Ha a gyújtogatás élvezetet okoz

A piromániásoknak kielégülést, örömet, eufóriaérzést okoz, ha tüzet gyújthatnak, és az is fontos, hogy nézhessék a lángokat.

A pirománia olyan impulzuskontroll-zavar, amely tüzek gyújtogatására irányul. Skálája nagyon széles: lehet, hogy valaki csak a határban gyújtogat kisebb szalmabálákat, de lehet, hogy sokkal tovább megy. A piromániások szándékosan soha nem veszélyeztetik magukat, mindig vigyáznak rá, hogy ne sérüljenek, illetve másokat se veszélyeztessenek. Ilyesmi csak amiatt történhet, mert képtelenek felmérni cselekedetük veszélyeit.

A pirománia hátterében szorongás , stressz és feszültség áll, amelyet az érintett azzal vezet le, hogy tüzeket gyújt. Ez egyfajta kielégülést, örömérzést, eufóriaérzést okoz a számára. A cselekedet rendszeres, és főként a gyerekek és a serdülők problémája. A jelenséget meg kell különböztetni attól, amikor valaki például részegen felgyújt egy kukát, ami nem pirománia, hanem egyszerű kontrollvesztés. A piromániásoknak fontos az is, hogy nézzék a tüzet: szükségük van erre, különben elmarad az örömérzés.

Meg kell értetni velük a következményeket
Meg kell értetni velük a következményeket

A diagnózist a tünetek alapján, a dinamika feltárásával állítják fel a pszichiáterek. Kiderítik, hogy az érintett miért gyújt tüzet: nem azért, mert valakinek kárt akar ezzel okozni, hanem hogy a stresszt és a feszültséget levezesse. Magyarán az érintettnek semmilyen racionális, ésszel felfogható előnye nem származik abból, hogy valamit felgyújt: a gyújtogatás önmagáért történik.

Mivel az érintettek szinte mindig gyerekek és kamaszok, a kezelésnek fontos része a pszichoedukáció: megértetni velük, hogy cselekedetüknek súlyos következményei lehetnek. Míg tehát kontrollált körülmények között - például szalonnasütéskor - jó lehet a tűzgyújtás és annak nézése, addig más helyzetben rosszul is elsülhet. A szakirodalom szerint a gyerekek és a serdülők kezelése sokkal eredményesebb, mint a felnőtteké, főképp, mert náluk a következmények, veszélyek belátása spontán is kialakul. Esetükben a terápia mellett erre is támaszkodni lehet: megesik, hogy a gyerekek pusztán a kockázatok felismerése miatt felhagynak a gyújtogatással.

Hogyan gyógyítható még a pirománia? Meg lehet-e előzni? És mi történik az idősebb érintettekkel? Ezekre is választ találhatnak a piromániával foglalkozó, részletes cikkünkben a Betegségek A-Z rovatban !

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29 °C
Minimum: +18 °C

Északnyugat felől szakadozóban levő frontfelhőzet érkezik, emellett a napsütést erőteljes gomolyfelhő-képződés zavarja. Legnagyobb számban az ország keleti, északkeleti harmadán valószínű zápor, zivatar. Északkeleten egy-egy heves zivatar sem kizárt. Sokfelé megélénkül, az Észak-Dunántúlon megerősödik az északnyugati szél, sőt ott néhol viharos széllökések is lehetnek. Zivatarok környezetében is viharossá fokozódhat átmenetileg a szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 26, 32 fok között várható, a délkeleti határnál lesz a legmelegebb. Késő estére 18 és 26 fok közé csökken a hőmérséklet. Napközben érkezik egy hidegfront.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra