A növényvédőszerek ennyire károsak az egészségre

A növényvédőszerek olyan kémiai vagy biológiai anyagok, amelyekkel az ember által kártevőnek minősített élő szervezeteket pusztítják el. A kezelt élelmiszerek elfogyasztása során szervezetünkbe juttatott vegyszerek azonban komoly károkat okozhatnak.

A növényvédőszerek - mint a rovarölők, a gyomirtók, a gombaölők, a rágcsálóirtók vagy az algaölőszerek - alkalmazása napjainkban szerves része a mezőgazdaságnak. Az élelmiszerek elfogyasztásával, a permetszer belélegzésével vagy a tartósabb bőrkontaktussal bejuttatott vegyszerek azonban komoly veszélyt jelentenek az emberi egészségre - hívta fel a figyelmet közösségi oldalán megosztott videójában a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK).

nő narancsot eszik
Jobb, ha a kezelt déligyümölcsök héját inkább nem fogyasztjuk el.Fotó: Getty Images

Durva következményekkel jár

A növényvédőszerek az emberi szervezetbe jutva idegrendszeri vagy egyéb fejlődési rendellenességeket okozhatnak, növelik a gyermekkori leukémia kialakulásának kockázatát, hosszú távon pedig akár daganatok kialakulásához is vezethetnek. A várandós nők esetében koraszülést vagy magzatelhalást, a babáknál pedig alacsony születési súlyt eredményezhetnek ezek a vegyszerek. De a nemzőképesség csökkenésével, valamint az asztma, az allergia, a bőrgyulladás és a Parkinson-kór kialakulásával is összefüggésbe hozták már a növényvédőszereket.

Figyelmeztet a Nébih: ha ilyen szaga van a zöldségnek, ne vegyük meg!

Hogyan csökkenthetjük a veszélyt?

A fenti kockázatokat értelemszerűen úgy csökkenthetjük a leghatékonyabban, ha megpróbáljuk elkerülni a növényvédőszerekkel való találkozást. Ehhez az NNK az alábbiakat javasolja:

  • Csak megbízható forrásból vásároljunk.

  • A zöldséget, gyümölcsöt mindig alaposan mossuk meg fogyasztás előtt.

  • Ne fogyasszuk el a kezelt déligyümölcsök héját.

  • Tároljuk biztonságosan a növényvédőszereket.

  • Viseljünk védőöltözéket a növényvédőszerek használatakor.

  • Tartsuk be a növényvédőszerek címkéjén feltüntetett adagolási ajánlást.

  • Törekedjünk a biológiai növényvédelemre, alkalmazzunk bio növényvédőszereket.

Ezeken kívül a pázsitok, díszkertek karbantartásakor érdemes kerülni a gyomirtók használatát, inkább kézzel vagy kerti eszközökkel távolítsuk el a gyomokat. Otthonunkban pedig részesítsük előnyben a vegyszermentes megoldásokat a különböző kártevők elleni védekezés során. Ez a kisgyermekek, a várandósok és az idős személyek környezetében különösen fontos.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: