Javul az életminőség a dohányzásról való leszokás után

A Wisconsin Orvosi Egyetem kutatásai szerint a dohányzásról való leszokás után egy-három évvel az exdohányosok sokkal jobb egészségi állapotnak örvendenek és elégedettebbek is életükkel, mint a dohányosok. Dr. Megan Piper és kollegái az Annals of Behavioral Medicine című online szaklapban publikálták kutatási eredményeiket.

Annyi biztos, hogy a leszokás életeket ment és javítja az általános egészségi állapotot, ami viszont kevésbé világos az az, hogy miként befolyásolja az exdohányosok életét a leszokás. A káros szenvedély rabjai közül sokan úgy gondolják, hogy a leszokás ronthatja az életminőségüket. Az általános kedély- és egészségügyi állapotjavulás azonban arra ösztönözheti a még dohányzókat, hogy tovább próbálkozzanak a leszokással.

A szakértők egy, a leszokás pozitív és negatív hatásait vizsgáló felmérés eredményeit vették figyelembe a kutatás során, amelyben összesen 1504 dohányos vett részt. A leszokottak életminőségét egy és három évvel a leszokást követően is megvizsgálták. Az életminőséget az egészségi állapot, az önértékelés, az életfilozófia, a munka, a tanulás, kreativitás, a szerelmi és baráti kapcsolatok, a családi viszonyok, a szomszédság és a közösségi élet szempontjából vizsgálták.

Bár a leszokást megelőzően sokan féltek az életminőség romlásától, az eredmények szerint a sikeres leszokást semmilyen tekintetben nem követte életminőség-romlás. Sőt a dohányosokkal összehasonlítva a leszokottak egészségi és érzelmi állapota, valamint életminősége sokkal jobb volt.

"A mostani kutatási eredmények bizonyítékul szolgálhatnak arra nézve, hogy a leszokás minden tekintetben javítja az életminőséget, és arra ösztönözhetik a dohányosokat, hogy hagyjanak fel káros szenvedélyükkel" - írják a kutatók.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +28 °C
Minimum: +18 °C

Északnyugat felől szakadozóban levő frontfelhőzet érkezik, emellett a napsütést erőteljes gomolyfelhő-képződés zavarja. Legnagyobb számban az ország keleti, északkeleti harmadán valószínű zápor, zivatar. Északkeleten egy-egy heves zivatar sem kizárt. Estefelé egyre kevesebb lesz felettünk a felhő. Sokfelé megélénkül, az Észak-Dunántúlon megerősödik az északnyugati szél, sőt ott néhol viharos széllökés is lehet. Zivatarok környezetében is viharossá fokozódhat átmenetileg a szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 26, 32 fok között várható, a délkeleti határnál lesz a legmelegebb. Napközben érkezik egy hidegfront.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra