VILDAGLIPTIN/METFORMIN TEVA 50 mg/850 mg filmtabletta

VILDAGLIPTIN/METFORMIN TEVA 50 mg/850 mg filmtabletta betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Vildagliptin/Metformin Teva és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Vildagliptin/Metformin Teva hatóanyagai a vildagliptin és a metformin, amelyek az "orális antidiabetikumoknak" (szájon át szedett cukorbetegség-elleni gyógyszereknek) nevezett gyógyszerek csoportjába tartoznak.

A Vildagliptin/Metformin Teva a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő felnőtt betegek kezelésére szolgál. A cukorbetegségnek ez a típusa nem inzulinfüggő cukorbetegségként is ismert. A Vildagliptin/Metformin Teva-t akkor alkalmazzák, ha a cukorbetegséget nem lehet kizárólag diétával és testmozgással és/vagy a cukorbetegség kezelésére alkalmazott egyéb gyógyszerekkel (inzulin vagy szulfonilureák) együtt kezelni.

A 2-es típusú cukorbetegség akkor alakul ki, ha a szervezet nem termel elég inzulint, vagy ha a szervezet által termelt inzulin nem fejt ki kellő hatást. Akkor is kialakulhat, ha a szervezet túl sok glukagont termel.

Mind az inzulint, mind a glukagont a hasnyálmirigy termeli. Az inzulin segít lecsökkenteni a vércukorszintet, főként étkezéseket követően. A glukagon a cukor termelődését serkenti a májban, ami a vércukorszint emelkedését eredményezi.

Hogyan hat a Vildagliptin/Metformin Teva?
Mindkét hatóanyag, a vildagliptin és a metformin is segít a vércukorszintet beállítani. A vildagliptin úgy hat, hogy a hasnyálmirigyet több inzulin és kevesebb glukagon termelésére ösztönzi. A metformin úgy hat, hogy segíti a szervezet jobb inzulin-kihasználását. Ez a gyógyszer bizonyítottan csökkenti a vércukorszintet, ami segíthet a cukorbetegség szövődményeinek megelőzésében.


2. Tudnivalók a Vildagliptin/Metformin Teva szedése előtt

Ne szedje a Vildagliptin/Metformin Teva-t
- ha allergiás a vildagliptinre, a metforminra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére. Ha úgy gondolja, hogy ezek bármelyikére allergiás lehet, beszéljen kezelőorvosával a Vildagliptin/Metformin Teva szedése előtt.
- ha nem beállított cukorbetegsége (diabétesze) van, ami például magas vércukorszinttel (súlyos hiperglikémiával), hányingerrel, hányással, hasmenéssel, gyors testtömeg-csökkenéssel, laktátacidózissal (tejsavas acidózissal) (lásd "A laktátacidózis (tejsavas acidózis) kockázata" című részt) vagy ketoacidózissal jár. A ketoacidózis lényege, hogy a ketontesteknek nevezett anyagok felszaporodnak a vérben, ami diabéteszes prekómához (a kómát megelőző állapothoz) vezethet. Ennek tünetei közé tartozik a hasi fájdalom, a gyors és mély légzés, az aluszékonyság, vagy a szokatlan, gyümölcsös szagú lehelet.
- ha nemrégiben szívrohama volt, ha szívelégtelensége vagy súlyos vérkeringési zavara, esetleg nehézlégzése van, ami szívbetegség jele lehet.
- ha nagymértékben csökkent a veseműködése.
- ha súlyos fertőzése van vagy a szervezete nagyon sok vizet veszített (súlyos kiszáradás).
- ha röntgenvizsgálathoz kontrasztanyagot fog kapni (a röntgenvizsgálat különleges típusa, amikor injekcióban festékanyagot adnak be a betegnek). Kérjük, olvassa el az ezzel kapcsolatos információt a "Figyelmeztetések és óvintézkedések" részben.
- ha májbetegsége van.
- ha túl sok alkoholt fogyaszt (akár minden nap, akár csak alkalmanként).
- ha szoptat (lásd még "Terhesség és szoptatás").

Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Vildagliptin/Metformin Teva szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A laktátacidózis (tejsavas acidózis) kockázata
A Vildagliptin/Metformin Teva egy nagyon ritka, de nagyon súlyos mellékhatást, az úgynevezett laktátacidózist okozhat, különösen, ha az Ön veséi nem működnek megfelelően. A laktátacidózis kialakulásának kockázata szintén fokozódik nem beállított cukorbetegség, súlyos fertőzés, tartós éhezés vagy alkoholfogyasztás, kiszáradás (további tájékoztatást lásd alább), májproblémák és minden olyan betegség esetén, amelyben a test egy részének oxigénellátása csökken (mint például súlyos, heveny szívbetegségben).
Ha a fentiek közül bármelyik Önre vonatkozik, további utasításért forduljon kezelőorvosához.

Rövid ideig hagyja abba a Vildagliptin/Metformin Teva szedését, ha olyan betegsége van, ami kiszáradással (jelentős testfolyadék-vesztéssel) járhat, például súlyos hányás, hasmenés, láz vagy hőhatás, vagy ha a szokásosnál kevesebb folyadékot fogyaszt. További utasításért forduljon kezelőorvosához.

Hagyja abba a Vildagliptin/Metformin Teva szedését, és haladéktalanul forduljon orvoshoz vagy keresse fel a legközelebbi kórházat, ha a laktátacidózis tüneteinek némelyikét tapasztalja, mivel ez az állapot kómához vezethet.
A laktátacidózis tünetei, többek között:
- hányás;
- hasi fájdalom;
- izomgörcsök;
- nagyfokú fáradtságérzéssel járó általános rosszullét;
- nehézlégzés;
- csökkent testhőmérséklet és lassú szívverés.

A laktátacidózis sürgősségi állapot, ami kórházi kezelést igényel.

A Vildagliptin/Metformin Teva nem helyettesíti az inzulint. Ezért az 1-es típusú cukorbetegség kezelésére Ön nem kaphat Vildagliptin/Metformin Teva-t.

A Vildagliptin/Metformin Teva szedése előtt beszéljen kezelőorvosával, gyógyszerészével vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberrel, ha hasnyálmirigy betegsége van, vagy volt valaha.

A Vildagliptin/Metformin Teva szedése előtt beszéljen kezelőorvosával, gyógyszerészével vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberrel, ha egy szulfonilureának nevezett, cukorbetegség elleni gyógyszert szed. Az alacsony vércukorszint (hipoglikémia) elkerülése érdekében lehet, hogy kezelőorvosa csökkenteni akarja az Ön szulfonilurea adagját, ha azt Vildagliptin/Metformin Teva-val együtt szedi.

Ha Ön korábban már szedett vildagliptint, de májbetegség miatt abba kellett hagynia, akkor nem szedheti ezt a gyógyszert.

A cukorbetegséghez társuló bőrelváltozások gyakori szövődményei a cukorbetegségnek. Ajánlatos betartania az orvos vagy a gondozását végző egészségügyi szakember által adott bőr- és lábápolási tanácsokat. A Vildagliptin/Metformin Teva szedése alatt tanácsos különös figyelmet fordítania az újonnan megjelenő hólyagokra vagy fekélyekre. Amennyiben ilyenek alakulnak ki, azonnal orvoshoz kell fordulnia.

Ha Önnek nagyobb műtétre van szüksége, a beavatkozás idejére és azt követően egy bizonyos időre fel kell függesztenie a Vildagliptin/Metformin Teva szedését. Kezelőorvosa dönt arról, hogy mikor kell abbahagynia, és mikor kell újra elkezdenie a Vildagliptin/Metformin Teva-kezelést.

A Vildagliptin/Metformin Teva-kezelés megkezdése előtt egy májműködést meghatározó vizsgálatot végeznek, melyet a kezelés első évében háromhavonta, majd azt követően rendszeresen fognak megismételni Önnél. Erre azért van szükség, hogy a májenzimszintek emelkedésének jeleit mielőbb kimutathassák.

A Vildagliptin/Metformin Teva-kezelés során kezelőorvosa legalább évente egyszer ellenőrzi az Ön veseműködését. Gyakoribb ellenőrzésekre lehet szükség, ha Ön idős korú és/vagy romlik a veseműködése.

Kezelőorvosa rendszeresen ellenőrizni fogja az Ön vércukor- és vizeletcukor szintjét.

Gyermekek és serdülők
A Vildagliptin/Metformin Teva alkalmazása nem javasolt gyermekek és 18 éves kor alatti serdülők számára.

Egyéb gyógyszerek és a Vildagliptin/Metformin Teva
Ha Önnek például röntgenvizsgálat vagy más képalkotó vizsgálat miatt jódtartalmú kontrasztanyagot kell injekcióban beadni a véráramba, a vizsgálatot megelőzően vagy a vizsgálat idejére fel kell függesztenie a Vildagliptin/Metformin Teva szedését. Kezelőorvosa dönt arról, hogy mikor kell abbahagynia, és mikor kell újra elkezdenie a Vildagliptin/Metformin Teva-kezelést.

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Gyakoribb vércukorszint- és veseműködés-ellenőrzésekre lehet szüksége, illetve előfordulhat, hogy kezelőorvosának módosítania kell a Vildagliptin/Metformin Teva adagját. Különösen fontos, hogy megemlítse az alábbiakat:
- glükokortikoidok, amelyeket rendszerint gyulladás kezelésére alkalmaznak;
- béta-2 agonisták, amelyeket általában légzőszervi megbetegedések kezelésére alkalmaznak;
- cukorbetegség kezelésére alkalmazott egyéb gyógyszerek;
- vizeletürítést fokozó gyógyszerek (vízhajtók);
- fájdalom- és gyulladáscsökkentő gyógyszerek (nem-szteroid gyulladáscsökkentők és COX-2-gátlók, például ibuprofén és celekoxib);
- egyes vérnyomáscsökkentő gyógyszerek (ACE-gátlók és angiotenzin-II-receptor-blokkolók);
- a pajzsmirigyre ható bizonyos gyógyszerek vagy
- az idegrendszert befolyásoló bizonyos gyógyszerek
- angina kezelésére szolgáló bizonyos gyógyszerek (például a ranolazin),
- HIV-fertőzés kezelésére alkalmazott bizonyos gyógyszerek (például a dolutegravir),
- a pajzsmirigydaganat egy meghatározott típusának (medulláris pajzsmirigyrák) kezelésére alkalmazott bizonyos gyógyszerek (például a vandetanib),
- a gyomorégés és gyomorfekélyek kezelésére alkalmazott gyógyszerek (például cimetidin).

A Vildagliptin/Metformin Teva egyidejű bevétele alkohollal
Kerülje a túlzott alkoholfogyasztást a Vildagliptin/Metformin Teva szedése alatt, mivel az alkohol megnövelheti a laktátacidózis előfordulásának kockázatát (lásd a "Figyelmeztetések és óvintézkedések" című részt).

Terhesség és szoptatás
- Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve, ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, mondja el kezelőorvosának. Kezelőorvosa megbeszéli Önnel a Vildagliptin/Metformin Teva terhesség alatti szedésével járó lehetséges kockázatokat.
- Ne szedje a Vildagliptin/Metformin Teva-t, ha terhes vagy szoptat (lásd még "Ne szedje a Vildagliptin/Metformin Teva-t").

Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Ha szédülést érez a Vildagliptin/Metformin Teva szedése alatt, ne vezessen gépjárművet, ne használjon szerszámot és ne kezeljen semmilyen gépet.


3. Hogyan kell szedni a Vildagliptin/Metformin Teva-t?

A Vildagliptin/Metformin Teva adagja a beteg állapotától függ. Kezelőorvosa megmondja Önnek, hogy pontosan mekkora Vildagliptin/Metformin Teva adagot kell bevennie.

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

Az ajánlott adag naponta kétszer egy 50 mg/850 mg-os vagy egy 50 mg/1000 mg-os filmtabletta.

Ha az Ön veseműködése csökkent mértékű, előfordulhat, hogy kezelőorvosa alacsonyabb adagot ír fel. Kezelőorvosa abban az esetben is alacsonyabb adagot írhat fel, ha egy szulfonilureának nevezett, cukorbetegség elleni gyógyszert szed.

Kezelőorvosa felírhatja ezt a gyógyszert önmagában vagy bizonyos egyéb, vércukorszintet csökkentő gyógyszerekkel együtt.

Mikor és hogyan kell bevenni a Vildagliptin/Metformin Teva-t?
- A tablettákat egészben, egy pohár vízzel nyelje le.
- Egy tablettát reggel, egyet pedig este vegyen be, étkezés közben vagy közvetlenül azt követően. A tabletta közvetlenül étkezés utáni bevétele csökkenti a gyomorpanaszok kockázatát.

Az "I" alakú bemetszés csak arra szolgál, hogy eltörhesse a tablettát, ha egészben nehézséget okoz a lenyelése.

Továbbra is tartson be minden, az étrendjére vonatkozó tanácsot, amit kezelőorvosától kapott. Különösképpen, ha cukorbetegeknek szóló fogyókúrás étrendet tart, ezt folytatnia kell akkor is, ha Vildagliptin/Metformin Teva-t szed.

Ha az előírtnál több Vildagliptin/Metformin Teva-t vett be
Ha az előírtnál több Vildagliptin/Metformin Teva tablettát vett be, vagy valaki más vette be az Ön tablettáit, haladéktalanul forduljon orvoshoz vagy gyógyszerészhez. Orvosi megfigyelésre lehet szüksége. Amennyiben orvoshoz vagy egy kórházba kell mennie, vigye magával a gyógyszer csomagolását és ezt a betegtájékoztatót.

Ha elfelejtette bevenni a Vildagliptin/Metformin Teva-t
Ha elfelejtett bevenni egy tablettát, vegye be a következő étkezéskor, kivéve, ha egyébként is itt lenne az ideje egy tabletta bevételének. Ne vegyen be kétszeres adagot (egyszerre két tablettát) a kihagyott tabletta pótlására.

Ha idő előtt abbahagyja a Vildagliptin/Metformin Teva szedését
Addig folytassa a gyógyszer szedését, amíg kezelőorvosa felírja Önnek, annak érdekében, hogy az továbbra is szabályozni tudja az Ön vércukorszintjét. Ne hagyja abba a Vildagliptin/Metformin Teva szedését, csak akkor, ha ezt kezelőorvosa mondja Önnek. Ha bármilyen kérdése van azzal kapcsolatosan, hogy mennyi ideig szedje ezt a gyógyszert, ezt beszélje meg kezelőorvosával.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a cukorbetegsége gondozását végző egészségügyi szakembert.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Abba kell hagynia a Vildagliptin/Metformin Teva szedését, és azonnal fel kell keresnie kezelőorvosát, ha az alábbi mellékhatásokat észleli:
- Laktátacidózis (nagyon ritka: 10 000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet),
A Vildagliptin/Metformin Teva egy nagyon ritka, de nagyon súlyos mellékhatást, az úgynevezett laktátacidózist okozhat (lásd a "Figyelmeztetések és óvintézkedések" című részt). Ha ez bekövetkezik, mindenképpen hagyja abba a Vildagliptin/Metformin Teva szedését, és haladéktalanul forduljon orvoshoz vagy keresse fel a legközelebbi kórházat, mivel a laktátacidózis kómához vezethet. A vér magas tejsavszintjének jelei közé tartozik az álmosság vagy szédülés, súlyos hányinger vagy hányás, hasi fájdalom, szabálytalan szívverés vagy mély, gyors légzés.
- Angioödéma (ritka: 1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet): A tünetei többek között az arc, a nyelv vagy a torok feldagadása, nyelési nehézség, nehézlégzés, csalánkiütések vagy bőrkiütések hirtelen megjelenése, amelyek az "angioödémának" nevezett reakcióra utalhatnak.
- Májbetegség (májgyulladás/hepatitisz) (nem gyakori: 100 betegből legfeljebb 1-et érinthet): Tünetei a bőr és a szemek besárgulása, hányinger, étvágytalanság vagy sötét színű vizelet, amelyek májbetegségre (májgyulladás) utalhatnak.
- Hasnyálmirigy-gyulladás (pankreátitisz) (nem gyakori: 100 betegből legfeljebb 1-et érinthet): A tünetek közé tartozik az erős és tartós hasi (gyomortáji) fájdalom, ami a hátába sugározhat, valamint a hányinger és a hányás.

Egyéb mellékhatások
Egyes betegek az alábbi mellékhatásokat tapasztalták a Vildagliptin/Metformin Teva szedése alatt:
- Gyakori (10-ből több mint 1 beteget érinthet): torokfájás, orrfolyás, láz, viszkető bőrkiütés, fokozott izzadás, ízületi fájdalom, szédülés, fejfájás, remegés, amit nem lehet megállítani, székrekedés, hányinger (émelygés), hányás, hasmenés, puffadás, gyomorégés, fájdalom a gyomorban és annak környékén (hasi fájdalom).
- Nem gyakori (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet): fáradtság, fémes szájíz, alacsony vércukorszint, étvágytalanság, a kéz, a boka vagy a lábfej duzzanata (ödéma), hidegrázás, izomfájdalom, bőrpír és csalánkiütés.
- Nagyon ritka (10 000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet): a B12-vitamin szintjének csökkenése (sápadtság, fáradtság, pszichés tünetek, mint például zavartság vagy memóriazavarok).

Amióta ez a készítmény forgalomba került, a következő mellékhatásokról számoltak még be:
- Előfordulási gyakorisága nem ismert (a gyakoriság rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg): a test egyes területein kialakuló bőrhámlás vagy hólyagok, érgyulladás (vaszkulitisz), amely bőrkiütéshez vagy a bőrfelszín alatt jelentkező pontszerű, lapos, vörös, kerek foltok megjelenéséhez, illetve véraláfutáshoz vezethet.

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a cukorbetegsége gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Vildagliptin/Metformin Teva-t tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A buborékcsomagoláson és a dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható/Felh.:/EXP) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Legfeljebb 25 °C-on tárolandó. A nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Vildagliptin/Metformin Teva?
- A készítmény hatóanyagai a vildagliptin és a metformin-hidroklorid.
- A Vildagliptin/Metformin Teva 50 mg/850 mg filmtabletta 50 mg vildagliptint és 850 mg metformin-hidrokloridot (ami 660 mg metforminnak felel meg) tartalmaz filmtablettánként.
- A Vildagliptin/Metformin Teva 50 mg/1000 mg filmtabletta 50 mg vildagliptint és 1000 mg metformin-hidrokloridot (ami 780 mg metforminnak felel meg) tartalmaz filmtablettánként.
- Egyéb összetevők:
Tablettamag: hidroxipropilcellulóz, mikrokristályos cellulóz, magnézium-sztearát.
Filmbevonat: hipromellóz 2910 6 cps, titán-dioxid (E 171), kopovidon, polidextróz, makrogol 3350, sárga vas-oxid (E 172), közepes láncú trigliceridek.

Milyen a Vildagliptin/Metformin Teva külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
A Vildagliptin/Metformin Teva 50 mg/850 mg filmtabletta sárga, ovális alakú, mindkét oldalán domború, 8,5 × 21 mm méretű filmtabletta, egyik oldalán I-alakú bemetszéssel, a másik oldalán "A 8" mélynyomású jelzéssel ellátva.
Az I-alakú bemetszés csak a széttörés elősegítésére és a lenyelés megkönnyítésére szolgál, nem arra, hogy a készítményt egyenlő adagokra ossza.

A Vildagliptin/Metformin Teva 50 mg/1000 mg filmtabletta sárgásbarna, ovális alakú, mindkét oldalán domború, 9,2 × 23 mm méretű filmtabletta, egyik oldalán I-alakú bemetszéssel, a másik oldalán "A 1" mélynyomású jelzéssel ellátva.
Az I-alakú bemetszés csak a széttörés elősegítésére és a lenyelés megkönnyítésére szolgál, nem arra, hogy a készítményt egyenlő adagokra ossza.

Kiszerelések:
A Vildagliptin/Metformin Teva 10, 12, 30, 60, 100 és 180 db filmtablettát tartalmazó buborékcsomagolásban, 2 dobozos gyűjtőcsomagolásban (dobozonként 30 filmtabletta) és 30 × 1, illetve 60 × 1 filmtablettát tartalmazó adagonként perforált buborékcsomagolásban kapható.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
Kiszerelés: 60x (2x30) buborékcsomagolásban Törzskönyvi szám: OGYI-T-23497/03
Gyógyszerek
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Teva B.V.
  • Hatóanyag: metformin, vildagliptin
  • ATC: Metformin és vildagliptin
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Fogyasztói ár: 6340Ft A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.
Emelt támogatás esetén térítési díj: 4021 Ft
Normatív támogatás esetén téritési díj: 6340 Ft
Kiszerelés: 60x buborékcsomagolásban Törzskönyvi szám: OGYI-T-23497/01
Gyógyszerek
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Teva B.V.
  • Hatóanyag: metformin, vildagliptin
  • ATC: Metformin és vildagliptin
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Fogyasztói ár: 6340Ft A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.
Emelt támogatás esetén térítési díj: 4021 Ft
Normatív támogatás esetén téritési díj: 6340 Ft

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27 °C
Minimum: +18 °C

Többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég. Elszórtan valószínű eső, zápor, lokálisan jelentős, intenzív csapadékkal, délen, délnyugaton pedig zivatar is kialakulhat. Az északkeleti, északi szelet élénk lökések kísérhetik. Késő este 19 és 28 fok között alakul a hőmérséklet. A felhősödésnek köszönhetően sokfelé kevésbé lesz tikkasztó ma a hőség, ahogy az UV-sugárzás is enyhül.