Melanoma: az egyik legsúlyosabb ráktípus

Itthon egy évtized alatt másfélszeresére nőtt a melanomás betegek száma, és nem túl biztatóak az amerikai adatok sem. A betegség megelőzésére és szűrésére egyre jobban figyelni kell.

Az elmúlt évtizedben gyakoribbá vált minden bőrdaganat, legnagyobb mértékben pedig az egyik legsúlyosabb ráktípus, a melanoma előfordulása emelkedett. A csaknem másfélszeres növekedésről dr. Holló Péter, a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika igazgatóhelyettese számolt be, amikor a fényvédelemre és a rendszeres anyajegyvizsgálat fontosságára hívta fel a figyelmet. Az egyetem közleménye kitért arra, hogy az elmúlt években átlagosan több mint 2 ezer új melanomás beteget diagnosztizáltak Magyarországon. A többi bőrrák, így például a bazalioma és a laphámrák is gyakoribbá vált, ám a bőr daganatos elváltozásai közül a melanoma a legsúlyosabb, hozzá képest a másik két típus kevésbé veszélyes. Emiatt a legkomolyabb problémát a melanoma gyakoribbá válása okozhatja.

melanoma

Amerika sem kivétel

Komoly a növekedés az Egyesült Államokban is, ahol 1982 és 2011 megduplázódott a melanoma előfordulása. Érdekes, de az Amerikai Rákkutatási Társaság (AAD) adataiból az is kiderül, hogy míg 50 éves kor alatt a melanoma gyakoribb a nőknél, addig 65 éves kor felett már kétszer annyi férfi az érintett. A 80 év fölötti férfiaknál a festékes bőrrák már háromszorosa annak, mint amit az ugyanebbe a korcsoportba tartozó nőknél mérnek. Furcsa, de a betegség gyakorisága főleg a 15 és 29 éves korcsoportnál növekszik jobban a nőknél. A kutatásokból az is kiderül, hogy ha egy kicsit tágabb női korosztályt - a 18 és 39 év közöttieket - nézünk, akkor azt látjuk, hogy a melanoma gyakorisága esetükben 800 százalékkal nőtt 1970 és 2009 között. A részletesebb statisztikákból az is kiderül, hogy a kaukázusi rasszba tartozó, 44 évnél fiatalabb nőknél évente átlagosan 6,1 százalékkal lett gyakoribb a melanoma. Ezeket a változásokat a kutatók főleg a szoláriumok terjedésével magyarázzák.

Menekülés az árnyékba

Az AAD becslésekbe is bocsátkozik: úgy gondolják, hogy élete során ötből egy amerikainál ki fog alakulni valamilyen bőrrák, és ebből sok lesz a melanoma. Jelenleg több mint egymillió állampolgáruk él ezzel a ráktípussal, az előrejelzés pedig azt jövendöli, hogy idén újabb 178 ezer embernél diagnosztizálnak majd melanomát, amiből 91 ezer invazív, kifejezetten áttétképző típus lesz. Az amerikai adatokból az is kiderül, hogy azoknál a betegeknél, akiknél a melanomát időben felismerik, és még a növekedés, illetve az áttétképzés előtt kezelni kezdik, 99 százalékos az 5 éves túlélés.

Általában nem így gondolunk rá, de valójában a bőrünk is egy szerv. A bőr számos fontos feladatot tölt be az életünkben,;nbsp; többek között megvéd a fizikai-kémiai hatásoktól, szerepet játszik a hőszabályozásban és érzékszervként is működik. A bőr daganatos betegségei

Ezzel szemben ott, ahol már beindult a terjedés, illetve képződött távoli áttét is, már csak 63, illetve 20 százalékos az 5 éves túlélés. Lesújtó adat az is, hogy az Egészségügyi Világszervezet becslése szerint világszerte évente 65 ezer ember hal meg melanoma miatt. Mivel a korán felismert betegség eredményesebben kezelhető, a komoly adat mögött az is meghúzódik, hogy a melanomát sokszor eleve későn diagnosztizálják.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)