A napi rituálék ezért fontosak a karanténban

A bezártság miatti szorongás enyhíthető, ha meg tudjuk őrizni a korábbi hétköznapok rituáléit.

A koronavírus-járvány miatt rengeteg ember válik hosszabb ideig a saját lakásának önkéntes rabjává. Amennyire csak lehet, mindenki őrizze meg a korábbi rutinjait, a napi rituálékat ilyenkor is - tanácsolta Knapek Éva klinikai szakpszichológus.

Koronavírus: rengeteg előnye is van A koronavírus-járvány negatív következményeiről már eleget hallottunk, vegyük sorra most azt, hogy mit profitálhatunk belőle. Az 5 legfontosabb lehetőséget szedtük össze - ha kihasználjuk ezeket, a rossz élmény könnyen pozitív tapasztalattá válhat. Kattintson a részletekért!

Legyen kiszámítható a napirendünk

A szakértő szerint a rituálék keretet adnak a napoknak, feltöltik azokat tartalommal. Ezért azt javasolta, érdemes kiöltözni ugyanúgy, mint ahogy a munkába szoktunk, ugyanabban az időben felkelni, illetve a nappalok és az éjszakák ritmikus változását megőrizni. Az, ha valaki nem túl későn fekszik le és nem is túl későn kel, a későbbi alkalmazkodást is segíti majd, amikor visszatérnek a mindennapok a normál kerékvágásba. Emellett ha eltolódnak a napszakok, az rossz hatással lehet az ember hangulatára is - mondta.

Akár az otthoni munkavégzéshez is kiöltözhetünk, mintha az irodában lennénk. Fotó: Getty Images
Akár az otthoni munkavégzéshez is kiöltözhetünk, mintha az irodában lennénk. Fotó: Getty Images

A szakpszichológus fontosnak tartja a napirend kialakítását is, ám azt tanácsolta: senki se ragaszkodjon túl mereven hozzá. A jó napirendet szerinte arról ismerni meg, hogy előre be vannak tervezve a szabadidős tevékenységek is, és a célok megvalósítása mellett az egyensúlyra is törekszik.

Knapek Éva kitért a kényszerességre is, amiről azt mondta: a veszélyhelyzet idején természetes dolog, hogy jobban félünk a fertőzésektől, betegségektől, most normális, ha valaki többet takarít, fertőtleníti a kezét. Ha azonban hosszabb ideig merevvé, ismétlődővé, rituálészerűvé válik ez a félelem, el kell gondolkodni szakember felkeresésén.

Ugrókötelezéssel gyűjt adományokat brit egészségügyi dolgozóknak egy 73 éves brit férfi. A meglepő kezdeményezésről az nlc.hu cikkében is olvashatunk.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés