+10° - +24°
Nincs front

Időjárás - tudatos életmód

A testünk mindig jelez hol kell javítanunk, megoldanunk a problémáinkat, mindenki oda tud bökni mutatóujjával arra a helyre, ahol panaszokat érez. A változás gyakran fájdalommal jár, olykor a testben, olykor a lélekben is.

Általában minden változás - mely kisebb-nagyobb mértékben kihat életünkre - stressz-reakciót indít el bennünk. A probléma súlyosságától és testi-lelki ellenálló képességünktől függően, jobb esetben fel tudjuk dolgozni ezt a stresszes reakciót, de rosszabb esetben sajnos ez az érzés elhatalmasodhat rajtunk Túlhajtott, megpróbáltatásokkal és elvárásokkal teli korunk azonban olyan mértékben legyengítette ellenálló képességünket, hogy már a legkisebb mértékű stressz hatására is felborulhat szervezetünk kényes biológiai egyensúlya, a lelki nyugalmunkról már nem is beszélve.

Az időjárási hatások sokfélesége önmagában is biztosítja ezeket a feltételeket. Érdemes meggondolnunk, hogy mennyire szeretnénk kiszolgáltatottnak lenni a környezeti hatásokkal szemben. Szeretnénk-e tenni annak érdekében, hogy a kellemetlen tünetek csökkenjenek, vagy akár meg is szűnjenek.
A WHO egészségdefiníciója szerint az egészség a testi, szellemi és a szociális jólét állapota. A nyugati medicina látószöge a testi egészségre fókuszál, a lélek gondozását a pszichológiára hagyja, a szellemmel pedig már régóta csak a teológia törődik. Az embert részekre osztva igyekeznek egy-egy szakterületi tudománnyal "megjavítani".

A HKO (Hagyományos Kínai Orvoslás) egészségképe szerint a kulcsfogalom az egyensúly, amelyet az anyag, energia és szellem harmonikus együttműködése hoz létre. Bármely szinten létrejövő működészavar diszharmóniát, egyensúlyvesztést okoz, amely az egész szervezetet érinti. A diszharmónia legfőbb forrásainak a "hat ártalmas hatást" (szél, hideg, tűz, nedvesség, szárazság, nyári forróság) és a hét érzelmet (öröm, harag, szomorúság, aggodalom, tépelődés, félelem és ijedtség) tekinti. A megoldásokat is az ember egészére szabja, szelíd, holisztikus módszerekkel orvosolja a problémát.
Mindkét tudományos irányzatnál látszik, hogy nem elég csak a testi panaszokkal foglalkozni, szükséges a mentális, lelki vetületet is gondozni, a gyógyításnál az ember egészét kell figyelembe venni. Minden egy döntéssel kezdődik.

Minden egyes nap esély arra, hogy életünket jobb irányba fordítsuk. (Gary Chapman)
A gyógyteák alkalmazása megkönnyíti a mindennapokat. A napi stressz oldására nagyon jó hatású a citromfű tea. A levendulaolaj párologtatásával pedig a levegő illatosítása mellett, a környezetünket is meg tudjuk nyugtatni.

Az étkezéseinkre is gondosan figyeljünk, mert a különböző vitamin és ásványi anyagok hiánya testi tünetekben jelentkezhet. A magnézium hiánya esetén feszültté, ingerültté válunk, kálium hiány következtében pedig gyakran begörcsöl a lábunk, rendetlenkedhet a szívünk. A B-vitamin hiánya a szem működésében, a gondolkodásban is megjelenik, a C-vitamin hiányát pedig elsősorban az immunrendszerünk jelzi.
Mint látjuk, vannak olyan eszközök, amik megkönnyítik a mindennapok nehéz pillanatait, természetes módon átsegítenek bennünket a körülöttünk lévő világ nehézségein.

Az időjárás hatásai mindenkinél másként jelentkezik. Nem vagyunk egyformák, így nagyon kevés az általános, mindenkire alkalmazható szabály. Az időjárás szervezetünkre gyakorolt hatásai az egyéni időjárás-érzékenységen keresztül jelenik meg. Ezekre a panaszokra komplex egészség megőrzési programot dolgoztunk ki, mely azok számára nyújt megoldást, akik valós megoldást keresnek a problémáikra.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+15, +24 °C
Minimum:
+10, +15 °C

Hazánkban szerdán délelőtt északnyugat felől növekedni kezd a felhőzet, de a Dunától keletre napos időre van kilátás.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag