Gyógyszerkereső

Kiszerelés: 1x

Törzskönyvi szám: EU/1/00/165/008

Gyártó: Merck Serono Europe/Merck Serono Ăzletág

Hatóanyag: choriogonadotropin alfa

ATC: Choriogonadotropin alfa

Normatív TB támogatás:

Vényköteles

Közgyógyellátásra adható:

Patikán kívül vásárolható

EÜ támogatásra adható:

EÜ 100 támogatásra adható:

9580 Ft *

4311 Ft

*az ár tájékozatató jellegű.

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer az Ovitrelle és milyen betegségek esetén alkalmazható?
Milyen típusú gyógyszer az Ovitrelle?

Az Ovitrelle"alfa-koriogonadotropint" tartalmaz, amelyet laboratóriumi körülmények között, speciális rekombináns DNS technikával állítanak elő. Az alfa-koriogonadotropin az emberi szervezetben természetesen is megtalálható "koriogonadotropinnak" nevezett hormonhoz hasonlít, amely a szaporodásban és termékenységben játszik szerepet.
Milyen betegségek esetén alkalmazható az Ovitrelle?
Az Ovitrelle-t más gyógyszerekkel együtt alkalmazzák:
- Az asszisztált reprodukciós eljárásban (eljárás, amely elősegítheti, hogy teherbe essen), például in vitro megtermékenyítésben részt vevő nők esetében több tüsző fejlődését és érését elősegítendő. Először más gyógyszerekkel több tüsző növekedését serkentik.
- Elősegítendő a petesejtek kiszabadulását a petefészekből (ovuláció indukció) olyan nőknél is, akiknél nem termelődik petesejt (ezt az állapotot hívják anovulációnak), vagy akiknél túlságosan kevés petesejt képződik (oligo-ovuláció). Először más gyógyszereket adnak a tüszők kifejlődése és érése érdekében.
2. Tudnivalók az Ovitrelle alkalmazása előtt
Ne alkalmazza az Ovitrelle-t
- ha allergiás az alfa-koriogonadotropinra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- ha Önnek daganata van az agyának "hipotalamusz" vagy "agyalapi mirigy" nevű részében.
- ha Önnek petefészek megnagyobbodása van, illetve folyadékot tartalmazó, ismeretlen eredetű tasakok (petefészek ciszták) vannak a petefészkében.
- ha Önnek megmagyarázatlan hüvelyi vérzése van.
- ha Önnél petefészek-, méh- vagy emlőrákot mutattak ki.
- ha Önnek méhen kívüli (extrauterin) terhessége volt az elmúlt három hónapban.
- ha Önnek súlyosan gyulladtak a vénái vagy véralvadék van a vénáiban (aktív thromboembóliás megbetegedés).
- ha Önnél fennáll bármilyen olyan állapot, ami a normális terhességet általában lehetetlenné teszi, mint pl. menopauza vagy korai menopauza (petefészek elégtelenség) vagy a nemi szervek torzulása.
Ne használja az Ovitrelle-t ha a fentiek bármelyike érvényes Önre. Ha nem biztos ebben, a gyógyszer használata előtt kérdezze meg kezelőorvosát.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A kezelés kezdete előtt az Ön és partnere termékenységét meg kell vizsgálnia egy fertilitási problémák kezelésében járatos orvosnak.
Petefészek túlműködés szindróma (OHSS)
Ez a gyógyszer fokozhatja az OHSS kialakulásának kockázatát. Ebben az esetben a tüszők túlfejlődnek és nagy cisztákká alakulnak.
Ha alhasi fájdalma van, gyorsan gyarapodik a súlya, hányingere van vagy hány, illetve nehezen lélegzik, ne adja be az Ovitrelle injekciót, és mielőbb beszéljen kezelőorvosával (lásd 4. pont). Ha OHSS alakul ki Önnél, utasíthatják, hogy legalább négy napig nem közösülhet, vagy pedig mechanikus fogamzásgátló módszert kell alkalmaznia.
Az OHSS kockázata azzal csökkenthető, hogy az Ovitrelle-t a szokásos dózisban alkalmazzák, és a teljes kezelési ciklus ideje alatt Önt gondosan ellenőrzik (pl. az ösztradiolszint ellenőrzése vérvizsgálattal, illetve ultrahangos vizsgálat).
Többes terhesség és/vagy születési rendellenességek
Az Ovitrelle használatakor nagyobb a kockázata az ugyanazon időben egynél több gyermekkel való terhességnek ("többes terhesség", általában ikrek), mint természetes úton való megtermékenyítéskor.
A többes terhesség orvosi szövődményekhez vezethet az Ön és magzatai esetében. Az asszisztált fogamzási technikák alkalmazása esetén a többes terhesség kockázata a visszaültetett megtemékenyített petesejtek vagy embriók számával függ össze A többes terhesség és a termékenységi problémákkal küzdő párok sajátos jellemzői (pl. életkor) ugyancsak összefüggést mutathatnak a születési rendellenességek megnövekedett lehetőségével.
Az OHSS vagy a többes terhesség kockázata azzal csökkenthető, hogy az Ovitrelle-t a szokásos dózisban alkalmazzák, és a teljes kezelési ciklus ideje alatt Önt gondosan ellenőrzik (pl. az ösztradiolszint ellenőrzése vérvizsgálattal, illetve ultrahangos vizsgálat).
Méhen kívüli terhesség
A méhen kívüli terhesség (ektópiás terhesség) fordulhat elő a méhkürt (ez szállítja a petesejtet a petefészektől a méhbe) károsodása esetén. Ezért kezelőorvosának korai ultrahangos vizsgálatot kell végeznie a méhen kívüli terhesség lehetőségének kizárása érdekében.
Vetélés
Az asszisztált fogamzási technikák alkalmazása vagy a petefészkeinek petesejt-termelésre való serkentése esetén nagyobb a vetélés esélye, mint az átlagos nő esetében.
Véralvadási problémák (thromboembóliás események)
Ha régebben vagy újabban vérrögök voltak a lábában vagy tüdejében, illetve szívinfarktusa vagy agyvérzése volt, vagy ha ezek előfordultak a családjában, akkor az Ovitrelle kezelés mellett nagyobb ezen problémák megjelenésének vagy súlyosbodásának kockázata.
Terhességi tesztek
Ha az Ovitrelle használatát követően, és tíz nappal azután terhességi tesztet végez szérumból vagy vizeletből, előfordulhat, hogy hamisan pozitív eredményt kap. Ha bizonytalan, beszéljen kezelőorvosával.
Gyermekek és serdülők
Az Ovitrelle gyerekekben és serdülőkben való alkalmazása nem releváns.
Egyéb gyógyszerek és az Ovitrelle
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, ne alkalmazzon Ovitrelle-t.
Bármilyen gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre Az Ovitrelle valószínűleg nem fogja befolyásolni a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeit.
Fontos információk az Ovitrelle egyes összetevőiről
A készítmény kevesebb, mint 1 mmol (23 mg) nátriumot tartalmaz, azaz gyakorlatilag nátriummentes.
3. Hogyan kell alkalmazni az Ovitrelle-t?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Mennyit kell alkalmazni?
- A készítmény ajánlott adagja 1 db előretöltött injekciós tollban lévő mennyiség (250 mikrogramm/0,5 ml), egyszeri injekcióban beadva.
- Kezelőorvosa el fogja Önnek pontosan magyarázni, mikor kell beadni az injekciót.
A gyógyszer használata
- Az Ovitrelle injekció szubkután alkalmazásra való, vagyis a bőr alá kell beadni.
- Mindegyik előretöltött injekciós toll kizárólag egyszeri használatra való.
- A kezelőorvosa vagy a nővér megmutatja Önnek az Ovitrelle előretöltött injekciós toll használatát a gyógyszer befecskendezéséhez.
- Ha önmagának adja az Ovitrelle injekciót, kérjük, figyelmesen olvassa el és kövesse a dobozban levő "Használati utasítást".
- Az Ovitrelle befecskendezését a kezelőorvos vagy nővér útmutatásai szerint végezze.
- Az injekció beadása után a használt tűt biztonságosan dobja el.
Ha az előírtál több Ovitrelle-t alkalmazott
Ha túl sok Ovitrelle-t adott be, fennáll a petefészektúlműködés lehetősége. Konzultáljon kezelőorvosával, ha alhasi fájdalma van, gyorsan gyarapodik a súlya, hányingere van vagy hány, illetve nehezen lélegzik.
Ha elfelejtette alkalmazni az Ovitrelle-t
Ha elfelejtette alkalmazni az Ovitrelle-t azonnal keresse fel kezelőorvosát amint ezt észleli.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Ha az alábbi súlyos mellékhatások bármelyikét észleli, hagyja abba az Ovitrelle alkalmazását és azonnal forduljon orvoshoz - sürgős orvosi kezelésre lehet szüksége:
- Allergiás reakciók, mint gyors vagy egyenetlen pulzus, a nyelv és a torok duzzanata, tüsszentés, sípoló légzés, vagy súlyos légzési nehézségek nagyon ritkák (10 000 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet).
- Alhasi fájdalom és hányinger vagy hányás a petefészek túlműködési szindróma (OHSS) tünetei lehetnek. Ez azt jelezheti, hogy a petefészkek túlzottan reagáltak a kezelésre és nagy petefészekciszták alakultak ki (lásd ugyancsak a 2. pontban, "Petefészek túlműködés szindróma"). Ez az esemény gyakori (10 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet).
- Az OHSS súlyossá válhat nagymértékben megnagyobodott petefészkekkel, csökkent vizelettermeléssel, súlyemelkedéssel, nehézlégzéssel és lehetséges folyadék felhalmozódással a hasüregben vagy mellkasban. Ez az esemény nem gyakori (100 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet).
- Nagyon ritkán előfordulnak az OHSS-sel össze nem függő súlyos véralvadási szövődmények (thromboembóliás események). Ez mellkasi fájdalmat, nehézlégzést, agyvérzést vagy szívinfarktust okozhat (lásd ugyancsak a 2. pontban, "Véralvadási problémák").
Egyéb mellékhatások
Gyakori (10 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet)
- Fejfájás, fáradékonyság.
- Az injekció helyén előforduló helyi reakciók, mint fájdalom, kivörösödés vagy duzzanat.
Nem gyakori (100 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet)
- Hasmenés.
- Depresszió, ingerlékenység, nyugtalanság.
- Emlőfájdalom.
Nagyon ritka (10 000 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet)
- Enyhe allergiás reakció a bőr szintjén (kiütés).
Méhen kívüli terhesség, petefészek-csavarodás (ez egy, a petefészkeket érintő állapot), és egyéb szövődmények is létrejöhetnek a kezelőorvosa által alkalmazott asszisztált fogamzási módszerek következtében.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell az Ovitrelle-t tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A címkén és a dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:/Felh.:) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Hűtőszekrényben (2 °C-8 °C) tárolandó. Nem fagyasztható!
Ne alkalmazza az Ovitrelle-t ha a bomlás bármilyen jelét fedezi fel, ha a folyadék részecskéket tartalmaz vagy nem tiszta.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz az Ovitrelle
- A készítmény hatóanyaga az alfa-koriogonadotropin rekombináns DNS technikával előállítva.
- Mindegyik előretöltött injekciós toll 250 mikrogramm alfa-koriogonadotropint tartalmaz 0,5 ml- ben (körülbelül 6500 Nemzetközi Egységgel, NE egyenértékű).
- Egyéb összetevők: mannit, metionin, dinátrium-foszfát-dihidrát, nátrium-dihidrogén-foszfát- monohidrát, poloxamer 188, foszforsav (a pH beállítására), nátrium-hidroxid (a pH beállítására) és injekcióhoz való víz.
Milyen az Ovitrelle külleme és mit tartalmaz a csomagolás
- Az Ovitrelle áttetsző, színtelentől halványsárgáig terjedő színű folyadék injekcióhoz egy előretöltött injekciós tollban.
- Mindegyik injekciós toll 0,5 ml oldatot tartalmaz.
- 1 előretöltött tollat és 1 injekciós tűt tartalmazó csomagokban kerül forgalomba.
Ovitrelle 250 mikrogramm oldatos injekció előretöltött injekciós tollban
Használati utasítás
TARTALOMJEGYZÉK
1. Hogyan kell használni az Ovitrelle előretöltött injekciós tollat?
2. Mielőtt megkezdené az előretöltött injekciós toll használatát
3. Az előretöltött injekciós toll előkészítése az injekció beadására
4. Az adag beállítása - "Az adag beállítása 250-re"
5. Az adag beadása
6. Az injekció beadása után
1. Hogyan kell használni az Ovitrelle előretöltött injekciós tollat?
- Mielőtt elkezdené az előretöltött injekciós toll használatát, kérjük, olvassa végig figyelmesen ezeket az utasításokat.
- Csak Önmagán használja ezt az injekciós tollat - ne engedje, hogy más használja.
- Úgy adja be az Ovitrelle injekciót, ahogy azt a kezelőorvos vagy nővér tanította Önnek.
- Az injekciós toll kizárólag egyszeri használatra alkalmas.
2. Mielőtt megkezdené az előretöltött injekciós toll használatát
2.1 Mossa meg a kezét
- Rendkívül fontos, hogy keze és az injekciós toll elkészítésekor használt tárgyak a lehető legtisztábbak legyenek.
2.2 Keressen egy tiszta helyet
- Egy tiszta asztal vagy felület megfelelő hely.
2.3 Gyűjtse össze és készítse ki a szükséges eszközöket:
- alkoholos törlőkendők,
- az előretöltött injekciós toll,
- az injekciós tű.
Az alábbi ábrán látható az előretöltött injekciós toll felépítése az egyes komponensek megnevezésével:

1. adagbeállító gomb
2. adagkijelző
3. gumidugattyú
4. tartály
5. menetes tűcsatlakozó
6. az injekciós toll kupakja
7. eltávolítható tű
8. belső tűvédő
9. külső tűvédő kupak
10. lehúzható zárófül
3. Az előretöltött injekciós toll előkészítése az injekció beadására
3.1 Vegye le az injekciós toll kupakját

3.2 Csatlakoztassa a tűt
- Vegye kézbe a tűt - kizárólag az Ovitrelle előretöltött injekciós tollhoz adott egyszer használatos tűt használja.
- Ellenőrizze, hogy a külső tűvédő kupakon található lehúzható zárófül nem sérült, vagy nem nyílt-e fel.
VIGYÁZAT!
Amennyiben a lehúzható zárófül sérült vagy felynílt, ne használja a tűt, vegyen elő egy másikat. Dobja el a nem használt tűt úgy, hogy a külső tűvédő kupak rajta van. Kérdezze meg a nővért vagy a gyógyszerészét, hogy a szükségtelenné vált injekciós tűket miként semmisítse meg.
- Húzza le a lehúzható zárófület.
- Fogja meg erősen a külső tűvédő kupakot.
- Nyomja az injekciós toll menetes végződését a külső tűvédő kupakba, és csavarja fel azt, amíg biztosan nem rögzül.

- Óvatosan húzva távolítsa el a külső tűvédő kupakot. A belső tűvédőt hagyja a helyén.
- Ne dobja el a külső tűvédő kupakot. Szüksége lesz rá, amikor a beadást követően a tűt eltávolítja az előretöltött injekciós tollról.
3.3 Először távolítsa el a nagy levegőbuborékokat
- Gondosan vizsgálja meg a tartályt.
- Ha nem lát nagy levegőbuborékot, akkor az előretöltött injekciós toll használatra kész. Kérjük, folytassa közvetlenül "Az adag beállítása 250-re" című 4. lépéssel.
A levegőbuborék nagynak számít, ha kitölti a tartály hegyét, amikor az előretöltött injekciós tollat a tűvel felfelé tartja (lásd ábra). Ha a tartályban nagyméretű levegőbuborékot lát, akkor azt el kell távolítania. Az injekciós tollban maradhatnak kis levegőbuborékok, amelyek a tartály belső falára tapadnak. Ne aggódjon a kis levegőbuborékok miatt, nem szükséges azokat eltávolítani.


4. Az adag beállítása 250-re
- Óvatosan fordítsa el az adagbeállító gombot az óramutató járásával megegyező irányban. Az adagkijelzőn megjelenik egy egyenes vonal, és addig kell forgatnia a gombot, amíg a 250-es szám láthatóvá válik.
- Forgatás közben ne nyomja, illetve ne húzza az adagbeállító gombot.

- Az adagkijelzőn megjelenik a 250-es szám, ahogy az ábra mutatja.

5. Az adag beadása
5.1 Válassza ki az injekció beadásának helyét - kezelőorvosa vagy a nővér útmutatása alapján.
5.2 Tisztítsa meg az injekció beadásának helyét alkoholos törlőkendővel.
5.3 Ellenőrizze még egyszer, hogy az adagkijelzőn a 250-es szám olvasható. Ha nem az látható, akkor be kell állítani (lásd "Az adag beállítása 250-re" című 4. lépést).
5.4 Ha nem végezte el "Először távolítsa el a nagy levegőbuborékokat" című 3.3 lépésben, a levegő eltávolítása során, akkor óvatosan távolítsa el a belső tűvédőt, és dobja el.
5.5 Úgy adja be az injekciót, ahogy kezelőorvosa vagy a nővér tanította Önnek.
- Először lassan vezesse a tűt a bőre alá, majd nyomja meg az adagbeállító gombot addig, amíg megy, amint az alábbi ábrán látható.
- Hagyja a tűt a bőre alatt legalább 10 másodpercig úgy, hogy az adagbeállító gombot lenyomva tartja.
- Az adagkijelzőn látható adag vissza fog állni 0-ra. Ez mutatja, hogy sikerült a teljes adagot beadnia.
- 10 másodperc elteltével az adagbeállító gombot lenyomva tartva húzza ki bőre alól a tűt.

6. Az injekció beadása után
6.1 Ellenőrizze, hogy az adagkijelző 0-t mutat.
- Ez igazolja, hogy a teljes adag beadásra került. Ne próbálkozzon másodszori befecskendezéssel.
- Ha az adagkijelző nem 0-át mutat, kérjük, lépjen kapcsolatba kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

6.2 A tű eltávolítása
- A tartálynál fogva tartsa erősen az előretöltött injekciós tollat.
- Óvatosan rakja a külső tűvédő kupakot a tűre.

- Ezután fogja meg erősen a külső tűvédő kupakot, és csavarja le a tűt.

- Ügyeljen rá, nehogy megszúrja magát a tűvel.
- Rakja vissza az előretöltött injekciós tollra a kupakját.
6.3 Megsemmisítés
- Mindegyik tűt és injekciós tollat csak egyszer használja.
- Az injekció beadása után a használt tűket biztonságosan semmisítse meg, és az injekciós tollat dobja el.
- A legjobb, ha visszahelyezi az eredeti csomagolásába. A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Amikor az injekciós toll kiürült, kérdezze meg gyógyszerészét, hogy miként semmisítse meg.

Kapcsolódó betegségek ( nőgyógyászat )

Szeretném megvásárolni patikában, megkeresem a legközelebbi patikát:


Partner patikáink: logo BENU Gyógyszertár