Egyre több szájrákos esetet diagnosztizálnak az orális szex miatt

Amerikai kutatók szerint bizonyítékok utalnak arra, hogy az orális szex és a rák összefüggésben áll.

A szakértők további kutatásokat sürgetnek annak kiderítésére, hogy milyen kapcsolat lehet a humán papillomavírus és a szájrákos esetek egyre gyakoribb előfordulása között. Mostanra ugyanis az Egyesült Államokban a HPV-fertőzésből eredő szájrák gyakoribbá váltak, mint a dohányzás okozta szájrák.

Orális szex, orálszex, HPV, rák, szájrák, torokrák, daganatos megbetegedés
A HPV-fertőzésből eredő szájrák immáron gyakoribb, mint amit a dohányzás okoz

A következtetéseket arra az amerikai kutatásra alapozzák, melyet szájrákos betegek körében végeztek, 1974 és 2007 között. A szakemberek úgy találták, hogy az esetek 225 százalékos növekedését mutattak, főként a fehér férfiak körében - számolt be Maura Gillison, az Ohiói Állami Egyetem kutatója, aki hozzáteszi, hogy a partnerek számának emelkedésével a kockázat is nő.

Érdekesség Becslések szerint a szexuálisan aktív amerikaiak fele kap HPV fertőzést élete során. A korábbi kutatások azt mutatták, hogy azok, akik életük során legalább hat partnerrel folytattak orális szexet, nyolcszor nagyobb kockázattal néznek szembe a HPV-vel összefüggő fej-nyaki daganatok kialakulását tekintve. Annak ellenére azonban, hogy a HPV és améhnyakrákközötti kapcsolatot már évek óta jól ismerik, sőt már védőoltás is létezik a fiatal nők védelmére, még rengeteg vizsgálatra lesz szükség az összefüggések alátámasztásához, és az okok felderítéséhez.

Az amerikai Országos Rákkutató Intézet szerint a HPV mintegy 150 típusát ismerjük, és ezek közül 40 terjed nemi úton. Némelyik genitális szemölcsöt okoz, a magasabb kockázatú változatok pedig száj-, végbélnyílás-, hüvely- és hímvesszőrákot okozhatnak. A nemi úton terjedő HPV-fertőzések gyakoriak és általában nem járnak tünetekkel. Nők esetében a kezeletlen esetek méhnyakrák kialakulásához vezethetnek.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +13, +23 °C

A napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, ezekből helyenként zápor, zivatar kialakulására kell készülni. Mérsékelt lesz az északi szél, 31, 36 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem érkezik front, ismét az országos kánikula jelenti a veszélyt. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, magas a kiszáradás veszélye. Többeknél migrén léphet fel, csökken a koncentrálóképesség. Megszaporodhatnak az emésztési problémák. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakul. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)