+4° - +12°
Kettős front

Gyógyszerkereső

VASCOTASIN 35 mg módosított hatóanyag-leadású tabletta

Kiszerelés: 60x

Törzskönyvi szám: OGYI-T-21590/01

VASCOTASIN 35 mg módosított hatóanyag-leadású tabletta

Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Actavis Group

Hatóanyag: trimetazidine

ATC: Trimetazidine

Normatív TB támogatás:

Vényköteles

Közgyógyellátásra adható:

Patikán kívül vásárolható

EÜ támogatásra adható:

EÜ Kiemelt támogatás:

Üzemi baleset jogcím:

Tájékoztató fogyasztói ár: 1362 Ft
A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Vascotasin és milyen betegségek esetén alkalmazható!

Ez a gyógyszer más készítményekkel kombinálva felnőtteknél előforduló angina pektorisz (szívkoszorúér-betegség által okozott mellkasi fájdalom) kezelésére szolgál.

2. Tudnivalók a Vascotasin szedése előtt

Ne szedje a Vascotasin-t
- ha allergiás a trimetazidin-dihidrokloridra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- ha Parkinson-kórban szenved: ez az agy betegsége, ami a mozgásokat befolyásolja (remegéssel, merev testtartással, meglassult mozgással, csoszogó, bizonytalan járással együtt jelentkezhet),
- ha súlyos vesebetegsége van.
Figyelmeztetések és óvintezkedések
A Vascotasin szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A Vascotasin nem alkalmazható a mellkasi fájdalommal (angina pektorisz) jelentkező rohamok kezelésére, illetve az instabil mellkasi fájdalom (instabil angina pektorisz) vagy szívroham kezdeti kezelésére. A Vascotasin nem adható a kórházba kerülés előtt, valamint a kórházi kezelés első napjaiban.
Ha a Vascotasin-nal végzett kezelés során mellkasi fájdalommal járó rohamot (angina pektorisz) tapasztal, forduljon orvosához, aki szükség esetén egyéb kezelést is fel fog írni.
Ez a gyógyszer főként idős betegeknél előidézheti vagy ronthatja az olyan tüneteket, mint a remegés, merev testtartás, meglassult mozgás, csoszogó, bizonytalan járás, amiről a kivizsgálás érdekében tájékoztatni kell a kezelőorvost, aki ilyen esetben felülvizsgálhatja a kezelést.
Gyermekek és serdülőkorúak
A Vascotasin nem ajánlott 18 év alatti gyermekek számára.
Tájékoztassa orvosát arról, ha csökkent veseműködésben szenved.
Egyéb gyógyszerek és a Vascotasin
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Nem számoltak be egyéb gyógyszerekkel létrejövő kölcsönhatásokról.

Terhesség, szoptatás és tarmékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Ne szedje a Vascotasin-t, ha terhes, úgy gondolja, hogy terhes lehet vagy terhességet tervez. Kérjük, keresse fel orvosát, ha a Vascotasin-kezelés alatt teherbe esik.
Ne szoptassa csecsemőjét, amíg a Vascotasin-t szedi.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Ez a gyógyszer szédülést és álmosságot okozhat, ami befolyásolhatja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket.
A Vascotasin nátriumot tartalmaz
A Vascotasin 2,39 mmol nátriumot tartalmaz tablettánként. Ezt figyelembe kell venni azoknak a betegeknek, akik ellenőrzött nátriumszegény diétát tartanak.
3. Hogyan kell szedni a Vascotasin-t?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.
A Vascotasin 35 mg ajánlott adagja naponta kétszer egy tabletta, amit étkezés közben, reggel és este kell bevenni.
Amennyiben veseproblémái vannak vagy Ön 75 évesnél idősebb, kezelőorvosa módosíthatja az Ön adagját.
Alkalmazása gyermekeknél
A trimetazidin biztonságosságát és a hatékonyságát gyermekek esetében nem igazolták.
Ha az előírtnál több Vascotasin-t vett be
Kérjük, forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez, ha az előírtnál több tablettát vett be.
Ha elfelejtette bevenni a Vascotasin-t
Ha elfelejti bevenni a Vascotasin tablettát, vegye be a következő adagot a szokásos időben. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott tabletta pótlására.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Gyakori mellékhatások (100-ból 1-10 betegnél fordulnak elő): szédülés, fejfájás, hasi fájdalom, hasmenés, emésztési zavarok, hányinger, hányás, bőrkiütés, viszketés, csalánkiütés, gyengeség érzet.
Ritka mellékhatások (10 000-ből 1-10 betegnél fordulnak elő): szapora vagy rendszertelen szívverés (más néven palpitáció), extra szívdobbanások, gyorsabb szívverés, felálláskor jelentkező vérnyomásesés, ami szédülést okoz, bizonytalanság- vagy ájulásérzés, általános rosszullét, szédülés, elesés, bőrpír.
Nem ismert gyakoriságú mellékhatások (a rendelkezésre álló adatokból a gyakoriság nem állapítható meg): úgynevezett extrapiramidális tünetek (szokatlan mozgások, többek között a kezek és az ujjak remegése, a test tekergő mozgása, csoszogó járás és a karok, illetve lábak merevsége), amelyek a kezelés befejezésekor általában rendeződnek.
Alvászavarok (álmatlanság, aluszékonyság), székrekedés, súlyos, az egész testre kiterjedő, hólyagosodással járó vörös bőrkiütés, az arc, az ajkak, a száj, a nyelv vagy a torok vizenyős duzzanata, ami nyelési nehézséget vagy nehézlégzést okozhat.
A fehérvérsejtek számának nagymértékű csökkenése, aminek következtében nagyobb valószínűséggel fordulnak elő fertőzések, a vérlemezkék számának csökkenése, ami a vérzés, illetve véraláfutások keletkezésének fokozott kockázatával jár.
Májbetegség (hányinger, hányás, étvágytalanság, általános rosszullét, láz, viszketés, a bőr és a szemfehérjék besárgulása, híg széklet, sötét színű vizelet).
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Vascotasin-t tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon és buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felh.:) után ne szedje a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Vascotasin
- A hatóanyag: trimetazidin-dihidroklorid. Tablettánként 35 mg trimetazidin-dihidrokloridot tartalmaz.
- Egyéb összetevők: nátrium-klorid, povidon (PVK K-30), magnézium-sztearát,
cellulóz-acetát, hipromellóz.
Milyen a Vascotasin külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Módosított hatóanyagleadású tabletta.
Fehér vagy törtfehér, kerek, mindkét oldalán domború felületű módosított hatóanyagleadású tabletta, az egyik oldalán tűhegynyi nyílással ellátva.
A tabletták 60 tablettát tartalmazó buborékcsomagolásban kaphatók.

Kapcsolódó betegségek ( szív- és érrendszeri betegségek )

Szeretném megvásárolni patikában, megkeresem a legközelebbi patikát:


Partner patikáink: logo BENU Gyógyszertár