Gyógyszerkereső

TRI-REGOL bevont tabletta

TRI-REGOL bevont tabletta

Hatóanyag:
ethinylestradiol, levonorgestrel

ATC:
Levonorgestrel és ethinylestradiol

Vényköteles

- Normatív TB támogatás: nem
- Közgyógyellátásra adható: nem
- EÜ támogatásra adható: nem
- EÜ 100 támogatásra adható: nem

Kiszerelés:
21x


Kedvezményes árak:

1676 Ft *

1676 Ft

Törzskönyvi szám: OGYI-T-4378/01
Gyártó: Richter Gedeon

( * : az ár tájékozatató jellegű. )

TRI-REGOL bevont tabletta

Hatóanyag:
ethinylestradiol, levonorgestrel

ATC:
Levonorgestrel és ethinylestradiol

Vényköteles

- Normatív TB támogatás: nem
- Közgyógyellátásra adható: nem
- EÜ támogatásra adható: nem
- EÜ 100 támogatásra adható: nem

Kiszerelés:
3x21


Kedvezményes árak:

4395 Ft *

4395 Ft

Törzskönyvi szám: OGYI-T-4378/02
Gyártó: Richter Gedeon

( * : az ár tájékozatató jellegű. )

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Tri-Regol bevont tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Tri-Regol bevont tabletta a kombinált orális fogamzásgátlók csoportjába tartozik és a nem kívánt terhesség megelőzésére használják. A Tri-Regol bevont tabletta kétféle hormonszármazékot tartalmaz, egy ösztrogénhatású hatóanyagot, az etinilösztradiolt és egy gesztagén típusút, a levonorgesztrelt. Ezek a hormonhatású anyagok meggátolják a petefészekben a peték havi érését (ovulációt), hatásukra sűrűbbé válik a méhnyakat borító nyákréteg, amely megnehezíti a spermiumok (hímivarsejtek) számára a petesejt elérését, továbbá megváltoztatják a méhnyálkahártya tulajdonságait, amelyek következtében csökken a megtermékenyített petesejt beágyazódásának valószínűsége.
Általános tudnivalók
Az előírások szerint szedett fogamzásgátló tabletta csaknem teljes védelmet nyújt a nem kívánt terhességgel szemben. Bizonyos körülmények között azonban csökkenhet a fogamzásgátló tabletta hatékonysága, vagy a szedését fel kell függeszteni (részletesebben lásd később). Ezekben az esetekben tartózkodni kell a nemi élettől, vagy más, kiegészítő, nem hormonális fogamzásgátló módszert kell alkalmazni (például óvszer, pesszárium) a biztonságos fogamzásgátlás fenntartása érdekében.
A többi fogamzásgátló tablettához hasonlóan a Tri-Regol bevont tabletta sem nyújt védelmet a HIV-fertőzéssel (AIDS) és a többi, nemi úton terjedő betegséggel szemben. Ezekben az esetekben az Ön számára csak az óvszer nyújt védelmet, biztonságot.
2. Tudnivalók a Tri-Regol bevont tabletta szedése előtt

A készítmény alkalmazása előtt általános orvosi vizsgálatot és nőgyógyászati vizsgálatot kell végezni, a kockázatot jelentő betegségek kizárása céljából, és kb. féléves időközönként orvosi ellenőrzés javasolt.
Ne szedje a Tri-Regol bevont tablettát
- ha valaha előfordult vérkeringést érintő betegsége, úgynevezett trombózis (például vérrögképződés a lábakban, a tüdőben, a szívben, az agyban, a szemben vagy a teste bármely más részén).
- ha szívrohama vagy súlyos mellkasi fájdalma (angina pectoris) vagy szélütése (stroke) volt korábban.
- ha Önnek vagy közeli hozzátartozójának bármilyen betegsége van, mely fokozza a vérrögképződés kockázatát (lásd a \"Fogamzásgátló tabletta és a vérrögképződés (trombózis)\" részt).
- ha Önnek bármilyen szív- és érrendszeri betegsége van, mint például szívritmus zavar vagy szívbillentyű betegség.
- ha súlyos magasvérnyomás-betegsége van.
- ha érrendszeri szövődményekkel járó cukorbetegsége van.
- ha ér eredetű szembetegsége van vagy volt korábban.
- ha májbetegsége van vagy volt korábban.
- ha májdaganata van vagy volt korábban.
- ha migrénes panaszai vannak, vagy korábban már előfordultak.
- ha nemi hormon hatására növekvő rosszindulatú daganata van, ilyenek például az emlő, a méhnyálkahártya vagy a petefészek egyes rákos daganatai.
- ha ismeretlen eredetű hüvelyvérzése van.
- ha allergiás az etinilösztradiolra, a levonorgesztrelre vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
Ha a Tri-Regol szedése közben a fentiek közül bármelyik jelentkezik, ne vegyen be több tablettát, és azonnal forduljon orvoshoz. Időközben, használjon más fogamzásgátló módszert, például óvszert vagy pesszáriumot és spermicidet.
A hormonális fogamzásgátló gyógyszert szedők között megnövekedhet egyes betegségek (pl. tromboembóliás megbetegedések, szívinfarktus, agyvérzés) előfordulásának valószínűsége. Ez a kockázat magasabb a kor előrehaladtával (35 éves kor felett), de főként dohányzók esetében. Ezért 35 év feletti nőknek javasolt a dohányzás teljes elhagyása.

Figyelmeztetések és óvintézkedések

A Tri-Regol szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A Tri-Regol bevont tabletta szedése során áttöréses/pecsételő vérzés kialakulhat, főleg az első három hónap során. Ha ezek a vérzések tartósan fennállnak, vagy visszatérő jelleggel jelentkeznek, a Tri-Regol bevont tabletta szedését be kell fejezni, nem hormonális fogamzásgátló módszert kell alkalmazni, és beszélnie kell kezelőorvosával.
A fogamzásgátló tabletta és a vérrögképződés (trombózis)
Vénás vérrög (trombózis)
A kombinált fogamzásgátló tabletták szedése, beleértve a Tri-Regolt is, megnöveli a vénás trombózis (vérrögképződés a vénákban) kialakulásának kockázatát összehasonlítva azokkal a nőkkel, akik nem szednek semmilyen fogamzásgátló tablettát.
A vénás vérrög előfordulásának kockázatát a fogamzásgátlót szedők esetében a következők növelik:
- magasabb életkor.
- ha közeli hozzátartozójának fiatal korában előfordult vérrög (trombózis) a lábában, tüdejében vagy egyéb szervében.
- sebészeti beavatkozás, bármilyen hosszú ideig tartó mozgáskorlátozottság, vagy súlyos baleset. Fontos, hogy előre tájékoztassa kezelőorvosát a Tri-Regol szedéséről, mivel előfordulhat, hogy abba kell hagyni a szedését. A Tri-Regol szedését a kezelőorvos javaslata alapján lehet újra elkezdeni, mely körülbelül két héttel a teljes felépülést követően történik.
- ha túlsúlyos (\"testtömeg index\" értéke nagyobb, mint 30 kg/m2).
- feltehetően a vérrögképződéssel társuló vénafalgyulladás a felületes vénákban és a visszeres vénák.
- Artériás vérrög (trombózis)
- A kombinált fogamzásgátló tabletták szedése összefügg az artériás vérrög (artériás trombózis, artéria elzáródása) megnövekedett kockázatával, például a szív ereiben (szívroham) vagy az agyban (agyvérzés/stroke).
- Az artériás vérrög előfordulásának kockázatát a fogamzásgátlót szedők esetében a következők növelik:
- magasabb életkor.
- ha dohányzik (az erős dohányzás és a magasabb életkor további kockázatot jelent, különösen 35 év feletti nők esetében). Ha Ön Tri-Regol tablettát szed, tanácsos a dohányzást abbahagyni, különösképpen, ha már elmúlt 35 éves.
- ha emelkedett a vérzsírszintje (koleszterin vagy triglicerid).
- ha túlsúlyos (\"testtömeg index\" értéke nagyobb, mint 30 kg/m2).
- ha magas a vérnyomása.
- ha migrénje van.
- ha szívproblémái vannak (szívbillentyű betegség, szívritmus zavar).
- ha közeli hozzátartozójának fiatal korában előfordult vérrög a lábában, tüdejében vagy egyéb szervében.
- Azonnal keresse fel kezelőorvosát, ha a vérrög lehetséges jeleit tapasztalja. A kezelőorvosa dönt a gyógyszer teljes abbahagyásáról és véralvadásgátló (antitrombotikus) kezelés alkalmazásáról.
- A vénás és artériás trombózis tünetei lehetnek:
- súlyos fájdalom és/vagy duzzadás az egyik lábon
- súlyos, hirtelen jelentkező mellkasi fájdalom, amely sugározhat a bal karba
- hirtelen kialakuló légszomj
- hirtelen jelentkező köhögés nyilvánvaló ok nélkül
- szokatlan, súlyos vagy tartós fejfájás, vagy migrén rosszabbodása
- hirtelen látászavar
- hirtelen hallás és beszédzavarok
- szédülés
- epilepsziás roham, görcs
- gyengeség vagy erős zsibbadás az egyik oldalon, vagy az egész testen
- mozgási nehézség (\"motoros zavar\")
- erős hasi fájdalom (\"akut has\").
A fogamzásgátló tabletta és a rákbetegség
Egyes vizsgálatokban a fogamzásgátló tablettát hosszú ideig szedők körében emelkedett méhnyakrák kockázatot mutattak ki, de továbbra is ellentmondások vannak arra vonatkozóan, hogy ez az eredmény milyen mértékben tulajdonítható a szexuális magatartásnak és egyéb tényezőknek, mint például a human papilloma vírusnak (HPV).
Az emlőrák veszélye minden nőt fenyeget, a hormonális fogamzásgátló tabletta szedésétől függetlenül. Azonban a fogamzásgátló tablettát szedőkön valamivel gyakrabban észleltek emlőrákot, mint a fogamzásgátló tablettát nem szedő társaikon. Megállapítást nyert, hogy a fogamzásgátló tabletta szedésének abbahagyása után 10 év alatt megszűnik ez a csekély különbség. Mivel a hormonális fogamzásgátlót szedők egészségi állapotát gyakrabban ellenőrzik (például nőgyógyászati kontroll, emlő önvizsgálata stb.), így a kóros elváltozásokat korábbi stádiumban ismerik fel.
A fogamzásgátló tablettát szedőkön nagyon ritkán jó, és még ritkábban rosszindulatú májdaganat kialakulását írták le. Ezek a daganatféleségek életveszélyes hasüregi vérzés forrásává válhatnak. Abban az esetben, ha erős hasi fájdalmat érez, és az nem szűnik meg rövid időn belül, feltétlenül keresse fel orvosát.
Egyéb betegségek
- A fennálló, vagy a családi kórelőzményben szereplő magas koleszterin- vagy triglicerid- (vérzsír-) értékek esetén a szájon át szedhető fogamzásgátló készítmények alkalmazása fokozhatja a hasnyálmirigy-gyulladás kialakulásának kockázatát.
- A vérnyomás enyhe emelkedése lehetséges.
- A következő betegségek megjelenését vagy súlyosbodását észlelték: az epepangással járó sárgaság (kolesztatikus ikterusz) bőrviszketéssel vagy anélkül, az epekőképződés (kolelitiázis), a vörösvértestben lévő festékanyag képződésének zavarával járó anyagcsere-betegség (porfíria), a pillangó alakú kiütésekkel járó autoimmun bőrbetegség (szisztémás lupusz eritematozusz), a vörösvértestek feloldódásával járó vesekárosodás (hemolitikus-urémiás szindróma), a vitustánc (korea minor), a terhesség alatt kiújuló, vírusfertőzéssel összefüggő hólyagos bőrkiütés (herpesz gesztationisz), a hallócsontok ízületeinek merevedése okozta halláscsökkenés (otoszklerozisz).
- ha örökletes angioödémában szenved, az ösztrogént tartalmazó termékek kiválthatják vagy súlyosbíthatják az angioödéma tüneteit. Amennyiben az angioödéma tüneteit tapasztalja (mint pl. duzzadt arc, nyelv és/vagy torok és/vagy nyelési nehézségek vagy csalánkiütés légzési nehézségekkel) azonnal forduljon orvosához.
- Az akut vagy krónikus májműködési zavarok vagy sárgaság esetén szükségessé válhat a kombinált, szájon át szedhető fogamzásgátlók alkalmazásának felfüggesztése a májműködésre utaló próbák eredményeinek normalizálódásáig.
- Amennyiben változások tapasztalhatók a vércukor szintjében, a vércukorértékek gondos ellenőrzése szükséges.
- Crohn-betegség és fekélyes vastagbélgyulladás előfordulása lehetséges.
- Ha hajlama van májfolt kialakulására, akkor a napfény és az ultraibolya sugárzás kerülendő a szájon át alkalmazható fogamzásgátló készítmények szedése alatt. Ez különösen fontos azoknál a nőknél, akiknél a korábbi terhesség ideje alatt sárgásbarna foltok jelentek meg a bőrön (elsősorban az arcbőrön).
- Az endogén depresszió és az epilepszia rosszabbodásáról számoltak be szájon át alkalmazható, kombinált fogamzásgátló szedése során.

Menstruációs ciklus zavarai
Fogamzásgátló tabletták szedése során vérzészavar (áttöréses vagy pecsételő vérzés) alakulhat ki, főleg az első három hónap során. A hormonális egyensúly stabilizálódásának időszaka 3 cikluson keresztül tart. Amennyiben a vérzési rendellenességek továbbra is fennállnak, vagy a már korábban rendszeres ciklus után fordulnak elő, keresse fel kezelőorvosát.
Egyes nőknél nem jelentkezik megvonásos vérzés a tablettamentes időszak alatt. Abban az esetben, ha a leírtaknak megfelelően szedte a fogamzásgátló tablettát, nem valószínű, hogy terhes. Ha az első megvonásos vérzés esedékes időpontját megelőzően nem tartotta be ezeket az útmutatásokat, vagy két alkalommal maradt ki a megvonásos vérzés, a terhességet ki kell zárni és csak ezután folytatható a fogamzásgátló szedése.
Egyéb gyógyszerek és a Tri-Regol bevont tabletta
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
A Tri-Regol bevont tablettával egyidejűleg szedett gyógyszerek csökkenthetik a fogamzásgátlók hatékonyságát, vagy fordítva, azok változtathatják meg más gyógyszerekét. Ezek közé tartoznak például:
- pszichiátriai és epilepszia kezelésére használatos szerek (fenitoin, barbiturátok, primidon, karbamazepin, oxkarbazepin, topiramát, felbamate, lamotrigin)
- orbáncfű (Hypericum perforatum)
- fertőzésellenes gyógyszerek (rifampicin, ampicillin, tetraciklin, és egyéb penicillinek)
- gombás fertőzések elleni gyógyszerek (grizeofulvin)
- szervátültetéshez használatos gyógyszerek (ciklosporin)
- a HIV fertőzés elleni készítmények (nevirapin, ritonavir)
A fogamzásgátló tabletta és troleandromycin nevű gyógyszer egyidejű szedése fokozhatja bizonyos májbetegségek előfordulásának kockáztát.
Ezért ha a Tri-Regol bevont tabletta szedésének ideje alatt más gyógyszert is be kell vennie, kérje ezzel kapcsolatban kezelőorvosa, fogorvosa, vagy gyógyszerésze tanácsát.
Előfordulhat, hogy az imént felsorolt gyógyszerek egyidejű szedésének ideje alatt - sőt azt követően további 7 napon keresztül, vagy esetleg ennél hosszabb ideig is - kiegészítő fogamzásgátló eljárást (például óvszer vagy spermicid) javasol Önnek orvosa.
Mielőtt bármilyen vérvizsgálata lenne
Ha vérvizsgálat válik szükségessé, közölje orvosával, hogy fogamzásgátló tablettát szed, mivel a Tri-Regol bevont tabletta aktív hatóanyagai befolyásolhatják egyes laboratóriumi vizsgálatok eredményeit.
A Tri-Regol bevont tabletta egyidejű bevétele étellel vagy itallal
Étel- és italfogyasztással kapcsolatban nincs különleges utasítás a Tri-Regol alkalmazása során.
Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Nincs végső bizonyíték arra vonatkozóan, hogy az orális fogamzásgátlók használata összefüggésben állna a veleszületett rendellenességek kockázatának fokozódásával, ha a bevételre a terhesség korai szakaszában kerül sor. Mindazonáltal orális fogamzásgátlót nem szabad terhesség alatt szedni és a terhesség lehetőségét figyelembe kell venni az első megvonásos vérzés elmaradása esetén, ha a páciens nem tartotta magát a szedésre vonatkozó előírásokhoz. Az orális fogamzásgátló további szedését fel kell függeszteni addig, amíg a terhesség kizárásra nem kerül.
Az orális fogamzásgátlók hatóanyagainak kis mennyiségeit kimutatták az anyatejben és csecsemők esetében jelentettek néhány mellékhatást. A kombinált orális fogamzásgátlók használata a teljes elválasztás előtt nem ajánlott.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Nem valószínű, hogy a Tri-Regolnak bármilyen hatása lenne a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre.
Tri-Regol bevont tabletta laktózt és szacharózt tartalmaz
Minden bevont tabletta 33 mg laktózt (tejcukrot) és 22,013 mg szacharózt tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
3. Hogyan kell szedni a Tri-Regol bevont tablettát?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Mikor és hogyan kell bevenni a Tri-Regol bevont tablettát?
A Tri-Regol bevont tabletta dobozában 1x21 vagy 3x21 bevont tablettát talál. A készítmény csomagolását úgy tervezték, hogy emlékeztetőül szolgáljon a bevont tabletták szedése során. Naponta 1 bevont tablettát kell bevenni, lehetőleg mindig azonos időpontban 21 napon át. A csomagoláson minden bevont tablettánál feltüntették bevételének napját. A buborékcsomagolásra nyomtatott nyíl irányát követve, naponta egy bevont tablettát kell bevennie; először 6 rózsaszín, aztán 5 fehér, majd 10 okkersárga bevont tablettát, míg kiürül a csomag. Ezután 7 napon át ne szedje a készítményt. A gyógyszerszünet 2. vagy 3. napján rendszerint menstruációs (megvonásos) vérzés jelentkezik.
Az utoljára bevett bevont tablettától számított 8. napon (a 7 tablettamentes napot követően) kezdje el ismét szedni a Tri-Regol bevont tablettát, függetlenül attól, hogy a vérzése ekkor még nem szűnt meg! Így a hétnek mindig ugyanazon a napján kezdheti meg az újabb csomagot, és a havi vérzése is a hónapnak mindig ugyanazon a napján jelentkezik.
Igyekezzék minden nap hozzávetőleg ugyanabban az időpontban bevenni a bevont tablettát. Megkönnyítheti a dolgát, ha a napi teendők sorában az első napi teendőként (reggel), vagy utolsóként (este) veszi be a bevont tablettát.
A készítményt egészben, szükség esetén kevés vízzel kell bevennie.
Az első csomag Tri-Regol bevont tabletta szedésének elkezdése:
Ha a megelőző hónapban nem szedett hormonális fogamzásgátlót
Az első Tri-Regol bevont tablettát a havi vérzés első napján kell bevennie (ez a nap az, amelyen a menstruációs vérzés kezdődik). A Tri-Regol bevont tabletta szedését a buborékcsomagoláson a hét aktuális napjának nevével megjelölt bevont tablettával kezdje (például ha kedden jelentkezett a havi vérzése, akkor a kedd feliratú bevont tablettát válassza). Ezt követően a hét napjainak sorrendjében haladva szedje a Tri-Regol bevont tablettát, amíg a csomag kiürül. Abban az esetben, ha csak a menstruáció 2-7. napján kezdi el a Tri-Regol bevont tabletta szedését, akkor az elkövetkező 7 napban kiegészítő fogamzásgátló eljárást (például óvszer vagy spermicid) is alkalmaznia kell - ez azonban csak az első csomag szedésének ideje alatt szükséges.
Amennyiben az utasítást gondosan betartotta, - mind a 21 bevont tablettát beszedte és a következő csomagot is időben kezdi el - akkor a 7 napos gyógyszerszünet ideje alatt nem kell kiegészítő fogamzásgátló eljárást alkalmaznia.
Ha más, kombinált hormonális fogamzásgátló tablettáról tér át a Tri-Regol bevont tabletta szedésére
Az előzőleg szedett készítmény utolsó tablettájának bevételét követő napon elkezdheti a Tri-Regol bevont tabletta szedését (ne tartson gyógyszerszünetet). Ha a korábbi készítmény hormonmentes (placebo) tablettákat is tartalmazott, az utolsó hormont tartalmazó tabletta bevételét követő napon kezdje el szedni a Tri-Regol bevont tablettát. Későbbre is halaszthatja a Tri-Regol bevont tablettára való áttérést, azonban legkésőbb az előző készítmény alkalmazása során előírt gyógyszerszünet befejeződése utáni (vagy az utolsó placebo tabletta bevételét követő) napon kezdheti el a készítmény alkalmazását.
Amennyiben nem biztos az időpontban, kérje orvosa vagy gyógyszerésze tanácsát.
Ha korábban kizárólag progesztogént tartalmazó készítményt (mini-tabletta, injekció, implantátum, méhen belüli eszköz) alkalmaztak Önnél
A mini-tabletta szedését bármikor abbahagyhatja és a következő napon (a megszokott időben) elkezdheti a Tri-Regol bevont tabletta szedését. Tudnia kell azonban, hogy az elkövetkező 7 napban kiegészítő fogamzásgátló eljárást (például óvszer vagy spermicid) is alkalmaznia kell, ha nemi együttlétre kerül sor.
Ha korábban fogamzásgátló injekciót kapott vagy implantátumot, méhen belüli eszközt ültettek be: a következő injekció esedékessé válásának, illetve az implantátum (bőr alá beültetett fogamzásgátló) vagy méhen belüli eszköz eltávolításának napján kezdheti el a Tri-Regol bevont tabletta szedését. Azonban az elkövetkező 7 napban kiegészítő fogamzásgátló eljárást (például óvszer vagy spermicid) is alkalmazzon, ha nemi együttlétre kerül sor.
A Tri-Regol bevont tabletta szedése szülés, vetélés vagy abortusz után
Szülés, vetélés vagy abortusz után orvosa tanácsa alapján kezdheti el szedni a Tri-Regol bevont tablettát.
Ha terhessége első három hónapjában (első trimeszter) következett be a vetélés vagy az abortusz, akkor azonnal elkezdheti szedni a Tri-Regol bevont tablettát. Ebben az esetben nincs szükség kiegészítő fogamzásgátló eljárás alkalmazására.
Szülést vagy a terhesség második harmadában (második trimeszter) bekövetkezett vetélést követően, amennyiben nem szoptat, a 21-28. napon kezdheti el a Tri-Regol bevont tabletta szedését, és emellett a tablettaszedés első 7 napján kiegészítő fogamzásgátlást (például óvszer vagy spermicid) is alkalmaznia kell.
Ha az előírtnál több Tri-Regol bevont tablettát vett be
A Tri-Regol bevont tabletta túladagolása esetén nem tapasztaltak súlyos egészségkárosodást. Ennek ellenére, ha túlságosan sok bevont tablettát vett be, felléphet hányinger, hányás, vagy csekély hüvelyi vérzés. Ha ezek bármelyikét észleli, forduljon orvosához, aki tájékoztatja a szükséges teendőkről.
Ha elfelejtette bevenni a Tri-Regol bevont tablettát
Ha egy bevont tabletta bevétele maradt el, de még nem telt el 12 óra a szokott bevételi idő óta, a bevont tablettát azonnal be kell venni, amilyen hamar csak lehetséges. A további bevont tablettákat a szokásos időben vegye be.
Ha egy bevont tabletta bevétele maradt el, de a szokásos bevételi idő óta 12 óránál hosszabb időtartam telt el, vagy ha több bevont tablettát hagyott ki, a fogamzásgátló hatás csökkenhet. Az utolsó, be nem vett bevont tablettát amilyen hamar csak lehet, be kell venni, akkor is, ha ez egy nap alatt kettő bevont tabletta bevételét jelenti. A további bevont tablettákat a szokásos időpontban kell bevenni. Ezen felül a biztonság fokozása érdekében nem hormonális fogamzásgátló módszerre (például gumióvszer, pesszárium spermiciddel) van szükség a következő 7 nap folyamán.
Ha ez a 7 nap tovább tart, mint a jelenlegi buborékcsomagolás utolsó bevont tablettája, új buborékcsomagolás szedése kezdhető, ha a jelenlegiben már nem maradt több bevont tabletta. A kettő buborékcsomagolás szedése között nem szabad semmilyen szünetnek lennie. A második buborékcsomagolás végéig nem jelentkezik megvonásos vérzés, de pecsételő vagy áttöréses vérzés kialakulhat a tablettaszedéses napokon. Ha a páciensnek a második buborékcsomagolás teljes bevételét követően sincs megvonásos vérzése, értesíteni kell az orvost, hogy a bevont tabletták további szedése előtt kizárja a terhességet.
Hányás és hasmenés esetén
Ha a hányás a Tri-Regol bevont tabletta bevételét követő 3-4 órán belül következett be, a hatóanyagok felszívódása esetleg nem volt teljes. Ez a helyzet hasonló a be nem vett bevont tablettáéhoz. Ezért az elfelejtett bevont tabletták esetére vonatkozó utasításokat kell figyelembe venni. A szükséges \"póttablettát\" célszerű egy tartalékcsomagból kivenni. A hasmenés szintén csökkentheti a Tri-Regol bevont tabletta felszívódását. A tartós, súlyosabb hasmenés esetén kiegészítő nem hormonális fogamzásgátló módszer alkalmazása javasolt.
A menstruáció késleltetése
A menstruáció késleltetése érdekében a Tri-Regol bevont tabletták szedését szedési szünet nélkül egy következő csomag okkersárga bevont tablettáival kell folytatni. A menstruáció időpontja kívánság szerint eltolható maximum 10 napig (attól függően, hogy hány okkersárga bevont tablettát szed a második csomagból). A meghosszabbított szedési időszak alatt áttöréses vagy pecsételő vérzés jelentkezhet. A Tri-Regol bevont tabletta szokásos szedési rendje a második csomag után, a szokásos 7 napos szedési szünet közbeiktatását követően folytatható.
Ha idő előtt abbahagyja a Tri-Regol bevont tabletta szedését
Bármikor abbahagyhatja a Tri-Regol bevont tabletta szedését. Ha azért hagyja abba a Tri-Regol bevont tabletta szedését, mert gyermeket szeretne, a fogamzást általában célszerű az első természetes havi vérzés utánra halasztani. Így könnyebb a szülés várható időpontjának kiszámítása.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát.
4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
A mellékhatások gyakoriságának a meghatározása a következő osztályozás alapján történt:

Nagyon gyakori: fejfájás, migrén, ááttöréses vérzés, pecsételő vérzés a menstruációs periódusok között.
Gyakori: hüvelyi fertőzések, például hüvelygombásodás, ödéma, hangulatváltozások, depresszió, depressziós hangulat, idegesség, szédülés, hányinger, hányás, hasi fájdalom, pattanások, emlőfájdalom, emlőérzékenység, emlő megnagyobbodás, emlő váladékozás, fájdalmas menstruáció, rendszertelen vérzés, a hüvelyváladék jellegének és mennyiségének megváltozása, vérzés kimaradása, testsúlyváltozás.
Nem gyakori: emlő daganatos megbetegedése, étvágyváltozások, nemi érdeklődés (libidó) változása, magas vérnyomás, hasi görcsök, puffadás, hasmenés, kiütés, csalánkiütés, májfolt, fokozott szőrnövekedés, hajhullás.
Ritka: túlérzékenységi reakció, mely akár szívleállást, légzésleállást okozhat; vércukor háztartás zavara, vérzsír szintek növekedése, szem irritáció kontaktlencse viselés esetén, halláscsökkenés (otoszklerózis), vérrögképződés, , sárgaság, epekövességgel összefüggő sárgaság, bőrelváltozások (erythema nodosum, erythema multiforme), hüvelyi folyás.
Nagyon ritka: májdaganat, autoimmun betegség (szisztémás lupusz eritématózus (SLE)) fellángolása, anyagcsere betegség (porfíria) fellángolása, idegrendszeri betegség (chorea) fellángolása, látóideg gyulladás, vérrögképződés a szem ereiben, visszeresség súlyosbodása, szívinfarktus, hasnyálmirigy-gyulladás, bőrpír, epehólyag rendellenesség, úgynevezett hemolitikus urémiás szindróma (HUS) (vörösvérsejtek szétesése miatt kialakuló veseelégtelenség).
Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Tri-Regol bevont tablettát tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Tri-Regol bevont tabletta
A készítmény hatóanyagai:
I. rózsaszínű bevont tabletta
30 mikrogramm etinilösztradiol és 50 mikrogramm levonorgesztrel.
II. fehér színű bevont tabletta
40 mikrogramm etinilösztradiol és 75 mikrogramm levonorgesztrel.
III. okkersárga színű bevont tabletta
30 mikrogramm etinilösztradiol és 125 mikrogramm levonorgesztrel.
Egyéb összetevők:
I. rózsaszínű bevont tabletta
Mag: vízmentes kolloid szilícium-dioxid, magnézium-sztearát, talkum, kukoricakeményítő, laktóz-monohidrát (33 mg).
Bevonat: karmellóz-nátrium, povidon, vörös vas-oxid (E172), vízmentes kolloid szilícium-dioxid, makrogol 6000, kopovidon, titán-dioxid (E171), kalcium-karbonát, talkum,
szacharóz (22,013 mg).
II. fehér színű bevont tabletta
Mag: vízmentes kolloid szilícium-dioxid, magnézium-sztearát, talkum, kukoricakeményítő, laktóz-monohidrát (33 mg).
Bevonat: karmellóz-nátrium, povidon, vízmentes kolloid szilícium-dioxid, makrogol 6000, kopovidon, titán-dioxid (E171), kalcium-karbonát, talkum, szacharóz (22,013 mg).
III. okkersárga színű bevont tabletta
Mag: vízmentes kolloid szilícium-dioxid, magnézium-sztearát, talkum, kukoricakeményítő, laktóz-monohidrát (33 mg).
Bevonat: karmellóz-nátrium, povidon, sárga vas-oxid (E172), vízmentes kolloid szilícium-dioxid, makrogol 6000, kopovidon, titán-dioxid (E171), kalcium-karbonát, talkum, szacharóz (22,013 mg).
Milyen a Tri-Regol bevont tabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás
I. Rózsaszín, fényes, kerek, domború felületű, cukorbevonattal ellátott tabletta.
II. Fehér színű, fényes, kerek, domború felületű, cukorbevonattal ellátott tabletta.
III. Okkersárga színű, fényes, kerek, domború felületű, cukorbevonattal ellátott tabletta.
6 db Tri-Regol I. + 5 db Tri-Regol II. + 10 db Tri-Regol III. bevont tabletta PVC/PVDC//Al buborékcsomagolásban.
1 buborékcsomagolás + 1 tárolótasak dobozban (21 db bevont tabletta).
3 buborékcsomagolás + 1 tárolótasak dobozban (3x 21 db bevont tabletta).

Kapcsolódó betegségek ( nőgyógyászat )

Szeretném megvásárolni patikában, megkeresem a legközelebbi patikát:


Partner patikáink: logo BENU Gyógyszertár


Hasonló gyógyszerek (hatóanyag és ár +/- 25%)

Új gyógyszer keresése

Kövesse a Házipatikát:

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+3, +8 °C
Minimum:
-1, +4 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt kezdetben borongós időre van kilátás, majd észak, északnyugat felől vékonyodni, szakadozni kezd a felhőzet.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!