A kutyák ezért ásnak el csontokat

Bármennyire ismerik is saját kedvencüket, időnként a gazdik számára is nehéz megfejteni, miért viselkedik kutyájuk bizonyos élethelyzetekben úgy, ahogy. Ilyen esetekben is létezik ugyanakkor ésszerű magyarázat.

Ezért ülnek a lábunkra

Melyek a legokosabb kutyafajták a világon? Részletek itt.

Sok kutya például, miután elvégzi a nagydolgát, olyan mozdulatokat tesz, mintha lábat törölne, illetve földet, füvet próbál kaparni, rúgni az ürülékére. Ennek oka, hogy egyrészt el szeretné takarni, másrészt pedig van egyfajta területmegjelölő szerepe is. A kutyák lábában ugyanis olyan mirigyek találhatóak, amelyek hormonokat választanak ki, a "lábtörlőzés" pedig segít, hogy ezek a hormonokat kibocsássák.

A kutyák azért ásnak el dolgokat, mert szeretnék elraktározni későbbre
A kutyák azért ásnak el dolgokat, mert szeretnék elraktározni későbbre

Sokan hiszik, hogy ha a kutya a lábukra ül vagy a lábuknak dől, azért teszi, mert megpróbál dominálni a súlyával, ez azonban téves elképzelés. Valójában ez a szeretet és ragaszkodás jele a legtöbb állatnál - így próbálnak maguknak figyelmet szerezni a gazditól, és inkább csak törődést, simogatást szeretnének.

Sok kutya ha hozzáfér egy újsághoz, könyvhöz, netán vécépapírgurigához, cafatokra tépi. Ebben nincs semmilyen direkt pusztító szándék, az állat egyszerűen csak játszik, mert élvezi, hogy szétszaggathat valamit a fogaival. Ez régi beidegződés, amely azokból az időkből származik, amikor a kutyák ősei még nem voltak háziasítva. Ugyanakkor érdemes megpróbálni leszoktatni róla az állatot, mert ha megeszi a papírt, komoly emésztési problémákhoz vezethet.

Elásott csontok

Az alvás közbeni lábmozgatás - amely olyan, mintha a kutya fekve futna - nagyon aranyos szokás, amelyet néha halk morgás és ugatás is kísér. Ennek oka, hogy a kutyák ugyanúgy álmodnak, mint az emberek, és náluk is léteznek különböző alvási szakaszok . Kutatók szerint az önkéntelen mozgás a kutyáknál a REM-fázisban jelentkezik. Érdekes módon mindez a kiskutyáknál és az idős kutyáknál a leggyakoribb. Ilyenkor tehát nem kell aggódni, illetve felkelteni sem szükséges az állatot.

A csontok és egyéb tárgyak elrejtése, elásása pedig szintén olyan kutyaszokás, amelynek gyökerét kedvencünk vadállati gyökereiben kell keresni. Évezredekkel ezelőtt a vadon élő farkasok, kutyafélék nem tudhatták, mikor jutnak legközelebb táplálékhoz, hiszen nem volt gazdi, aki rendszeresen etesse őket, így raktározniuk kellett a nehezebb időkre. Ha egy háziállat elrejti az ételt vagy valamilyen számára kedves tárgyat, játékot, az egyszerűen azért van, mert szeretné, ha később is bármikor hozzáférne.

Forrás: vetstreet.com

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29 °C
Minimum: +18 °C

Északnyugat felől szakadozóban levő frontfelhőzet érkezik, emellett a napsütést erőteljes gomolyfelhő-képződés zavarja. Legnagyobb számban az ország keleti, északkeleti harmadán valószínű zápor, zivatar. Északkeleten egy-egy heves zivatar sem kizárt. Sokfelé megélénkül, az Észak-Dunántúlon megerősödik az északnyugati szél, sőt ott néhol viharos széllökések is lehetnek. Zivatarok környezetében is viharossá fokozódhat átmenetileg a szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 26, 32 fok között várható, a délkeleti határnál lesz a legmelegebb. Késő estére 18 és 26 fok közé csökken a hőmérséklet. Pár fokos lehűlést hoz a hidegfront, így a kánikula átmenetileg mérséklődik.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra