Mi enyhíti a kínzó, múlni nem akaró fájdalmat?

Van a fájdalomnak egy olyan típusa, amelynél a hagyományos szerek nem hatásosak. A neuropátiás fájdalom okozta erős szenvedést bizonyos antidepresszánsokkal, epilepsziára használt szerekkel, opioidokkal vagy új fejlesztésű tapaszokkal lehet enyhíteni.

A neuropátiás fájdalom - azaz a szomatoszenzoros rendszert érintő károsodás vagy betegség közvetlen következményeként létrejövő fájdalom - érzéskiesések, káros és nem káros ingerekkel szembeni paradox túlérzékenység és spontán fájdalom társulásából áll.

Szokott megmagyarázhatatlan eredetű fájdalmakat érezni?
Vajon állhatnak-e idegi problémák mindeddig tisztázatlan fájdalmai mögött?
Töltse ki a tesztet centrumhoz !

Amikor a hagyományos szerek nem hatnak

Azért fontos a neuropátiás fájdalmat fölismerni, mert ennek a típusnak a kezelésére a szokványos fájdalomcsillapítók, a nem-szteroid gyulladásgátlók nem alkalmasak: a betegek csupán kis százalékánál csökken részlegesen a fájdalom ezek hatására, ráadásul az ilyen kezeléseknek kellemetlen vagy dóziskorlátozó mellékhatásai is lehetnek (pl. gyomorvérzés).

A neuropátiás fájdalom kezelésében két alapelvnek feltétlenül érvényesülnie kell: tisztázott kórok esetében kezelni kell az alapbetegséget, illetve a tüneti kezelésnek személyre szabottnak kell lennie. Utóbbi azt jelenti, hogy az alkalmazandó szer hatékonyságán túl figyelembe kell venni a várható mellékhatásokat, a kísérő betegségeket, a társuló pszichés zavarokat, illetve nem ritkán a gyógyszer árát is. Fontos tudni, hogy 30-50 százalékos fájdalomcsökkentés a reális elvárás, mivel a szerek hatékonysága korlátozott.

Kezelések pro és kontra: az egyes terápiák előnyei és veszélyei

A neuropátiás fájdalom jelenleg ajánlott kezelési módjai:

  • egyes antidepresszánsok (triciklikusok, SNRI-ok)
  • bizonyos antikonvulzív szerek (az epilepszia kezelésére szolgáló készítmények egy csoportja)
  • orális opioidok
  • lokális lidokain
  • magas kapszaicintartalmú tapasz (új eljárás)

Az antidepresszánsok kiváló fájdalomcsillapító hatással rendelkeznek, ám felhasználásukat korlátozza, hogy viszonylag lassan hatnak és számos mellékhatással - szájszárazság, bágyadtság, álmosság, szédülés - rendelkeznek. Ráadásul, mint a Medical Tribune 2011. novemberi száma felhívja a figyelmet, a tömeges kezelést nehezíti, hogy az antidepresszánsokat kiemelt támogatással csak pszichiáterek írhatják fel. A neuropátiás fájdalom kezelésére alkalmas szereket az OEP nem sorolja a kiemelt támogatási kategóriába (kivéve a cukorbetegségből adódót).

Az epilepszia kezelésére használt úgynevezett antikonvulzívumok szintén hatásosak lehetnek, ám számos mellékhatásuk - szédülés, álmosság, hányinger, fáradékonyság – miatt óvatosan kell adagolni. Az opioid szerek ugyan gyorsan hatnak, de fennáll a hozzászokás és a függőség kialakulásának veszélye. Emiatt tartós kezelésre nem ajánlják, márpedig a neuropátiás fájdalom általában hosszú ideig tart. További hátránya ezeknek a szereknek, hogy székrekedést, hányingert és fejfájást okozhatnak.

A lokálisan ható szerek között egy új terápia jelent meg a közelmúltban hazánkban is. A magas kapszaicin tartalmú tapasz, amely az erős paprika alkaloidjával hat, jelenleg támogatás nélkül, csak bizonyos kezelőhelyeken hozzáférhető (ezekről bővebb információt itt találhat) A kapszaicin tapasz magyar kutatási eredmények alapján, speciálisan az idegi eredetű, neuropátiás fájdalom csillapításra kifejlesztett gyógyszerforma, mellyel egyszeri kezeléssel akár 3 hónapos fájdalomcsillapítás biztosítható. További előnye, hogy komoly mellékhatása nincs (csupán időleges bőrpír, égő érzés jelentkezhet a kezelt területen) és más gyógyszerekkel is együtt adható.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)