0° - +12°
Kettős front

FIGYELMEZTETÉS

18

Az Ön által megtekinteni kívánt tartalmunk olyan elemeket tartalmaz, amelyek
az MTTV. (2010. évi CLXXXV. törvény) által rögzített besorolás szerinti V.
kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.
Csak akkor tekintse meg, ha elmúlt 18 éves.

Szexmentes napok?

Kiss Éva

Ha Ön és párja a szeretkezést kölcsönös örömszerző, stresszoldó, testi-lelki élményként éli meg, biztosan nem szívesen fosztja meg magát havonta öt-hat napig a meghitt együttléttől. De mit tehetnek a havi vérzés idején? Tényleg mindenről le kell mondani?

A kaméliás hölgy titka

Dumas regényében, amelyből aztán a Traviata opera szövegkönyve is készült, Margit, az elegáns kurtizán különös szokásnak hódolt. "Minden bemutató előadáson megjelent, és minden estjét színházban vagy bálokon töltötte. Valahányszor új darabot játszottak, bizonyos volt, hogy ő is megjelenik a színházban, mégpedig három dolognak kíséretében, melyet maga elé tett földszinti páholyának bársony kárpitozású karfájára: távcsövét, egy bonbonos zacskót és végül egy kaméliabokrétát.

A hónapnak huszonöt napján fehér kaméliát viselt, öt napon át pedig vörös bokréta kísérte. Soha senki nem tudta, mit jelent ez a színváltoztatás. Bevallom, magam se, én is csak megemlítem, anélkül, hogy magyarázatát tudnám adni. Barátai és a színházak törzslátogatói észrevették és megfigyelték ezt a szokást, csakúgy, mint én. Soha más virág nem díszítette, mint kamélia, és ezért Bajon asszonyságnak virágboltjában röviden a kaméliás hölgynek nevezték, s ez a név lassanként rajta is ragadt. A visszaemlékező fiatal úriember ártatlanságában nem értette meg, hogy a hölgy ezzel jelezte hódolóinak: a piros kaméliás napokon nem állhat a rendelkezésükre, "gyöngélkedik", nem fogad vendégeket. A szerelemben járatlan ifjúnak a jelbeszédet meg kellett magyarázni: - Mikor láthatom újra? - Amikor a kaméliám színe megváltozik".

Tabuk, tilalmak, szokások

Ezek szerint a XIX. században élt kaméliás hölgy számára természetes volt, hogy "azokon a napokon" nem élhet szakmájának, még akkor sem, ha ez kenyéradó mestersége. Régebbi korokban amenstruációalatti szex tilalma szinte megfellebbezhetetlenül erős volt. A primitívebb kultúrákban a vérzés ideje alatt a nőket "tabunak", vagyis érinthetetlennek, tisztátalannak bélyegezték, sőt egyes törzseknél fizikailag (egy faluszéli kunyhóba) el is különítették. A vérző nővel való érintkezéstől, sőt annak látványától is féltették a férfiak erejét, nemzőképességét.

Több nagy világvallás, például a zsidó vallás törvénybe is foglalta a havi vérzés alatti elkülönülés parancsát és a "tisztulásra" szánt időt. Könnyen beláthatjuk, ha az elmúlt évszázadok-évezredek higiéniai körülményeire gondolunk, hogy ezeknek a tilalmaknak vitathatatlanul volt egészségvédő hasznuk és hatásuk, a nők és a férfiak számára egyaránt. Bár a szigorú tilalom mára - talán a higiéniás viszonyok jelentős javulása miatt - jócskán enyhült, de az általános közvélekedésben annyi mindenképpen megmaradt belőle, hogy "ilyenkor jobb a nőket békén hagyni", és a párok többsége ilyenkor inkább tartózkodik a szexuális élettől.

Miért érdemes kerülni a szexet a menzesz idején?

Több érvet is felhoznak azok, akik kerülendőnek ítélik a menstruáció alatti nemi életet. Egyrészt arra hivatkoznak, hogy a legtöbb nőt megviseli a havi vérzés és az azzal együtt járó kellemetlenségek: fájdalmat, görcsöket él át, émelyeg, rossz vagy változékony a hangulata, ingerült, nemegyszerfejfájásis kíséri a menstruációt, vagyis ezeken a napokon kíméletre szorul. Másrészt sok férfiban leküzdhetetlen viszolygás van a menstruációval szemben, a vérzés gondolata is taszítja, a vér esetleges látványa előre undorítja, nem bízik a higiénikus megoldásokban. A szakemberek véleménye is megoszlik: vannak nőgyógyászok, akik óva intenek ilyen alkalmakkor a szexuális aktustól, mondván, ebben az időben nagyobb a fertőzésveszély a méhszáj nyitottsága és a vérzés miatt.

Miért lehet jó mégis?

Bizony, a dolog nem olyan egyértelmű, mint ahogy azt az évszázados beidegződés hatására gondolnánk. Szép számban vannak érvek amellett is, hogy felesleges a teljes önmegtartóztatás ezekben a napokban, sőt a szexuális együttlétnek van tagadhatatlan pozitívuma is ilyenkor. Vannak ugyanis nők, akik kifejezetten kívánják a menstruáció idején a szexuális együttlétet, párjuk meghitt ölelését, gyengédségeit.

Sokan állítják, hogy hasi görcseikre, hát- és derékfájdalmaikra, mélyponton lévő hangulatukra, feszült idegállapotukra ilyenkor az összebújás a legeslegjobb gyógyszer. A ciklusnak ez a szakasza az, amikor a legkevésbé kell tartani a teherbeeséstől (bár előfordulhat ilyenkor is fogamzás), tehát azok a párok, amelyek csak "számolgatással" védekeznek, egyfajta felszabadulásként élik meg ezeket a napokat. Vannak férfiak, akiket nem zavar a menstruációs váladék, ugyanolyan testnedvnek tartják, mint a normál hüvelyi nedvességet. Sokan állítják azt is, hogy a nők "forróbbak", szenvedélyesebbek ilyenkor, orgazmusra való készségük megnő.

A "pfuj"-tól a "kettejük dolgá"-ig

A vitát nem lehet kívülállóknak, objektíven eldönteni: minden esetben a főszereplőkön múlik, hogyan élik meg ezt a helyzetet. Egy összeszokott, egymás iránt tökéletes bizalmat érző pár esetében nem okozhat gondot beszélni erről. Ha kettejük közül bármelyiküknek kimondott ellenérzése van, ha a nő olyan rosszul érzi magát, hogy inkább félrehúzódnia esik jobban, vagy a férfi taszítónak tartja a helyzetet, akkor nyilván ahhoz kell igazodni. Csak arra kell vigyázni, hogy egyikükben se maradjon tüske, sértődöttség, beszéljék meg, fogadják el a másik hozzáállását. Végül is, ha muszáj, tapintatból azt a néhány napot igazán ki lehet bírni, annál jobban fogják magukat érezni utána majd újra együtt!

Menstruáció alatt sem tilos a szex!

Menstruáció alatt sem tilos a szex!


Némi ötletességgel, játékos fantáziával, szeretettel azonban akkor is lehet egymásnak sok-sok örömet szerezni, ha kimondottan szexuális együttlétre nem is kerül sor. A szeretkezés, ölelkezés ezerféle úton szolgálhatja a pár oldódását, kielégülését, a hüvelyi közösülés csak egy a sokféle örömszerző, feszültségoldó módszer közül. Ha pedig valaki ezeken a napokon is ragaszkodik a megszokott aktushoz, akkor annak sincs akadálya, persze ajánlatos a higiéniára ilyenkor fokozottabban ügyelni. Mi baj történhet, ha előtte-utána zuhanyoznak, ha szükséges, óvszert is használnak, és gondoskodnak arról, hogy az esetleges "maszat" se okozzon gondot? Akár ki lehet próbálni olyan új ötleteket, amelyekre eddig még nem került sor - például zuhany alatt...

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+2, +12 °C
Minimum:
0, +8 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt erősen felhős, borult lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag