Holland kutatás: ez vár a Föld lakosságára

A mostani koronavírus-járványhoz hasonlította a holland kutató, ami ránk vár.

Nullára lehetne csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását 2070-re. Ehhez persze szigorú intézkedések szükségesek. Kattintson a részletekért.

A világ lakosságának harmada rendkívül meleg éghajlati körülmények között lesz kénytelen boldogulni 2070-re, amennyiben nem sikerül az üvegházhatású gázok kibocsátását visszafogni - derült ki a hollandiai Wageningen egyetem tanulmányából. Szakértők szerint mintegy 3,5 milliárd ember fog ötven év múlva olyan térségekben élni, ahol az átlaghőmérséklet meghaladja a 29 Celsius fokot, hacsak nem vándorolnak el ezekből a régiókból.

Nem olyan gyorsan jön, mint a járvány, de...

Marten Scheffer, a tanulmányt készítő szakértői csoport vezetője elmondta, az emberiség az utóbbi hatezer évben ettől eltérő éghajlati viszonyok között élt. "A koronavírus olyannyira megváltoztatta a világot, hogy azt nehéz lett volna mindössze pár hónappal ezelőtt elképzelni, kutatási eredményeink pedig azt mutatják, hogy a klímaváltozás hasonlót tud majd művelni" - mondta Scheffer. Az éghajlatváltozás kihatásai az előrejelzések szerint nem fognak olyan hirtelen megjelenni, mint a pandémiáé, viszont a jelenlegi válsággal szemben nem lesz majd remény arra, hogy a közeljövő enyhülést hozhat - tette hozzá.

Csennai volt az első metropolisz Indiában, ahol tavaly kifogytak az ivóvízből, s a lakosságot lajtoskocsikkal kellett ellátni. Fotó: Dhiraj Singh/Getty Images
Csennai volt az első metropolisz Indiában, ahol tavaly kifogytak az ivóvízből, s a lakosságot lajtoskocsikkal kellett ellátni. Fotó: Dhiraj Singh/Getty Images

Scheffer és kollégái kutatási eredményeiket részben az emberek által előnyben részesített, benépesített régiók éghajlati viszonyainak összehasonlítására alapozták. Kimutatták, hogy a népsűrűség különösen azokban a térségekben magas, ahol az éves átlaghőmérséklet a 11-15 és a 20-25 Celsius-fok közötti tartományokban mozog. Ez a megoszlás szinte alig változott az utóbbi hatezer évben, és a kutatók éppen ezért nevezik ezt a hőmérsékleti tartományt az emberiség számára ideális környezetnek.

Ezek lesznek a legsúlyosabban érintett térségek

A szakemberek éghajlati előrejelzésükhöz az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) 2014-es jelentését használták fel, amely abból indul ki, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátása továbbra is korlátozások nélkül fog folytatódni. Megállapításaik szerint 2070-re a 29 fok éves átlaghőmérsékletű szárazföldi régió területe, amelynek nagy részét jelenleg a Szahara sivatag teszi ki, a mostani 0,8 százalékról 19 százalékra fog növekedni. A legsúlyosabban érintett térségek ötven év múlva Dél-Amerikában, Afrikában, Indiában, Délkelet-Ázsiában és Észak-Ausztráliában lesznek. Scheffer reményét fejezte ki, hogy a tanulmány figyelemfelhívásként fog szolgálni a nemzetközi közösségnek, hogy haladéktalanul csökkenteni kell a szén-dioxid-kibocsátást.

Klímavédelmi szakértők szerint az évszázad végéig 4 Celsius-fokkal emelkedhet az átlaghőmérséklet az ipari forradalom előtti időkhöz képest, ha nem hoznak ellenintézkedéseket. Az egyedüli módja, hogy elejét lehessen venni a pusztító aszályoknak és a tengerszint növekedésének az, ha sikerül az átlaghőmérséklet növekedését 2 Celsius-fok alá szorítani - tették hozzá.

A holland kutatók tanulmánya az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) jelent meg.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció