Főleg a férfiak menekülnek az öngyilkosságba

Világszerte megnőtt az öngyilkosságok száma az utóbbi évtizedekben. Az ázsiai országokban élő férfiak különösen veszélyeztetettek egy friss tanulmány szerint.

Meghaladta a 800 ezret az öngyilkosságok száma 2016-ban, ám a világ népességének növekedése miatt arányuk mintegy harmadával csökkent 1990 óta a British Medical Journalban megjelent tanulmány szerint. Az öngyilkosságok száma globálisan 6,7 százalékkal nőtt 1990 és 2016 között - állapították meg a tanulmány szerzői, akik ugyanakkor kimutatták azt is, hogy figyelembe véve a világ népességének jelentős növekedését, az öngyilkosok globális halálozási aránya 33 százalékkal csökkent ugyanezen periódusban.

Öngyilkosság: kik hajlamosak rá?

Milyen tényezők tesznek hajlamossá valakit arra, hogy egy nehéz élethelyzetben úgy döntsön, saját kezűleg vet véget az életének? Kikre kellene jobban figyelni, hogy még időben érkezzen a segítség? Kattintson a részletekért!

A férfiakat nagyobb arányban érinti

A szakemberek azt is feltárták, hogy a férfiak körében magasabb az öngyilkosságok száma. Ennek valószínűsíthető oka, hogy ők több nélkülözéstől szenvednek mind társadalmi, mind gazdasági tekintetben.

A nemzetközi kutatócsoport az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által a betegségek globális terheiről 1990 óta rendszeresen készített tanulmányok adatait használták fel elemzésükhöz, amelyben kimutatták az öngyilkosságok számát 1990 és 2016 között globálisan és regionálisan, korcsoportokra és nemekre bontva, a jövedelem, a végzettség és a termékenység kombinált mutatója, a szociodemográfiai index figyelembevételével.

A férfiak körében magasabb az öngyilkosságok száma (Fotó: 123RF)
A férfiak körében magasabb az öngyilkosságok száma (Fotó: 123rf)

A vizsgált 27 évben az öngyilkosság volt a vezető halálok az ázsiai-csendes-óceániai térség fejlett államaiban és a tíz vezető halálok egyike Kelet-Európában, Közép-Európában, Ausztráliában és térségében, valamint Észak-Amerikában.

Globálisan több férfi (100 ezer közül 15,6) lett öngyilkos, mint nő (100 ezer közül 7). A csökkenés mértéke a férfiak esetében az adott időszakban csupán 24, míg a nők esetében 49 százalék volt. A szegény országokban viszont az öngyilkosságot elkövető nők aránya volt magasabb.


További kutatás szükséges annak megállapítására, hogy a csökkenés az öngyilkosságok megelőzését célzó tevékenységekből ered, vagy a lakosság egészségében bekövetkező, általános javulást tükrözi.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+17, +22 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban pénteken délelőtt a Dunántúl és a középső területeken gyengén vagy közepesen felhős lesz az ég, északkeleten és a Tiszántúlon maradhat felhős, csapadékos az idő.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag