökkenni nyugat felől a felhőzet. Sokfelé számítani lehet esőre, záporra, keleten néhol zivatarra is. Egyes területeken 24 óra alatt akár 20 mm-nél több csapadék is hullhat, ráadásul a légmozgás is megerősödhet, a déli, majd az északnyugati szelet sokfelé erős lökések kísérik.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +30, +40 °C
Minimum: +16, +24 °C

Megnövekszik a felhőzet, de napos időszakok is lesznek. Egy hidegfront mentén délutántól nyugat felől egyre többfelé számíthatunk záporra, zivatarra. Keleten még marad a hőség. Megerősödik, helyenként viharossá fokozódk a délnyugati szél, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 40 fok között alakul. Pénteken eleinte a hőség jelenti az igénybevételt, majd egy érkező hidegfront miatt fokozódik a terhelés. Erős fejfájás, migrén jelentkezhet, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők és a szívbetegek állapota. A kinti programok során az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: