Humánmeteo: erős lesz az UV-sugárzás (2020.04.22.)

Érdemes fényvédőkrémet feltenni a szokásos egészségügyi sétához.

Csütörtökön nem érvényesül markáns fronthatás, csak enyhe tünetek jelentkezhetnek a fokozottan érzékenyeknél. Az allergiások azonban egyre erősebb tüneteket tapasztalhatnak, és nagyon erős lesz az UV-sugárzás is - hívja fel a figyelmet humánmeteorológiai előrejelzésében a MeteoKlinika. Mint írják, holnap nem érkezik front hazánk térségébe, és amennyiben nem tartozunk a fokozottan érzékenyek körébe, akkor néhány napig nem is tapasztalhatunk panaszokat.

Egyre pihentetőbb, markáns hatásoktól mentes időre számíthatunk, de jelentősen továbbra sem javul a munkavégző- és a fizikai teljesítőképességünk. Ha érzékenyek vagyunk azonba a melegedésre, akkor a vérnyomás-ingadozásara számíthatunk, illetve migrént is tapasztalhatunk. A stresszfaktor szintén magas, sokunkat megvisel a folyamatos bezártság.

tavasz, humánmeteorológia, orvosmeteorológia, humánmeteo, uv-sugárzás
tavasz, humánmeteorológia, orvosmeteorológia, humánmeteo, uv-sugárzás

A napsütés jótékony hatással lehet az immunrendszerünkre, a megfelelő óvintézkedések és a járványügyi szabályok betartása mellett érdemes is minél több időt a szabadban tölteni. Arra azonban ügyeljünk, hogy a déli órákban már erős az UV-sugárzás, többfelé megközelítheti, vagy akár el is érheti a 5-ös fokozatot. Délelőtt 11 és 15 óra között az érzékeny bőrűek ne napozzanak, komoly bőrkárosodást szenvedhetnek. Figyeljünk arra is, hogy a kisgyerekek bőre fokozottan érzékeny, esetükben nagyon magas, legalább 50-es faktorszámú naptejet használjunk. A vízpartok mellett a megnövekedett UV-sugárzás miatt a megszokottnál erősebb bőrvédelemre van szükség.

Az allergiahelyzetben fokozatos, az előző, kedvezőbb időszakot követően rohamos romlás várható, elsősorban a nyírfa és az éger pollenje okozhat intenzív panaszt: erre érzékenyként orrfolyást, szemviszketést, könnyezést tapasztalhatunk. Hasznos, ha ilyenkor gyakrabban porszívózunk, és a lakást is csak a reggeli, vagy a kora esti órákban szellőztetjük.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +11, +16 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhk is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett időnként megnövekszik a felhőzet, elvétve egy-egy zápor kialakulása sem zárható ki. A szél napközben mérsékelt nyugati lesz. Hajnalban 11, 16 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció