"A hálapénz nem más, mint védelmi pénz"

A hálapénz polipszerűen szövi át a magyarországi szülészetet és torzítja mind a betegek ellátását, mind a szakma fejlődését. De vajon milyen elvárásaik vannak a szülőknek, mikor az orvosok zsebébe dugdosnak több százezer forintokat? És hogyan lehetne leszámolni a hálapénz intézményével?

Ahogy arról korábbi cikkünkben már beszámoltunk, a napokban Hálapénz a szülészetben címmel fórumbeszélgetést rendezett a K-Monitor és az EMMA Egyesület. Az eseményen részt vevő szakemberek a hálapénz intézményének olyan szempontjaira világítottak rá, amelyek a közbeszédből vagy hiányoznak, vagy eddig a háttérben maradtak. A többi között például arra keresték a választ, hogy miért is döntenek úgy a szülők, hogy a TB-finanszírozott állami ellátásban több százezer forintért, feketén vásárolnak maguknak orvost, valamint hogy milyen intézkedésekre lenne szükség ennek a gyakorlatnak a megszüntetéséhez.

A leendő szülők az állami ellátásban súlyos százezreket fizetnek zsebbe, leggyakrabban azért, hogy annál az orvosnál szülhessenek, aki a terhességüket is végigkísérte, valamint hogy a választott orvosuk az előre megbeszélt terv szerint vezesse le a szülést. De hiába fizetnek, az esetek nagy részében az édesanyák végül nem azt kapják, amit várnak. Korábbi cikkünkért kattintson!

A jelen lévő szakemberek mind egyetértettek abban, hogy a hálapénz az egészségügy minden szereplője számára megalázó, illetve rendkívül negatív hatása van az ellátásra és a szakma fejlődésére. Arról azonban, hogy mi lehet az oka annak, hogy a hálapénzszedés mint rendszer egyáltalán működik, már megoszlottak a vélemények. A következőkben a beszélgetésben részt vevő Fazakas Pálma, Lantos Gabriella és Zákány Zsolt megszólalásaiból idézünk.

Hálapénz és szülési erőszak

Az EMMA Egyesület 2015-ben indította el a kifejezetten nők számára létrehozott, anonim EMMA Vonalat, ahol az édesanyák kibeszélhetik magukból terhességükkel kapcsolatos érzéseiket, szülésélményüket, valamint a kórházban töltött napokkal, gyermekágyi szakasszal és a szoptatással kapcsolatos tapasztalataikat. Fazekas Pálma, az egyesület elnöke az elmúlt években hozzájuk forduló nők elbeszélései alapján úgy fogalmazott, hogy a leendő édesanyák nagy része a biztonságérzetet és a több rájuk fordított időt szeretné megvásárolni a hálapénzzel.

Hiába fizettek, végül hiába fizetnek, az esetek nagy részében az édesanyák végül nem azt kapták, amit vártak.
Hiába fizettek, végül nem azt kapták, amit vártak. Fotó: 123rf

"Az egyik dolog, amiért hálapénzt adtak, az az ellátás minősége volt, azt szerették volna, hogy az orvos ne avatkozzon be a szülésükbe, hogy ne érje őket hátrány, és hogy több időt fordítsanak rájuk. A másik nagy csoport a biztonságérzetet szerette volna megvásárolni, amit a szemükben a választott orvos jelenléte garantált" - magyarázta Fazekas, de azt gyorsan hozzá is tette, hogy sok esetben hiába fizettek az édesanyák, végül mégsem úgy alakult a szülésük, ahogy szerették volna. A háborítatlan szülés helyett mesterségesen beindított vajúdást, felesleges orvosi beavatkozásokat, császármetszést és traumatikus szülésélményt kaptak a pénzükért.

"Hogy mit kaptak még ezért a pénzért? Gyakorlatilag erőszakot. Hasba könyöklést, verbális abúzust és a kettő között mindent, amit el lehet képzelni. De sokan említik azt is, hogy elvették a babájukat, és csak egy-fél nap múlva kapták vissza." Az Emma Egyesületet megkereső nők egyébként szinte mindannyian úgy gondolják, hogyha még egyszer szülnének, már nem adnának hálapénzt az orvosnak.

A hálapénz ezer arca

Zákány Zsolt szülész-nőgyógyász megszólalása elején rögtön leszögezte: bár a társadalom meglehetősen megengedően viszonyul a hálapénzhez, az mégiscsak egy büntető törvénykönyvi tétel. "A kórházakban adott hálapénz a büntető törvénykönyv által nagyon jól meghatározott tétel, viszont a munka törvénykönyve lehetőséget ad a munkahelyi vezetőnek, azaz a kórházigazgatóknak, hogy ezt a törvényt töröljék, ezáltal megengedjék, hogy a beteg pénzt adhasson az őt ellátó személynek. Ez a kettősség eleve nonszensz mind emberileg, mind etikailag." Zákány szerint rendkívül sokrétű, hogy a leendő szülők miért adnak hálapénzt a szülészorvosnak. Véleménye szerint az okok terén öt kategóriát különíthetünk el.

Hálapénz mint valódi hála

A hálapénz csak a legritkább esetben jelenik meg az egészségügyben valódi funkciója szerint. Mint Zákány elmondta, nem sok olyan eset van, amikor azért adnak hálapénzt az emberek, mert tisztességesen ellátták őket, minden úgy történt, ahogy szerették volna, és az elégedettségüket szeretnék kifejezni orvosuk felé.

Mert így szokás

Az első csoportnál lényegesebb gyakoribb, mikor a nők azt gondolják, hogy fizetniük kell ahhoz, hogy ellássák őket, mert ez így szokás.

A törődést vásárolják meg

A következő nagy csoportot azok alkotják, akik a személyességet szeretnénk megvásárolni. Sok édesanya azzal a céllal dug pénzt azt orvos zsebébe, hogy ne csak egy beteg legyen a sok közül, és hogy több időt szánjon rá a szülész.

Félnek, hogy hátrány éri őket

Zákány Zsolt véleménye szerint az egyik legnagyobb csoportba azok tartoznak, akik azért adnak pénzt az orvosuknak, mert félnek, hogyha nem teszik, akkor majd valamilyen vélt vagy valós hátrány éri őket a kezelésük során.

Az orvosválasztás intézménye

A következő kategória a választott orvos intézménye, mikor is a nők gyakorlatilag egy számla nélküli szolgáltatást vásárolnak. Zákány szerint ez a gyakorlat ismét csak a büntető törvénykönyv felé sodródik.

Ha valaki bekerül az ellátórendszerbe és ő azt szeretné, hogy egy bizonyos orvos lássa el, akkor erre jelen pillanatban csak akkor van lehetősége az állami ellátórendszerben, ha ezt feketén megbeszéli az illetővel és zsebbe fizet neki. Ha ennek az összegnek a konkrét tétele is elhangzik, magyarán az orvos kijelenti, hogy milyen összegért hajlandó elvállalni, akkor arról azt gondolom, hogy kimeríti a zsarolás kategóriáját.

Zákány Zsolt szerint - a első csoportot leszámítva - a hálapénz az egész orvosi működést nagyban befolyásolja. Ráadásul hiába fizetnek az édesanyák, egyáltalán nincs garancia arra, hogy végül azt kapják majd, amit vártak.

"Nem más, mint védelmi pénz"

Lantos Gabriella, a Róbert Károly Magánkórház volt operatív igazgatója Zákány Zsolt megszólalására reagálva úgy fogalmazott, hogy a hálapénzt ő egyáltalán nem látja ilyen szofisztikáltnak. Szerinte ugyanis egyszerűen nem más, mint védelmi pénz.

"Akármilyen megfontolásból is adják, a célja nem más, mint hogy hozzájussanak egy olyan ellátáshoz, ami egyébként valószínűleg járna nekik, ha a TB-járulékukat már befizették" - magyarázta Lantos, majd hozzátette, hogy bár a hálapénz valóban büntető törvénykönyvi kategória, a kórházigazgatók gyakorlatilag orvosmegtartó eszközként tekintenek rá. Véleménye szerint ugyanis, amíg ezer kilométerre Magyarországtól az itthoni bérek többszörösét keresik meg a nőgyógyászok, addig a hálapénz "legalizálásán" kívül nincs más eszköz, amivel a kórházigazgatók, osztályvezetők biztosítani tudnák az egyes osztályok működését.

Hogyan lehetne leszámolni a hálapénz intézményével?

A szülészeti hálapénz kivezetését Lantos Gabriella és Zákány Zsolt szerint is úgy lehetne megvalósítani, ha az állami ellátáson belül létrehoznának egy alap- és egy kiegészítő csomagot. Lantos szerint ugyanis az, hogy az állami egészségügyben nincs meghatározva, milyen szolgáltatás jár a TB-fizetésért, csak a hálapénz fennmaradását segíti.

Nincsen definiálva az alapcsomag, amely minden magyar állampolgárnak jár akkor, ha fizet TB-járulékot. Ezt az alapcsomagot kell definiálni, és ami nem tartozik bele, azért kiegészítő biztosítást kell szendi. Nem a doktor úr zsebébe kell beledugdosni, hanem egy biztosító intézményhálózatnak befizetni. Ebből a pénzből majd a kórház visszakapja, ami a kiegészítő ellátásokért jár, és majd ő eldönti, hogy mennyit kap a doktor úr belőle. Amíg ez nincs definiálva, addig mindenki megpróbálja megsaccolni, hogy mennyibe is kerül az, hogy odafigyeljenek rá. Amikor ez mind megvan határozva, akkor a hálapénzt kriminalizálni kell. Bárki adja és bárki fogadja el, annak börtönben a helye

- magyarázta Lantos.

Zákány Zsolt ezt úgy fogalmazta meg, hogy "a jelen pillanatban asztal alatt adott pénzt az asztal fölé kell tenni." Mint mondta, tudomásul kell venni, hogy alap ellátási csomagban nem jár választott orvos. Ennek egy olyan extra szolgáltatásnak kellene lenni, amit pluszban, de legálisan meg lehet venni. Kiemelte azonban, hogy már most is elvárható minimumnak kellene lennie, hogy minden nőnek szülészeti erőszakmentes és önrendelkezést tiszteletben tartó személyes törődés járjon.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)