A növényvédőszerek ennyire károsak az egészségre

A növényvédőszerek olyan kémiai vagy biológiai anyagok, amelyekkel az ember által kártevőnek minősített élő szervezeteket pusztítják el. A kezelt élelmiszerek elfogyasztása során szervezetünkbe juttatott vegyszerek azonban komoly károkat okozhatnak.

A növényvédőszerek - mint a rovarölők, a gyomirtók, a gombaölők, a rágcsálóirtók vagy az algaölőszerek - alkalmazása napjainkban szerves része a mezőgazdaságnak. Az élelmiszerek elfogyasztásával, a permetszer belélegzésével vagy a tartósabb bőrkontaktussal bejuttatott vegyszerek azonban komoly veszélyt jelentenek az emberi egészségre - hívta fel a figyelmet közösségi oldalán megosztott videójában a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK).

nő narancsot eszik
Jobb, ha a kezelt déligyümölcsök héját inkább nem fogyasztjuk el.Fotó: Getty Images

Durva következményekkel jár

A növényvédőszerek az emberi szervezetbe jutva idegrendszeri vagy egyéb fejlődési rendellenességeket okozhatnak, növelik a gyermekkori leukémia kialakulásának kockázatát, hosszú távon pedig akár daganatok kialakulásához is vezethetnek. A várandós nők esetében koraszülést vagy magzatelhalást, a babáknál pedig alacsony születési súlyt eredményezhetnek ezek a vegyszerek. De a nemzőképesség csökkenésével, valamint az asztma, az allergia, a bőrgyulladás és a Parkinson-kór kialakulásával is összefüggésbe hozták már a növényvédőszereket.

Figyelmeztet a Nébih: ha ilyen szaga van a zöldségnek, ne vegyük meg!

Hogyan csökkenthetjük a veszélyt?

A fenti kockázatokat értelemszerűen úgy csökkenthetjük a leghatékonyabban, ha megpróbáljuk elkerülni a növényvédőszerekkel való találkozást. Ehhez az NNK az alábbiakat javasolja:

  • Csak megbízható forrásból vásároljunk.

  • A zöldséget, gyümölcsöt mindig alaposan mossuk meg fogyasztás előtt.

  • Ne fogyasszuk el a kezelt déligyümölcsök héját.

  • Tároljuk biztonságosan a növényvédőszereket.

  • Viseljünk védőöltözéket a növényvédőszerek használatakor.

  • Tartsuk be a növényvédőszerek címkéjén feltüntetett adagolási ajánlást.

  • Törekedjünk a biológiai növényvédelemre, alkalmazzunk bio növényvédőszereket.

Ezeken kívül a pázsitok, díszkertek karbantartásakor érdemes kerülni a gyomirtók használatát, inkább kézzel vagy kerti eszközökkel távolítsuk el a gyomokat. Otthonunkban pedig részesítsük előnyben a vegyszermentes megoldásokat a különböző kártevők elleni védekezés során. Ez a kisgyermekek, a várandósok és az idős személyek környezetében különösen fontos.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +12, +19 °C

A napos időszakok mellett többször megnövekszik a felhőzet, elszórtan, főleg északkeleten lehet zápor, zivatar. A mérsékelt szél helyeként átmenetileg megerősödhet, 25, 30 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön sem érvényesül fronthatás, de a változékonyság kettősfronthoz hasonló tüneteket válthat ki a fokozottan érzékenyeknél. Fejfájás és migrén jelentkezhet, ingadozhat a vérnyomás, felerősödhetnek az emésztési problémák. A szabadban ingadozó hő- és komfortérzetre kell készülni. Egyesek alvászavarokat tapasztalhatnak. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)