A műanyagok nagyon kis részét hasznosítják újra

Összehangolt és globális megoldást sürgetett az OECD kedden közzétett jelentésében, amely szerint 2019-ben globálisan a műanyagoknak kevesebb mint tíz százalékát hasznosították csak újra.

A műanyag kulacsokból több száz különböző vegyület oldódik ki a bennük tárolt vízbe, amelyek egy része káros lehet az emberi egészségre is - állítják dán kutatók.

A párizsi székhelyű Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) jelentése szerint 2019-ben 460 millió tonna műanyagot használtak fel világszerte. Az adat rámutat, hogy 2000 óta csaknem megduplázódott a felhasznált műanyagok mennyisége. A műanyaghulladék mennyisége pedig a vizsgált időszakban több mint a duplájára nőtt, és elérte a 353 millió tonnát.

Az újrahasznosítás során keletkező veszteséget is figyelembe véve csupán a műanyaghulladék 9 százalékát hasznosították újra, miközben 19 százalékot elégettek, és majdnem 50 százalék az ellenőrzött hulladéklerakókban végezte. A fennmaradó 22 százalékot illegális szeméttelepeken helyezték el, nyílt gödrökben égették el, vagy a környezetbe jutott - foglalta össze a jelentés.

Összehangolt és globális megoldások

A világjárvány miatt 2020-ban az előző évhez képest 2,2 százalékkal csökkent a műanyagok felhasználása. Az egyszer használatos műanyagok mennyisége viszont nőtt, és az előrejelzések szerint a gazdaság fellendülésével a teljes felhasználás további növekedése várható.

"Az elszabaduló globális felmelegedés és szennyezés miatt döntő fontosságú, hogy az országok összehangolt és globális megoldásokkal válaszoljanak a kihívásra" - hangsúlyozta Mathias Cormann, az OECD főtitkára a jelentésben.

Világszerte csak a műanyagok kilenc százalékát hasznosítják újra.
Világszerte csak a műanyagok kilenc százalékát hasznosítják újra. Fotó: Getty Images

A szervezet a probléma megoldására több javaslatot sorolt fel, köztük az újrahasznosított műanyagok piacának fejlesztését, amelyek az összes műanyagnak csak hat százalékát teszik ki, nagyrészt azért, mert drágábbak. A műanyag környezeti lábnyomának csökkentésével kapcsolatos új technológiák a termékkel kapcsolatos összes innovációnak csupán 1,2 százalékát jelentik - hívta fel a figyelmet Cormann.

A szervezet a fenntarthatóbb "műanyag-életciklus" kialakítása mellett azt is kiemelte, hogy a politikának a teljes fogyasztást is vissza kell fognia. Emellett jelentős beruházásokat sürgetett az alapvető hulladékgazdálkodási infrastruktúrába: évi 25 milliárd eurót javasolt az alacsony és közepes jövedelmű országok erőfeszítéseire.

Az OECD a jelentést az ENSZ február 28-án Nairobiban kezdődő Környezetvédelmi Közgyűlése előtt publikálta, ahol várhatóan hivatalos tárgyalások kezdődnek egy jövőbeli nemzetközi műanyagegyezményről.

Egyszer használatos műanyagok: négyből hárman betiltanák

Az Ipsos közvélemény-kutató intézet kedden nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatásában, amelyet a Természetvédelmi Világalap (WWF) megbízásából készített, a válaszadók 88 százaléka hangsúlyozta a műanyagszennyezés elleni küzdelemről szóló nemzetközi egyezmény fontosságát.

A 28 országban több mint 20 ezer résztvevővel végzett felmérés eredménye szerint az egyezmény 23 százalék számára "elég fontos", 31 százalék számára "nagyon fontos", 34 százalék számára pedig "alapvető" lenne. A közvélemény-kutatásból kiderült, hogy négyből három ember világszerte az egyszer használatos műanyagok betiltását akarja, amilyen gyorsan csak lehet.

"Az emberek világszerte világossá tették véleményüket. A felelősség és a lehetőség most a kormányok kezében van, hogy elfogadjanak egy globális műanyagegyezményt, hogy megszüntethessük a műanyagszennyezést" - hangsúlyozta Marco Lambertini, a WWF International főigazgatója.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +13, +23 °C

A napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, ezekből helyenként zápor, zivatar kialakulására kell készülni. Mérsékelt lesz az északi szél, 31, 36 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem érkezik front, ismét az országos kánikula jelenti a veszélyt. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, magas a kiszáradás veszélye. Többeknél migrén léphet fel, csökken a koncentrálóképesség. Megszaporodhatnak az emésztési problémák. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakul. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)