Gyógyszerkereső

VINORELBIN \"EBEWE\" 10 mg/ml koncentrátum oldatos infúzióhoz

VINORELBIN \"EBEWE\" 10 mg/ml koncentrátum oldatos infúzióhoz

Hatóanyag:
vinorelbine

ATC:
Vinorelbine

Vényköteles

- Normatív TB támogatás: nem
- Közgyógyellátásra adható: nem
- EÜ támogatásra adható: nem
- EÜ 100 támogatásra adható: nem

Kiszerelés:
1 ml


Kedvezményes árak:

5330 Ft

5330 Ft

Törzskönyvi szám: OGYI-T-20321/01
Gyártó: Ebewe Pharma

( * : az ár tájékozatató jellegű. )

VINORELBIN \"EBEWE\" 10 mg/ml koncentrátum oldatos infúzióhoz

Hatóanyag:
vinorelbine

ATC:
Vinorelbine

Vényköteles

- Normatív TB támogatás: nem
- Közgyógyellátásra adható: nem
- EÜ támogatásra adható: nem
- EÜ 100 támogatásra adható: nem

Kiszerelés:
5 ml


Kedvezményes árak:

23632 Ft

23632 Ft

Törzskönyvi szám: OGYI-T-20321/02
Gyártó: Ebewe Pharma

( * : az ár tájékozatató jellegű. )

Betegtájékoztató

- Milyen típusú gyógyszer a Vinorelbin \"Ebewe\" és milyen betegségek esetén alkalmazható?

- A Vinorelbin \"Ebewe\" a vinka alkaloidok csoportjába tartozó daganatellenes szer, amit bizonyos típusú tüdőrák, valamint emlőrák kezelésére használnak.
- Tudnivalók a Vinorelbin \"Ebewe\" alkalmazása előtt
Ne alkalmazza a Vinorelbin \"Ebewe\"-t
- ha allergiás a vinorelbinre vagy a gyógyszer egyéb összetevőjére
- ha Önnek jelenleg súlyos fertőzése van vagy volt nemrégiben, vagy jelentősen csökkent a fehérvérsejtjeinek a száma (neutropéniás)
- ha jelentősen csökkent a vérlemezkék (trombociták) száma
- ha szoptat
- sárgaláz elleni védőoltással együtt
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Vinorelbin \"Ebewe\" alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
- ha korábban úgynevezett iszkémiás szívbetegsége volt,
- ha a májat is érintő sugárkezelésben részesül
- ha Önnek fertőzésre utaló panaszai vagy tünetei vannak (pl. láz, hidegrázás, torokfájás, stb.), amint lehet, jelezze orvosának, hogy a szükséges vizsgálatokat elvégezhessék
- ha élő vakcinát (oltóanyagot) pl. szájon átadagolt poliovírus vakcinát, BCG-t kap
- a készítmény szemmel való érintkezését szigorúan kerülni kell. Ha mégis bekövetkezik, ez a szemfelszín (szaruhártya) súlyos irritációjának vagy akár kifekélyesedésének kockázatával járhat. A szemet azonnal sóoldattal ki kell öblíteni, ha bármilyen érintkezés történik.
- ha azon gyógyszerek bármelyikét szedi, melyek a betegtájékoztató Egyéb gyógyszerek és a Vinorelbin \"Ebewe\" című részében vannak felsorolva.
Minden vinorelbin-kezelés előtt vérképvizsgálatot fognak Önnél végezni. Ha az eredmények túlságosan alacsonyak, a kezelést elhalasztják addig, amíg azok újra el nem érnek egy megfelelő szintet.
Gyermekek és serdülők
A Vinorelbin \"Ebewe\" nem javasolt 18 év alatti gyermekek kezelésére.
Egyéb gyógyszerek és a Vinorelbin \"Ebewe\"
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett vagy szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Különösen, ha az alábbi gyógyszerek bármelyikét szedi:
- bármely, a csontvelőre ható, pl. daganat elleni gyógyszer
- karbamazepin, fenitoin és fenobarbitál (epilepszia elleni gyógyszerek)
- antibiotikumok, mint pl. rifampicin, eritromicin, klaritromicin, telitromicin
- közönséges orbáncfű (Hypericum perforatum)
- ketokonazol és itrakonazol (gombaellenes gyógyszerek)
- HIV (Humán Immundeficiencia Vírus) kezelésére használt vírusellenes szerek, pl. ritonavir (HIV proteáz-gátló)
- nefazodon (depresszió elleni gyógyszer)
- ciklosporin és takrolimusz (a szervezet immunrendszerének működését csökkentő szerek)
- verapamil, kinidin (szívgyógyszerek)
- egyéb daganatellenes szerek, pl. mitomicin C, ciszplatin
- véralvadásgátlók, pl. warfarin
- sárgaláz elleni vakcina vagy egyéb élő vakcinák
- lapatinib nevű szájon át adott daganatellenes gyógyszer (mellrák kezelésére használják)

Terhesség, szoptatás és termékenység


Terhesség
A vinorelbin születési rendellenességeket okoz, ezért nem adható terhesség alatt, kivéve ha a várható haszon magasabb, mint a kockázat.Kezelőorvosa fogja ezt Önnel megbeszélni. A fogamzóképes nőknek a kezelés során hatékony fogamzásgátló módszert kell alkalmazniuk és az azt követő 3 hónapban.. Mondja meg orvosának ha terhes vagy úgy gondolja, hogy terhes lehet.
Szoptatás
Nem ismert, hogy a vinorelbin átjut-e az anyatejbe. Ezért a kezelés megkezdése előtt a szoptatást abba kell hagyni.
Termékenység
A vinorelbin károsíthatja a génállományt. Ezért a férfiaknak a vinorelbin-kezelés alatt, ill. annak befejezése után minimum 3 hónapig nem tanácsos gyermeket nemzeniük. A kezelés előtti ondósejt konzerválás javasolt, mert a vinorelbin-kezelés után visszafordíthatatlan terméketlenség alakulhat ki.
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A készítménynek a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket befolyásoló hatásait nem vizsgálták.
Egyedül Ön felelős azért, hogy eldöntse, elég jó állapotban van-e ahhoz, hogy gépjárművet vezessen, ill. olyan feladatot végezzen, ami nagyobb koncentrációt igényel. A gyógyszer - hatásai illetve mellékhatásai miatt - azon tényezők egyike, melyek az előbbi tevékenységek biztonságos végzéséhez szükséges képességeit csökkenthetik. Ezeknek a hatásoknak a leírásai a betegtájékoztató más részeiben találhatók. A megfelelő tájékozottság érdekében olvasson el minden információt a betegtájékoztatóban. Ha nem biztos valamiben, kérdezze meg orvosát, a gondozását végző szakembert vagy gyógyszerészét.
3. Hogyan kell alkalmazni a Vinorelbin \"Ebewe\"-t?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát.
A kezelőorvos az Ön állapotát figyelembe véve fogja eldönteni, hogy mekkora adagot alkalmaz az Ön esetében. A szokásos felnőtt adag hetente 25-30 mg, testfelület-négyzetméterre számolva. A dózis a betegségétől, általános egészségi állapotától és a többi, együtt szedett gyógyszertől függ.
Mielőtt beadják Önnek ezt a gyógyszert normál sóoldattal vagy 50 mg/ml-es (5%) cukoroldattal felhígítják. A gyógyszert vagy lassú, 5-10 percen át tartó vénás injekcióban vagy 20-30 perces vénás infúzióban adják be. A lassú vénás injekció vagy infúzió beadása után a vénát legalább 250 ml izotóniás oldattal át kell öblíteni.
Mivel ezt a gyógyszert a kórházban adják be Önnek, nem valószínű, hogy túl keveset vagy túl sokat kapna belőle. Mégis, ha bármi nyugtalanítja, közölje orvosával vagy gyógyszerészével.
Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy ápolóját.
4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Súlyos mellékhatások - ha az alábbi mellékhatások bármelyike jelentkezne, azonnal jelezze orvosának
Nem gyakori (100 betegből legfeljebb 1 betegnél jelentkezhet): mellkasi fájdalom, légzési nehézség, légúti reakciók
Ritka (1000 betegből legfeljebb 1 betegnél jelentkezhet): angina pektorisz (mellkasi szorító fájdalom, mely a karokba, nyakba sugárzik), szívroham és tüdőbetegség, ami fatális kimenetelű lehet.
Nem ismert (a rendelkezésre álló adatokból a gyakoriság nem állapítható meg):
Hirtelen fellépő allergiás vagy anafilaxiás tünetek, mint például kiütés a bőrön, viszketés, nyelési nehézségek, az arc, az ajkak, a nyelv és a test egyéb részein fellépő duzzadás, légszomj, zihálás vagy légzési nehézség, extrém fáradtság (úgy érzi, hogy elájul).
Ezek nagyon súlyos mellékhatások. Azonnali orvosi beavatkozásra lehet szüksége.
Egyéb mellékhatások - ha az alábbiak bármelyikét észleli, jelezze orvosának, amint lehet
Nagyon gyakori (10 betegből több mint 1 betegnél jelentkezhet): A fehérvérsejtek számának csökkenése, ami a fertőzések esélyét növelheti. A vörösvértestek számának csökkenése (vérszegénység), ami fáradékonyságot okozhat. A szájüreg vagy a torok gyulladása. Hányinger és hányás (gyógyszeres kezelést kap, hogy ezek a tünetek csökkenjenek), székrekedés. Hajhullás. Az injekció beadásának helyén kialakuló duzzanat, érzékenység, fájdalom és/vagy bőrkiütés. Kóros májfunkció vizsgálati értékek, egyéb tünetek nélkül. A mély ínreflexek kiesése és a láb gyengesége (különösen hosszabb ideig tartó kezelés után).

Gyakori (10 betegből legfeljebb 1 betegnél jelentkezhet):
Ízületi- és izomfájdalom, beleértve az állkapocsfájdalmat. Emelkedett kreatininszint (megváltozott veseműködés). Fertőzéssel kapcsolatos tünetek, pl. láz, fájdalom, amelyek érinthetik a tüdőt, a húgyhólyagot, a vesét vagy a gyomrot és a beleket. Allergiás reakciók, pl. bőrkiütés és légzési nehézségek.. Egy speciális fehérvérsejt típus számának csökkenése, ami lázzal járhat és ritka esetben halálos is lehet. A vérlemezkék (melyek a véralvadáshoz szükségesek) számának csökkenése. Hasmenés, fáradtság, láz és fájdalom.
Nem gyakori (100-ból legfeljebb 1 betegnél jelentkezhet): Szokatlan égető érzés (érzékelési zavar), amely általában megszűnik a kezelés befejezése után. Magas vagy alacsony vérnyomás, ami kipirulással és hideg végtagokkal jár. Légszomj vagy hirtelen ziháló légzés. Súlyos fertőzések, amelyek a beleket érinthetik, vérmérgezés.
Ritka (1000 betegből legfeljebb 1 betegnél jelentkezhet): Súlyos székrekedés, ami bélelzáródáshoz vezethet, hasnyálmirigy-gyulladás, a vér nátriumkoncentrációjának csökkenése. EKG-elváltozások (szívritmus változás), bőrelhalás az injekció helyén (az infúziós tű szabályos elhelyezése és az átöblítés csökkentik ezeket a hatásokat). Nagyon alacsony vérnyomás, ájulás. Bőrreakciók, mint a kipirosodás, pruritis, urticaria.
Nagyon ritka (10 000 betegből legfeljebb 1 betegnél jelentkezhet): Súlyos vérmérgezés, ami halálos is lehet. Guillain-Barré-betegség (nagyfokú gyengeséget okozó perifériás ideggyulladás), az antidiuretikus hormon nem megfelelő termelésével járó tünetcsoport, a következő tünetekkel: súlygyarapodás, hányinger, hányás, izomgörcsök, zavartság, görcsrohamok. Szívritmuszavar, ami szapora vagy szabálytalan is lehet.
Nem ismert (a rendelkezésre álló adatokból a gyakoriság nem állapítható meg):
Láz és fertőzés alakulhat ki, aminek az alacsony vérsejtszám az oka, amikor a fehérvérsejtek és vörösvértestek és a vérlemezkék száma lecsökken.
Étvágytalanság. Kéz és láb szindróma, ami kivörösödéssel járhat (hasonló a napégéshez), duzzanat, szúró vagy égető érzés, érzékenység (érintésre érzékeny), bőrfeszülés, bőrkeményedés, hólyag a tenyéren és a talpon.
A vérvizsgálati eredményekben is előfordulhatnak eltérések (alacsony fehérvérsejtszám, vérszegénység és/vagy alacsony vérlemezkeszám, kóros máj- és veseműködés, ion eltérések), ezek miatt orvosa időnként ellenőrzést végez.
Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

5. Hogyan kell a Vinorelbin \"Ebewe\"-t tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó! Hűtőszekrényben tárolandó (2 °C - 8 °C). Nem fagyasztható.
A fénytől való védelem érdekében az injekciós üveget tartsa a dobozában. A címkén és a dobozon feltüntetett lejárati idő után ne alkalmazza a Vinorelbin \"Ebewe\"-t. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Vinorelbin \"Ebewe\"?

- A készítmény hatóanyaga a vinorelbin,10 mg/ml (tartarát formájában).
- Egyéb összetevő: injekcióhoz való víz
Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
A \"Vinorelbin \"Ebewe\" koncentrátum oldatos infúzióhoz\" egy tiszta, színtelen vagy világossárga oldat.
A készítmény injekciós üvegben kerül forgalomba. A Vinorelbin \"Ebewe\" 10 mg vinorelbinnek megfelelő vinorelbin-tartarátot tartalmaz milliliterenként.
Az 1 ml-es injekciós üveg 10 mg vinorelbint tartalmaz.
Az 5 ml-es injekciós üveg 50 mg vinorelbint tartalmaz.

Kiszerelési egységek:
1 ml: 1, 5 és 10
5 ml: 1, 5 és 10
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
KIZÁRÓLAG INTRAVÉNÁS ALKALMAZÁSRA! HASZNÁLAT ELŐTT HÍGÍTANDÓ!
Inkompatibilitások
A \"Vinorelbin \"Ebewe\" koncentrátum oldatos infúzióhoz\" hígításához tilos lúgos kémhatású oldatot használni, mert ez csapadékképződéshez vezethet. A Vinorelbin \"Ebewe\" nem elegyíthető más gyógyszerkészítményekkel, csak fiziológiás sóoldattal vagy 50 mg/ml-es (5%) glükóz oldattal.
Nincs inkompatibilitás a Vinorelbin \"Ebewe\" és az I-es típusú injekciós üvegek, a PVC ill. PVC-ből készült infúziós szerelékek között.
Beadás
A Vinorelbin \"Ebewe\" koncentrátum oldatos infúzióhoz kizárólag intravénásan adható. A Vinorelbin \"Ebewe\" 20-50 ml fiziológiás sóoldattal vagy 50 mg/ml-es (5%) glükóz oldattal történt hígítás után lassú bolus (5-10 perces) injekcióban, vagy 125 ml fiziológiás sóoldattal vagy 50 mg/ml-es (5%) glükóz oldattal történt hígítás után rövid (20-30 perces) infúzióban adható be.
A beadást követően mindig legalább 250 ml izotóniás oldattal kell a vénákat átmosni.
Az injekció beadása előtt nagyon fontos meggyőződni arról, hogy a kanül pontosan a véna lumenében legyen. Ha a Vinorelbin \"Ebewe\" a véna körüli szövetekbe infiltrálódik, súlyos irritációt okozhat. Ilyen esetben az injekció adását azonnal fel kell függeszteni, és a vénát sóoldattal át kell öblíteni. A visszamaradó adagot egy másik vénán keresztül kell beadni. Extravasatio esetén intravénás glükokortikoid adandó a phlebitis kockázatának csökkentésére.
Tárolás és felhasználhatósági időtartam
Eredeti csomagolásában: Hűtőszekrényben tárolandó (2 °C - 8 °C). Nem fagyasztható. Az eredeti dobozában, fénytől védve kell tartani. A címkén feltüntetett lejárati idő eltelte után ne alkalmazza.
Bontatlan csomagolásban: 3 év
Felnyitott csomagolás: a felnyitott csomagolású készítményt azonnal fel kell használni, a fel nem használt visszamaradó oldatot meg kell semmisíteni.
Hígított készítmény: mikrobiológiai szempontból a hígított készítményt azonnal fel kell használni. Ha nem használják fel azonnal, a felhasználó felelős a tárolás időtartamáért és körülményeiért, ami általában nem haladhatja meg a 24 órát 2 °C és 8 C° közötti tárolás esetén, kivéve, ha a hígítás ellenőrzött és validált aszeptikus körülmények között történt.

Szeretném megvásárolni patikában, megkeresem a legközelebbi patikát:


Partner patikáink: logo BENU Gyógyszertár