Akár 80 év múlva kihalhat az emberiség

Úgy tűnik, egyre sötétebb jövőt vetítenek előre a szakértők: akár már gyerekeink vagy unokáink életében véget érhet az általunk ismert világ, ugyanis 2100-ra kihalhat az emberiség. De vajon mi okozza majd a vesztünket?

világvége kapcsán megannyi teória, időpont és forgatókönyv látott már napvilágot az elmúlt évtizedekben, most azonban egy tudományos kutatás – szakemberek előrejelzéseire hivatkozva – határozta meg azt, mikor és mi miatt érhet véget az emberi élet a Földönírja az Index.

világvége, apokalipszis
Vajon hogy jön el a világvége? Fotó: Getty Images

Atom, világjárvány vagy mesterséges intelligencia okozza majd a vesztünket

Az amerikai Forecasting Research Institutes kutatói arra jutottak, hogy 2100-ra a világvége kockázata 1 és 6 százalék között lesz. A tanulmányban a szakértők közösen határozták meg a lehető legpontosabb valószínűségeket olyan globális fenyegetésekre, mint az atomháború, a világjárványok és a mesterséges intelligencia. Az emberiség kihalásának lehetséges okai között az atomháború mindig is dobogós helyen volt, így az sem meglepő, hogy az ennek hatására bekövetkező kihalás veszélye is meglehetősen magas. Ami a természeti katasztrófákat, például a klímaváltozás következményeit illeti, az összes szakértő egyetértett: az emberiség kihalásának kockázatát természetes katasztrófák miatt egységesen 0,004 százalékra becsülték. A mesterséges intelligencia fenyegetésének mértékét is górcső alá vették, az eredmény pedig minden másik eshetőségnél magasabb számot hozott. Arra, hogy az MI pontosan hogyan okozza majd a vesztünket, a kutatás nem tért ki, a szakértők azonban azt vizionálták, hogy az évszázad végére akár véget érhet a most ismert világunk.

Összességében az alábbi sorrendben értékelték a kockázatokat (a legveszélyesebbtől a legkevésbé veszélyesig):

  1. mesterséges Intelligencia
  2. atomháború
  3. természeti katasztrófák
  4. ember által előidézett pandémiák
  5. természetes pandémiák

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33 °C
Minimum: +21 °C

Napos idő várható általában kevés gomolyfelhő mellett, de a középső országrészben egy összeáramlási zóna mentén erőteljesebb lehet a gomolyfelhő-képződés. Ezeken a tájakon előfordulhat felhőszakadással kísért zápor, zivatar, de az ország döntő részén nem valószínű csapadék. Az északi, északkeleti szelet élénk lökések kísérhetik. Zivatarok környezetében erős vagy viharos lökések is lehetnek. Késő estére 20 és 29 fok közé hűl le a levegő. Néhol heves széllőkések, zivatar, felhőszakadás lehet.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra