Drogot egyszer sem!

A megnövekedett kábítószer fogyasztás elleni harc legújabb állomásai: sport- és kulturális rendezvények fiataloknak, a drogmentesség jegyében.

A hazai kábítószer-helyzet pontos ismertetésére máig nincsenek elfogadható módszerek. Ettől függetlenül úgy az egészségügy rendszerében, mint a kriminalitás terén összegyűjtött adatok tanúsítják: mind nagyobb a kereslet a kábítószer-fogyasztás iránt, s az ifjúság körében drámai módon nő a különböző szerekkel kapcsolatba kerülők száma.

A disco, vagy party drognak nevezett amfetamin származékok kifejezetten a zenei divatirányzatokra igencsak fogékony tizenéves korosztályt érik el. Szórakozási szokásaik között ugyanis meglehetősen fontos helyet foglalnak el a gyakorta 48-72 órás koncertek. Márpedig a maratoni bulit éberen csak stimulálószerrel bírják végigélvezni.

A rendőri eljárások során nem ritka, hogy a kábítószerrel kapcsolatba kerülő ifjak annak pusztító, romboló hatásairól meglehetősen tájékozatlanok. Ugyanúgy nem tudják, ha egyszer szabadulni akarnak a drogtól, s az elvonás következményeit elviselhetővé kívánják tenni, akkor szakmai segítségért hová forduljanak, milyen alternatívák közül választhatnak. A drog-felvilágosítást máig nem terelték hatékony mederbe. Semmiképpen sem olyanba, amely képessé válna a legveszélyeztetettebb populáció felkészítésére, valamint a kábítószer-elleni küzdelemben társként való megnyerésére.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete tizenkét évvel ezelőtt június 26-ikát a kábítószer-fogyasztás és az illegális kábítószer-kereskedelem elleni küzdelem világnapjává nyilvánította. Ezt a napot kívánják évente felhasználni arra, hogy az érintett korosztályt "ne csak úgy általában, hanem koncentráltan" világosítsák fel a drogok ártalmairól, valamint a "lehet másként is" alternatíváiról.

A világszervezet azt is javasolta, hogy június 26-án sport- és kulturális rendezvényekkel teremtsenek lehetőséget a pusztító szenvedély veszélyeinek pontos bemutatására, a helyette választható szenvedélyek népszerűsítésére. Ezekre az ajánlásokra építve tavaly első ízben rendezték meg a "Szün-nap"-i programot. Ebben rendőrök, pedagógusok, pszichológusok, adiktológusok, ifjúságvédelemmel, drogmegelőzéssel foglalkozó szervek, szervezetek működtek közre. Már akkor bebizonyosodott, a szervezésbe fektetett energia megtérült, hiszen 4-5 ezer fiatal élt a felkínált lehetőséggel, azzal, hogy sportolva, szórakozva ismerkedhetett meg a kábítószer valódi veszélyeivel.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső