Ezt nem gondolta volna az orvosokról!

Meghökkentünk, borzongtunk, hüledeztünk és csodálkoztunk sok tízezer olvasónkkal együtt azokon a történeteken, amelyeket orvosok küldtek be hozzánk, a Gyógyító toll pályázatunkra. Olvassa el a legjobb írásokat!

Vélemények Nicaraguából

- A jelenleg meglévő körülbelül 4000 cikkhez és napi 8-10 friss egészségügyi hírhez kerestünk további tartalmakat, további szerzőket - mondta a Gyógyító toll pályázat díjátadó ünnepségén Pilling Róbert főszerkesztő.

A legautentikusabb forrást kerestük: az orvost, aki beteget gyógyít. Rengeteg érdekes cikket kaptunk a rendkívül komoly, tudományos cikktől a fantasztikusan könnyed, szórakoztató írásig.

A HáziPatika.com 1999 áprilisában indult, a hazai internet csecsemőkorában, hogy magyar internetezőknek magyarul szolgáltasson laikusoknak is érthető egészségügyi tartalmat. Jelenleg havonta félmillió ember több mint mint 4 millió oldalt tölt le a "HáziPatikáról". Először a zsűri értékelt, anélkül, hogy tudta volna, ki az írás szerzője. Már ez sem volt könnyű, és nem csak azért, mert valóban nagyon érdekes cikkek érkeztek, hanem azért sem, mert az egyik zsűritag közben Nicaraguába ment önkéntes munkát végezni.

Így Nemes János egészségügyi újságírónak a távolság és térerő korlátait legyőzve Nicaraguából kellett véleményt alkotnia. Írta is e-mailjében, hogy "spanyol dialektusu nicaraguai gepemen nincs magyar billentyuzet".

De nem volt könnyű helyzetben Dr. Kertai Aurél, a Magyar Orvosi Kamara Háziorvosi Szekciójának elnöke, Dr. Kalabay László, a SOTE Családorvosi Tanszékének vezetője, Nógrádi Tóth Erzsébet , a MÚOSZ Egészségügyi szakosztályának elnöke és Pilling Róbert, a HáziPatika.com főszerkesztője sem, amikor ki kellett választani a kategóriagyőzteseket és a fődíjast.

Prevenció: Vakrozsda

- Viszonylag keveset foglalkoztunk prevencióval, életmóddal. Ez olyan terület, ahol lépni kell. Az olvasók is igénylik. Ebbe a kategóriába érkezett a legtöbb írás - mondta Pilling Róbert.

A kategória legjobbja Dr. Mester Júlia Vakrozsda című írása.

- Mindig ilyen stílusban "teszi helyre" a betegeit?

- Évekig dolgoztam olyan helyen, ahol alternatív gyógyászatot is alkalmaztak. Az a tapasztalatom, hogy a betegek egy része a rák diagnózisát megismerve vagy azt gondolja, hogy rögtön vége az életének, vagy inkább a homokba dugja a fejét. Ezt próbáltam helyre tenni a cikkben épp úgy, mint az életben a páciensekkel, mert egyik magatartás sem jó - mondta a szerző.

A doktornő azt reméli, hogy egyre többen tudatosan vigyáznak majd az egészségükre, foglalkoznak egészségmegőrzéssel. Úgy tapasztalja, hogy Nyugat-Európában már a 70-es évektől sokkal jobban vigyáznak az egészségükre. Tünetmentesen szűrésre járnak az emberek, az orvosok maguk is képzettek például az egészséges életmódra való nevelésben.

Lézer és férgek - tudomány és borzongás

Két kategóriában is díjazott lett Dr. Aczél Klára, hiszen a zsűri szerző nélkül kapta meg az írásokat. A "Hogyan kezeljük?" témában a "Féreg van a szememben!" olvastán.

A zsűri minden kategóriában választott kategóriagyőztest, és született egy közönségdíjas, illetve egy fődíjas is. A fődíj egy laptop, a kategóriák győztesei 10 ezer forintos, a közönségdíjas 50 ezer forintos könyvutalványt kapott, illetve mindenkinek járt egy-egy "gyógyító toll", és egy felkérés: írjon nekünk máskor is! - Ilyen izgalmas is lehet a szemész élete?

- A fiatal kollégák nyavalyognak, hogy tényleg csak szemüvegeket fogunk felírni életünk végéig? De én azt tapasztalom, hogy szinte minden rendelés alatt van olyan eset, ami diagnosztikai vagy terápiás szempontból izgalmas. Mind a mai napig érnek meglepetések.

- No de egy féreg?

- Egy unalmas délutáni rendelés végére esett be ez az eset is, teljesen megdöbbentem. Azóta is sok levelet, érdeklődést kapok olyanoktól, akiknek bárhol bármilyen féreg van valamely testrészében.

Volt, aki emlőben, bőr alatt tapasztalt hasonlót. A HáziPatika.com oldalán például egy olvasó azt írta, hogy időnként a bőre alatt megjelenik valami, mozog, és kérdezte tőlem: mit csináljon?

Segítenünk kell, hiszen tanácstalanok, nehezen szánják el magukat, hogy elmenjenek-e orvoshoz, mert nem tudják, komoly-e a panaszuk vagy semmiség.

Roham és görcsök - előítéletek és az igazság

Az ukrán határtól 23 kilométerre dolgozik Dr. Kerekes Éva Kisvárdán, a Felső-Szabolcsi Kórház Neurológiai Osztályán.

- Azt írja cikkében, hogy az epilepszia hétköznapi, kezelhető betegség. Ezt az emberek nagy része biztosan másként gondolja.

- A betegek többségevalóban rohammentes - de ezt kevesen tudják!

- Cégünk vezető magyar szakkönyv-importőrként főleg angol és német orvosi könyveket hoz be könyvtárak, klinikák, magánorvosok számára. Az orvosok tájékoztatása számunkra is fontos, ezért mondtunk igent azonnal a felkérésre, és felajánlottunk a kategóriák győztesei számára és a közönségdíjasnak könyvutalványokat - mondta Janzer Frigyes, a Prespero Könyvei ügyvezető igazgatója. 15 éve törekszem rá, hogy az epilepsziás betegeket minél jobb ellátásban részesítsem Kisvárdán, eddig nem volt hagyománya, hogy külön óraszámban, külön figyelemmel gondozzuk őket. Pedig a neurológián épp az epilepszia kezelése területén történt nagyobb előrelépés.

- Régen szent embereknek tekintették azokat, akiknek rohamuk volt. Ma inkább félnek tőlük.

- Rengeteg az előítélet! Nagy a betegség előfordulási aránya, fél-egy százalék. De mindenki eltitkolja, az érintettek magánrendelésre járnak. Ezért a köztudatban csak a látványosan beteg, rohamot kapó emberek képe él.

Ha a média el tudná mondani, hogy kezelhető, gyógyítható, karban tartható, nem félelmetes, akkor megszűnnének az előítéletek. A rohamtól is amiatt félnek, mert nem tudják, mit kell tenni.

Meggyőző érvelés - életmentő tanács

Dr. Győrffy Edit Márta radiológusként sok nő személyes tragédiáját látta. Ott volt, amikor szembesültek a vizsgálat eredménnyel, tőle kérdezték, hogy most mi lesz?

- Hiába folyik szinte a csapból is, hogy el kell járni szűrésre, a statisztikák szerint mégis elszomorítóan kevesen veszik igénybe a lehetőséget.

- Bízom benne, hogy ez a morál megváltozik majd. A rettegést csökkenteni lehet, ha szűrésre megyünk. Ne várjunk a csodára, hogy majd ha már nagyon nagy a baj, akkor majd valami csoda folytán meggyógyítanak, hanem próbáljunk meg tenni valamit, hogy minél gyorsabban ki kell szűrni.

Díjátadás, díjazottak - képekben Ne várjunk a csodára, hogy majd ha már nagyon nagy a baj, akkor valaki majd csak meggyógyít, hanem próbáljunk meg tenni valamit, hogy minél gyorsabban ki lehessen szűrni a kezdődő betegséget. Persze az elsődleges megelőzés az egészséges életmód, a szűrések csak ezután jönnek.

Ha a gyerekeinknek mutatjuk, hogy mi magunk is vigyázunk az egészségünkre és szűrésre is járunk, akkor talán ők természetesnek veszik majd ezt.

Ha megtörténik a baj, akkor sem kell kétségbe esni. Egyre többen gyógyulnak meg, mert a tökéletesedő diagnosztika segítségével egyre több esetben veszik észre a daganatot még olyan állapotában, amikor gyógyítható. Ez a lényege a szűrésnek, ezt írtam meg a cikkben.

Büntetés életmentésért és felkérés boncolásra

Késett a díjátadóról a Debrecenből érkező neurológus professzor, és elég fáradtan, komoran ült a székben, míg zajlott a díjak átadása - senkinek nem árultuk el ugyanis előre, hogy milyen díjat nyert.

Akkor kezdett megváltozni az arckifejezése, amikor már nem maradt kiosztani való helyezés, csak a fődíj. Dr. Csiba László sokat utazik, vonzza a különös szituációkat és embereket.

- Az ön története rendkívül népszerű volt, szórakoztatva mutatta be azt a bizarr helyzetet, hogy orvosokkal teli gépen egyedül Ön vállalta, hogy megmenti egy utas életét.

- Minden mondatban, minden szóban követtem a valóságot - a történet épp ezért szomorú. A gépen utazó orvosok féltek azoktól a következményektől, amelyek egy ilyen életmentés esetén jelentkezhetnek. Számomra azonban nem képzelhető el, hogy emiatt ne segítsek valakin. Elképesztő viszont, hogy az életmentés adminisztratív büntetésbe torkollik.

- Öregbítette a magyar orvosok hírnevét. Mennyire becsülik meg hazánk gyógyítóit külföldön?

- Főleg Nyugat-Európában az orvosi szakma egyre jobban specializált. Kis túlzással azt lehet mondani, hogy van a jobb here gyógyítására szakosodott orvos és van a bal here gyógyítására feljogosított doktor.

De az életben jelentkező "vészhelyzetek" ellátása inkább bátorságot és tapasztalatot, józan észt igényel. A legfőbb feladatunk az, hogy a beteg életét megmentsük, egy visszafordíthatatlan károsodást megakadályozzunk. Ha felismerem a helyzetet, akkor tudom, mik azok a minimális dolgok, amiket meg kell csinálni.

Bár a magyar orvosok képzettsége rosszabbodott a 80-as, 90-es évekhez képest, de még mindig jobb, mint a francia vagy japán orvosoké. Jobb a problémamegoldó készségük, a lényeglátó képességük.

A professzor a fődíj, a laptop átvétele után rendkívül jó hangulatban mesélt furcsa élményeiről. A "Gyógyító toll 2007" pályázat fődíjasának 2008 év végén megjelent novelláskötete, melyben orvosi pályafutása és utazásai legérdekesebb történeteit gyűjtötte össze. A kacagtató, bizarr, olykor megható írásokat tartalmazó könyv kapható a Szent Gellért Kiadónál.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső