Erre mindenképpen figyelj, ha citromot vásárolsz

Befőttekhez, mártásokhoz és túrós süteményekhez gyakran szükséges egy kis reszelt citromhéj is. A receptek többsége ilyenkor külön kiemeli, hogy kizárólag kezeletlen gyümölcs héját tegyük az ételbe. De vajon mit jelent az, hogy a citrom „felületkezelt”?

Egy újabb fontos és sokakat érintő kérdéssel fordultak nemrégiben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz (Nébih). Az egyik levélíró ezúttal arra volt kíváncsi, hogy vajon mit jelent, ha egy citrom felületkezelt. A szakértők teljes válaszát a hivatal Facebook-oldalán olvashatod el, de az alábbiakban mi is összefoglaljuk a témával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

citrom
Egyes gyümölcsök héja alkalmatlan a fogyasztásra. Fotó: Getty Images

Ha nem kezelnék, megromlana, mire ideér

A távoli termőhelyekről – például Dél-Európából vagy a Közel-Keletről – Magyarországra érkező gyümölcsök felületkezelése alapvetően jó célt szolgál. A termések ugyanis akár 2-3 napig is utaznak, mire ideérnek – így ha a leszedés után nem kezelnék őket, már a szállítás alatt megromlanának, illetve kiszáradnának.

Mi kerül a gyümölcs héjára?

A külső felületkezelés alatt a viasszal és az engedélyezett gombaölő szerrel való bevonást értjük. „Azt mindenképpen tudni kell, hogy a Magyarországon forgalmazott friss citrusfélék héja biztosan viaszolt. Ha emellett növényvédő szerrel is kezelték a gyümölcsöt, azt kötelező feltüntetni” – emelte ki a Nébih, hozzátéve, hogy ez a szabály még a lédig gyümölcsökre is igaz.

Szintén feltétlenül fel kell tüntetni a gyümölcsök címkéjén, ha a héjuk alkalmatlan az emberi fogyasztásra. A növényvédőszer ugyanis a héj illóolajához kötődik, a viaszbevonat miatt pedig amúgy is képtelenség lenne lemosni. (A vegyszerrel kezelt termések héját egyébként komposztálni sem szabad.)

Ez a különbség a kezeletlen és kezelt héjú citrom között

Arra is láthatunk példát, hogy a gyümölcsöket csupán viaszréteggel vonják be, vegyszerrel azonban nem kezelik. Ezeket nevezzük kezeletlen héjú gyümölcsnek. A bevonásra használt viasz egyébként lehet mesterséges vagy természetes viasz is – ez utóbbi esetben általában méhviaszalapú bevonatról van szó.

A viaszon túl egyéb növényvédőszerekkel is kezelt gyümölcsöket pedig felületkezeltnek nyilvánítják, így a fogyasztás és a hulladékkezelés során ezekre külön figyelmet kell fordítani. A felületkezelés egyébként egy teljesen elfogadott gyakorlat a mezőgazdaságban, azonban csak akkor, ha a használt készítmény rendelkezik a szükséges engedélyekkel, az alkalmazott mennyiség pedig nem haladja meg az előírt határértéket.

Ha már gyümölcsöt vásárolsz, ne felejtsd ki a dinnyét se! A nyarat görögdinnye fogyasztása nélkül is eltölthetjük, de nem érdemes. Ez a lédús gyümölcs ugyanis nagyszerű folyadékpótló alternatíva, ráadásul a fogyókúrázók jó barátja is.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +36 °C
Minimum: +23 °C

Az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett sok napsütés várható. Záporok, zivatarok szórványosan előfordulhatnak: főleg a Dunántúl keleti felén, a középső országrészben, valamint az Északi-középhegység, Észak-Alföld tágabb térségében számíthatunk rájuk. A zivatarokhoz elsősorban viharos széllökés és felhőszakadás társulhat, egy-egy hevesebb cella is lehet. A déli, délkeleti, a Dunántúl északnyugati részén az északira forduló szelet helyenként élénk lökések kísérhetik. Késő este 21 és 30 fok között alakul a hőmérséklet. Zivatarok, felhőszakadás, fülledt levegő, 42 fok és extrém UV sugárzás várható.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra