Gyógyszerkereső

ELIGARD 22,5 mg por és oldószer oldatos injekcióhoz

ELIGARD 22,5 mg por és oldószer oldatos injekcióhoz

Hatóanyag:
leuprorelin acetate

ATC:
Leuprorelin

Vényköteles

- Normatív TB támogatás: nem
- Közgyógyellátásra adható: igen
- EÜ támogatásra adható: nem
- EÜ 100 támogatásra adható: igen; EÜ 100 ár: 300 Ft

Kiszerelés:
1x (tálcás csomagolás)


Kedvezményes árak:

82487 Ft

82487 Ft

Törzskönyvi szám: OGYI-T-10010/03
Gyártó: Astellas Pharma

( * : az ár tájékozatató jellegű. )

Betegtájékoztató

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER AZ ELIGARD ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?
Az Eligard hatóanyaga az ún. gonadotropin-felszabadító hormonok csoportjába tartozik. Ezeket a gyógyszereket bizonyos nemi hormonok (pl. a tesztoszteron) termelődésének csökkentésére használják.
Az Eligard-ot felnőtt férfiak hormonfüggő, áttétes prosztatarákjának, valamint magas kockázatú, nem áttétes, hormonfüggő prosztatarákjának kezelésére alkalmazzák, sugárterápiával kombinálva.
2. TUDNIVALÓK AZ ELIGARD ALKALMAZÁSA ELŐTT
Ne alkalmazza az Eligard-ot
- ha Ön nő vagy gyermek.
- ha túlérzékeny (allergiás) a hatóanyagra, a leuprorelin-acetátra, a természetes gonadtropin hormonhoz hasonló hatású készítményekre, vagy az Eligard (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőire.
- heréinek sebészi úton történt eltávolítása után, ugyanis ilyen esetben az Eligard nem okoz további tesztoszteronszint-csökkenést.
- egyedüli kezelésként, amennyiben Ön a gerinvelőt érintő nyomás vagy a gerincben érintő daganat következtében jelentkező tünetektől szenved. Ilyen estekben az Eligard csak egyéb, a prosztatadaganat kezelésére szánt gyógyszerrekkel kombinációban alkalmazható.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
Az Eligard alkalmazása előtt közölje kezelőorvosával, gyógyszerészével vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberrel, ha az alábbiak közül bármelyik fennáll Önnél:
- ha bármilyen szív- és érrendszeri betegsége, pl. szívritmuszavara (aritmia) van, vagy ha ilyen betegségek kezelésére szolgáló gyógyszereket szed. Az Eligard alkalmazása során fokozódhat a szívritmuszavarok előfordulásának kockázata
- ha vizelési nehézségekkel küzd. Ebben az esetben - a kezelés első heteiben - Önt fokozott megfigyelés alatt kell tartani.
- ha a gerincvelőre gyakorolt nyomás vagy vizelési nehézség alakul ki. Az Eligrard-hoz hasonló hatásmechanizmussal rendelkező egyéb gyógyszerek alkalmazásával kapcsolatban a gerincvelőre gyakorolt nyomóhatás súlyos eseteit, a vesék és a húgyhólyag közötti húgyvezeték beszűkülését jelentették, amelyek bénulásszerű tüneteket okozhatnak. Ha ilyen szövődmények lépnek fel, a szokásos kezelést kell kezdeni.
- ha hiretlen fejfájást, hányást, megváltozott szellemi állapotot tapasztal és néha elájul a szív rendellenes működése miatt az Eligard beadását követő két héten belül, kérjük értesítse a kezelőorvosát vagy az orvosi kisegítő személyzetet. Ezek a tünetek egy ritka hipofízis elváltozásra (pituiter apoplexiára) utalnak, melyet az Eligard-hoz hasonló hatásmechanizmussal rendelkező EGYÉB GYÓGYSZEREKNÉL figyeltek meg.
- ha cukorbetegségben szenved (vércukorszintje magas). Az Ön állapotát a kezelés alatt rendszeresen ellenőrizni kell.
- Az Eligard-kezelés fokozhatja a csonttörések kockázatát a csontritkulás (oszteoporózis - a csontsűrűség csökkenése) következtében.
- Eligarddal kezelt betegeknél depressziót jelentettek. Ha Ön Eligard kezelésben részesül és depressziós hangulata alakul ki, értesítse kezelőorvosát.
- Szív- érrendszeri eseményeket jelentettek, olyan betegeknél, akiknél az Eligardhoz hasonló készítményeket alkalmaztak, ami nem ismert, hogy összefüggésben lenne ezekkel a készítményekkel. Ha Ön Eligardot alkalmaz és szív-érrendszeri betegség jelei vagy tünetei kifejlődnek, értesítse kezelőorvosát.
- Görcsök előfordulását jelentették betegeknél az Eligard alkalmazását követően. Ha Eligard kezelést kap és görcsök jelentkeznek Önnél, értesítse kezelőorvosát.
A kezelés kezdetén jelentkező szövődmények
A kezelés első hetében általában rövid időre megemelkedik a férfi nemihormon, a tesztoszteron vérszintje, mely a betegséggel kapcsolatos tünetek átmeneti romlásához és korábban nem észlelt új tünetek megjeleneséhez vezethet. Ezek közé főként a csontfájdalom, vizelési zavarok, gerinvelőre gyakorolt nyomás vagy véres vizelet tartozik. Ezen panaszok a kezelés folytatásával rendszerint enyhülnek vagy megszűnnek. Amennyiben a panaszok nem enyhülnek, tájékoztassa kezelőorvosát.
Ha az Eligard nem eredményez javulást
A betegek egy részének olyan daganata van, amely nem érzékeny a tesztoszteronszint csökkenésre. Kérjük, forduljon orvosához, ha az Eligard hatását túlzottan csekélynek találja.
Egyéb gyógyszerek és az Eligard
Az Eligard befolyásolhatja egyes, szívritmuszavarok kezelésére szolgáló gyógyszerek (például kinidin, prokainamid, amiodaron és szotalol) hatását, illetve megnövelheti a szívritmuszavarok kockázatát más gyógyszerekkel együtt alkalmazva (például metadon,(fájdalomcsillapításra és kábítószerfüggőség esetén a méregtelenítés részeként alkalmazzák), moxifloxacin (egy antibiotikum), súlyos elmebetegségek kezelésére alkalmazott antipszichotikumok).
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.
Termékenység, terhesség és szoptatás
Az Eligard nem nők kezelésére szánt gyógyszer.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A fáradtság, a szédülés és a látási zavarok az Eligard-kezelés lehetséges mellékhatásai, de a betegségből eredően is jelentkezhetnek. Ezen mellékhatások fennállása esetén fokozott óvatosságot tanúsítson, ha gépjárművet vezet vagy veszélyes gépeket kezel.
3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI AZ ELIGARD-OT?
Adagolás
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően
alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Ha az orvos másképp nem rendeli, az Eligard 22,5 mg-ot három havonta egyszer kell alkalmazni.
A befecskendezett oldat hatóanyagraktárat képez, amelyből a leuprorelin-acetát hatóanyag folyamatos leadása három hónapon át tart.
További vizsgálatok
Orvosának bizonyos meghatározott klinikai vizsgálati értékek és az ún. prosztata-specifikus-antigén (PSA) vérszintjének meghatározásával ellenőriznie kell, hogy az Eligard-kezelés hatékony-e Önnél.
Az alkalmazás módja
Az Eligard-ot csak az Ön kezelőorvosa vagy az egészségügyi szakszemélyzet adja be. Ugyancsak ők gondoskodnak a felhasználásra kész oldat elkészítéséről (a 7. Egészségügyi szakembernek szóló információknak megfelelően, amely a mellékelt betegtájékoztató végén található).
Elkészítés után az Eligard-ot a bőr alatti szövetekbe kell fecskendezni (szubkután injekció). Artériába vagy vénába történő fecskendezése szigorúan kerülendő!
Mint minden egyéb hatóanyag esetében, melyet bőr alá fecskendeznek, a beadás helyét rendszeresen változtatni kell.
Ha az előírtnál több Eligard-ot kapott
Mivel az injekció beadását általában az orvosa vagy szakképzett személy végzi, ezért túladagolás nem valószínű.
Ha mindezek ellenére az előírtnál nagyobb adag beadására került sor, akkor Önt orvosa külön megfigyeli és szükség esetén kiegészítő kezelést nyújt az Ön számára.
Ha elfelejtették Önnél alkalmazni az Eligard-ot
Kérjük forduljon orvosához, ha úgy gondolja, hogy a három havonta alkalmazandó Eligard esedékes adagjának alkalmazását elfelejtették.
Az Eligard-kezelés befejezésekor jelentkező hatások
Általános szabály, hogy prosztatadaganat esetén hosszú ideig tartó Eligard-kezelés szükséges. Ezért a kezelést nem szabad abbahagyni még abban az esetben sem, ha a tünetek javulnak vagy teljesen megszűnnek.
Az Eligard-kezelés idő előtti abbahagyása esetén a betegségre jellemző tünetek rosszabbodhatnak.
A kezelést az orvossal történő előzetes megbeszélés nélkül nem szabad idő előtt megszakítania.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert.
4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK
Mint minden gyógyszer, így az Eligard is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Az Eligard-kezelés során megfigyelt mellékhatások főleg a leuprorelin-acetát hatóanyag specifikus hatásának, nevezetesen bizonyos hormonszintek emelkedésének vagy csökkenésének tulajdoníthatók. A leggyakrabban leírt mellékhatások a hőhullámok (a betegek 58%-ánál), a hányinger, a rossz közérzet és a fáradtság, valamint az injekció beadási helyén jelentkező átmeneti, helyi irritáció.
Kezdeti mellékhatások
Az Eligard-kezelés első heteiben a betegségre jellemző tünetek rosszabodhatnak, mert általában a kezelés kezdetén a férfi nemihormon, a tesztoszteron szintje rövid időre megemelkedik a vérben. Ezért kezelőorvosa a kezelés kezdeti fázisában egy megfelelő antiadrogént (egy olyan anyagot mely gátolja a tesztoszteron hatását) adhat, hogy csökkentse a készítmény alkalmazása után jelentkező tüneteket (lásd még: 2. Tudnivalók az ELIGARD alkalmazása előtt, A kezelés kezdetén jelentkező szövődmények).
Az alkalmazás helyén jelentkező mellékhatások
Az Eligard befecskendezése után megfigyelt helyi mellékhatások tipikusan megfelelnek azoknak, amelyek a hasonló, bőr alá fecskendezett készítményeknél gyakran előfordulnak. Az injekciózás után jelentkező enyhe égető érzés nagyon gyakori. Szúró érzés és fájdalom, valamint véraláfutás a beadás helyén gyakran előfordul. Az injekció beadásának helyén jelentkező bőrpírt gyakran jelentettek. Ritka a szövet megkeményedése és a kifekélyesedés.
A bőr alá történt beadás után jelentkező helyi mellékhatások enyhék és rövid ideig tartanak, és a két injekció beadása közötti időszakban nem ismétlődnek.
Nagyon gyakori mellékhatások (10-ből több mint 1 beteget érinthet):
- hőhullámok
- a bőr és a nyálkahártya ok nélküli vérzése, bőrvörösség
- fáradtság, a beadás helyén jelentkező mellékhatások (lásd még fentebb az alkalmazás helyén jelentkező mellékhatásokat)
Gyakori mellékhatások (100-ból 1-10 beteget érinthet):
- orrgaratgyulladás (megfázásos tünetek)
- hányinger, rossz közérzet, hasmenés, gyomor és bél gyulladás (gastroenteritis/colitis),
- viszketés, éjszakai verítékezés
- ízületi fájdalom
- rendszertelen vizeletürítés (éjszaka is), vizeletürítési nehézség, fájdalmas vizelés, csökkent vizeletmennyiség
- az emlő érzékenysége és duzzanata, heresorvadás, herefájdalom, terméketlenség, merevedési zavarok, a pénisz méretének csökkenése,
- merev állapotok (magas lázzal kísért túlzott remegéses epizódok), gyengeség
- megnyúlt véralvadási idő, változások a vér laboratóriumi jellemzőiben, a vörösvértestek csökkenése/alacsony vörösvértest szám
Nem gyakori mellékhatások (1000-ből 1-10 beteget érinthet):
- húgyúti fertőzések, helyi bőrfertőzések
- a cukorbetegség rosszabbodása
- szokatlan álmok, depresszió, csökkent nemi vágy
- szédülés, fejfájás, a bőrérzékelés megváltozása, álmatlanság, íz- és szagérzékelési zavar
- magas vérnyomás, alacsony vérnyomás
- légszomj
- székrekedés, szájszárazság, emésztési zavarok (tünetei: a gyomor teltségérzése, gyomorfájdalom, böfögés, hányinger, hányás, gyomorégés), hányás
- nyirkos bőr, fokozott verítékezés
- hátfájás, izomgörcsök
- véres vizelet
- hólyaggörcs, gyakori vizeletürítés, vizeletürítési képtelenség
- a férfi emlőszövet megnagyobbodása, impotencia
- levertség (álmosság), fájdalom, láz
- testtömeg-növekedés
- egyensúly-vesztés, szédülés
- izom csökkenés/izomszövet csökkenés hosszú távú kezelést követően
Ritka mellékhatások (10 000-ből 1-10 beteget érinthet):
- kóros akaratlan mozgások
- hirtelen eszméletvesztés, ájulás
- bélgázosság, böfögés
- hajhullás, bőrkiütés
- emlőfájdalom
- fekély az injekció beadása helyén
Nagyon ritka mellékhatások (10 000-ből kevesebb, mint 1 beteget, érinthet):
- szövetelhalás az injekció beadása helyén
Nem ismert (a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):
- EKG-elváltozások (QT-szakasz megnyúlása),
Egyéb mellékhatások
Az Eligard hatóanyagával, a leuprorelin-acetáttal kapcsolatban a szakirodalomban leírt egyéb mellékhatások: ödéma (folyadékgyülem a szövetekben, ami a kezek és lábak duzzadásaként jelentkezik), tüdőembólia (amely olyan tüneteket okoz, mint a légszomj, légzési nehézség és mellkasi fájdalom), szívdobogásérzés, izom gyengeség, borzongás, bőrkiütés, emlékezetkihagyás, látászavar. Az Eligard hosszú távú alkalmazása esetén növekvő számban fordulhatnak elő a csontsűrűség csökkenésére (csontritkulásra) utaló jelek. A csontritkulás következtében a csonttörések kockázata növekszik.
Légzési nehézséggel vagy szédüléssel járó súlyos allergiás reakciókat jelentettek ritkán az Eligard gyógyszercsoportjába tartozó készítmények alkalmazása után.
Görcsök előfordulását jelentették az Eligard gyógyszercsoportjába tartozó készítmények alkalmazása után.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. HOGYAN KELL AZ ELIGARD-OT TÁROLNI?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A külső csomagoláson feltüntetett lejárati idő (Exp:) után nem alkalmazható. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Különleges tárolási előírások
Hűtőszekrényben (2 °C - 8 °C-on), nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.
Az injekció beadása előtt a készítménynek szobahőmérsékletűnek kell lennie. 30 perccel a felhasználás előtt vegyük ki a hűtőszekrényből. Hűtőszekrényen kívül a készítmény eredeti csomagolásban, szobahőmérsékleten (25 °C alatt) legfeljebb négy hétig tárolható.
A tálca felbontása után a gyógyszert azonnal el kell készíteni és fel kell használni. Az elkészített gyógyszerkészítmény kizárólag egyszer használható fel.
A fel nem használt vagy lejárt Eligard megsemmisítésére vonatkozó előírások
A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb INFORMÁCIÓK
Mit tartalmaz az Eligard?
- A készítmény hatóanyaga a leuprorelin-acetát.
Egy előretöltött injekciós fecskendő (\"B\" fecskendő) 22,5 mg leuprorelin-acetátot tartalmaz.
- Egyéb összetevők: poli-(DL-laktát-ko-glikolsav) (72:25) és a N-metil-pirrolidon
az oldószert tartalmazó előretöltött injekciós fecskendőben (\"A\" fecskendő).
Milyen az Eligard készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Az Eligard az oldatos injekcióhoz való port és oldószert tartalmaz.
Az Eligard az alábbi kiszerelésekben érhető el:
- Hőformált tálcás csomagolás, amely két hőformált tálcát tartalmaz egy kartondobozban. Az egyik tálca egy előretöltött fecskendőt (\"A\" fecskendő), egy a \"B\" fecskendőhöz szükséges nagy dugattyúrudat és egy nedvességmegkötő tasakot tartalmaz. A másik tálca egy előretöltött fecskendőt (\"B\" fecskendő), egy 20 G-s steril tűt és egy nedvességmegkötő tasakot tartalmaz.
- Gyűjtőcsomagolás, amely 2 x 2 db (1-1 db \"A\" és \"B\" fecskendő) előretöltött fecskendőt tartalmaz.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

Kapcsolódó betegségek ( tumoros megbetegedések )

Szeretném megvásárolni patikában, megkeresem a legközelebbi patikát:


Partner patikáink: logo BENU Gyógyszertár


Hasonló gyógyszerek (hatóanyag és ár +/- 25%)

Új gyógyszer keresése

Kövesse a Házipatikát:

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+3, +8 °C
Minimum:
-1, +4 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt kezdetben borongós időre van kilátás, majd észak, északnyugat felől vékonyodni, szakadozni kezd a felhőzet.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!